Berggrenin suositut aamiaisseminaarit jatkuvat. Tällä kertaa kuulimme brändin, patenttien ja IPR-sopimusten synergiasta.

01.12.2017

Berggren on mukana yrityksen IPR-strategian luomisessa. Järjestämme säännöllisesti aamiaisseminaareita asiakkaillemme eri teemoista. Marraskuun aamiaisseminaarissa asiantuntijamme Taru Kallio-Nyholm, Mika Pinolehto ja Arttu Ahava kertoivat brändin, patenttien sekä IPR-sopimusten hallinnasta ja hyödyntämisestä liiketoiminnan turvaajana. Synergian löytyminen näiden välillä on tärkeää. – Lisäksi on tärkeää suojata oikeat asiat, Taru Kallio-Nyholm muistutteli aamiaisseminaarin kuulijoita toimistollamme Helsingin Kampissa.

- On tärkeää pohtia oman yrityksen erottautumistekijät, kun lähdetään miettimään tavaramerkkisalkun hallinnoimista, Taru Kallio-Nyholm jatkoi. Hän toi osuudessaan esiin monia muitakin huomioitavia asioita, kuten domain-nimien suojaamisen, salkun puolustamisen ja valvonnan tärkeyden, riskikartoituksen tekemisen sekä brändiohjeistuksen laatimisen.  - Markkinointipanostukset ovat suuret, kun kuluttajille ”opetetaan” brändin tarinaa, Taru sanoi. Brändiarkkitehtuurista puhutaankin kun yritys organisoi ja johtaa brändejään. Taru kannustaa yrityksiä pohtimaan myös brändilisensioinnin vaihtoehtoja.

Miten hyödyntää patentteja?

Mika Pinolehto jatkoi patenttien hyödyntämisestä yrityksen liiketoiminnassa. Patenteilla on patentinomistajalle monia eri käyttötarkoituksia, joista keskustelua herätti erityisesti patenttien hyödyntäminen rahoituksen hankkimiseksi yritykselle. Ennakoivan riskienhallinnan puitteissa erityisesti tuotekehitystyössä on tärkeää hyvissä ajoin tarkistaa muiden tekemiä patentteja ns. patenttimaisema-tyyppisillä selvityksillä. Mika antoi myös esimerkkejä tilanteista, joissa teknologiaan voidaan myöntää jopa ilmaisia lisenssejä, esim. Teslan akkuteknologia on vapaasti käytössä tietyillä ehdoilla.

Sopimuksin hallitaan IPR-oikeuksia

Aamiaisseminaarin lopuksi Arttu Ahava kertoi IPR:n tehostamisesta sopimuksin. Oikeuksien kontrollointi yrityksen rajapinnoilla, kuten esimerkiksi yhteistyökumppaneiden kanssa, on erityisen tärkeää. Artun mielestä yrityksellä on kaksi eri filosofiaa; kaikkien IPR-oikeuksien pitäminen itsellä ”varmuuden vuoksi” tai vain tarkoituksenmukaiseksi arvioitujen oikeuksien säilyttäminen. Myös lisensiointisopimuksissa on Artun mukaan tärkeää määritellä tarkasti, kuinka laaja lisenssi annetaan. – Usein voi antaa vain tiettyyn liiketoiminta-alueeseen suuntautuvan lisenssin, hän muistutti.

Lisää tehokkaasta tavaramerkkien hallinnasta voit lukea Taru Kallio-Nyholmin blogikirjoituksesta täältä.

Seuraa meitä Facebookissa ja Linkedinissä, niin kuulet tapahtumistamme ensimmäisten joukossa.