Miten puolustat brändiäsi ja designiasi tehokkaasti eri maissa? Berggrenin aamiaisseminaari vastasi kuulijoiden kysymyksiin

02.11.2017

Lokakuun viimeinen aamu kokosi Berggrenin toimistolle asiakkaitamme kuulemaan brändin ja designin puolustamisesta eri maissa. Tilaisuudessa puhuivat asiantuntijamme Milla Lehtoranta, Hannu Halmetoja sekä Jukka Palm.

Ennakoi ja puutu loukkauksiin

Tilaisuuden avannut IPR-lakimies Milla Lehtoranta kertoi, kuinka olennaista ennakoiva toiminta on IPR-asioissa. Jäljittelyn estäminen on monen yrityksen suojausstrategian lähtökohta. Milla kannusti kuulijoita pohtimaan sitä, mistä heidän yrityksensä tai tuotteensa tunnetaan sekä mitkä ovat ne ainutlaatuisuustekijät, jotka ovat tärkeää tunnistaa ja suojata.

- Tavaramerkki toimii brändin tärkeimpänä suojaelementtinä, Milla muistutti.

Mallisuojan osalta Milla painotti kuvien sekä piirustusten merkitystä oman mallisuojan suoja-alan rakentamisessa, ja kertoi miten mallioikeusloukkauksiin kannattaa puuttua tehokkaasti eri tilanteissa.

- Tullivalvonnalla voidaan myös turvata mallien ja tavaramerkkien riittävä suoja väärinkäytöksiltä, Milla viimeisteli esityksensä.

Huomioi Venäjän ja Kiinan erityispiirteet

Oman erityispiirteensä yrityksen liiketoiminnan suojaamiseen tuovat Venäjän ja Kiinan markkinat, joilla sääntely vaatii paljon perehtymistä. IPR-lakimies Hannu Halmetoja kertoi osuudessaan muun muassa siitä, miten Venäjän uusi, vuonna 2015 voimaantullut lainsäädäntö vaikuttaa mallisuojan hakemiseen, miten mallisuojaus maassa tehdään, ja mitä erityispiirteitä tulee ottaa suojausprosessissa huomioon.

- Omat ainutlaatuisuustekijät tulee olla suojattuna eli rekisteröitynä Venäjällä ja Kiinassa, jotta loukkauksiin pystytään tehokkaasti puuttumaan, Hannu painotti.

Kiinassa viranomaiset korostavat mallioikeuden merkitystä ja ovat panostaneet valtavasti mallisuojaukseen viime vuosina. Hannu kertoi Kiinan ja mm. EU:n mallisuojaushakemuksien eroista ja mitä tekijöitä hakijoiden tulee ottaa huomioon hakemusvaiheessa painottaen erityisesti mallihakemuksen kuvien laatua Kiinassa, jossa mallioikeuden puolustaminen on suhteellisen tehokasta.

- Uuden tuotteen mallia ei kannata julkaista ennen kuin mallisuojahakemus on sisällä, Hannu muistutti vielä kuulijoita.

Kiinassa haasteena tavaramerkkien kaappaukset

Viimeisenä IPR-lakimies Jukka Palm kertoi mm. tavaramerkin rekisteröinnistä ja puolustamisesta Kiinassa, jossa on meneillään valtava buumi tavaramerkkihakemusten osalta. Markkina-alue on haastava, ja tavaramerkkiasiat kannattaa olla kunnossa ennen kuin lähtee toimimaan Kiinan kautta, sillä muutoin matkalla saattaa kohdata suuriakin esteitä. Jukka muistutti myös kiinankielisen merkin tärkeydestä:

- Kiinankielisen merkin rakenteen osalta vaihtoehtoja on paljon, ja on hyvin tärkeää ottaa ne huomioon, jotta tavaramerkki nauttii mahdollisimman laajaa suojaa.

Tavaramerkkien kaappaaminen, eli ns. vilpillisessä mielessä haetut hakemukset ja näiden vaikutukset länsimaalaisten yritysten toimintaan Kiinassa on melko arkipäivää. Uusi tavaramerkkilaki, joka astui Kiinassa voimaan vuonna 2014 on tuonut jonkinlaista helpotusta asiaan, mutta käytännössä yritys voi edelleen kohdata ongelmia saada oman merkkinsä rekisteröityä Kiinassa. Jukka antoi lopuksi konkreettisia keinoja suojautua Kiinassa ns. kaappausten varalta ja neuvoi, miten yrityksen tulisi toimia, jos kohtaa oman tavaramerkkinsä kaappauksen.

Hyödyllistä muistutusta

Esitykset nostivat esille monta kysymystä yleisöstä, ja herätti ajattelemaan IPR-suojauksen tärkeyttä erityisesti idässä toimiessa. Esimerkiksi Kiinan tavaramerkkirekisteröinnin hinta ja sen tuoma hyöty siihen nähden, millaiset riskit suojaamatta jättäminen aiheuttaa, herätti keskustelua.

- Tilaisuus nosti hyvin esille tärkeitä asioita, ja suojaamisen merkitystä. Näitä pitäisi useammin ehtiä pohtimaan myös työarjessa, asiakkaat totesivat tilaisuuden jälkeen.

Berggrenin seuraava aamiaisseminaari järjestetään Helsingin toimistollamme 30.11., aiheena tuolloin IPR:t liiketoiminnassa - kuinka hyödynnät ja johdat immateriaalioikeuksia yrityksessäsi. Ilmoittaudu heti mukaan osoitteessa www.berggren.eu/aamiaisseminaari.

Seuraa meitä Facebookissa ja Linkedinissä, niin kuulet tapahtumistamme ensimmäisten joukossa.