Skip to main content

Muotoilun suojaaminen ja puolustaminen

Autamme hahmottamaan muotoilun suojaamisen kokonaiskuvan ja varmistamaan muotoilusta saatavat maksimihyödyt.

Mallioikeuspalvelumme


Kokeneet EU-mallioikeusasiamiehemme ja lakimiehemme auttavat hahmottamaan tuotteesi muotoilun suojaamisen mahdollisuudet. Näin saat asianmukaisen suojan ja varmistat muotoilusta saatavat maksimihyödyt.

  • Mietimme yhdessä kanssasi, mitä voi ja kannattaa suojata mallisuojalla.
  • Käymme läpi muotoilun eri elementit ja suojaukseen vaikuttavat seikat: tuotteet, yrityksen muotokieli, designin look & feel, kilpailijoiden suojausaktiivisuus ja suojaustapa.
  • Hoidamme mallioikeuksien rekisteröinnin liiketoimintasi edellyttämässä laajuudessa kansainvälisesti.
  • Jos muotoiluasi kopioidaan, hoidamme ammattitaidolla myös loukkausarviot ja muotoilusi puolustamisen.

Mitä menetät, jos et suojaa muotoiluasi?

  • Jäljittelyyn on hyvin vaikea tai lähes mahdotonta puuttua, jos muotoilua ei ole suojattu. Tekijänoikeus ei useinkaan suojaa teollista muotoilua.
  • Muotoiluun tekemäsi investoinnit saattavat koitua kilpailijasi hyödyksi, sillä kilpailija voi jäljitellä yksilöllistä muotokieltäsi ja liittää osan brändistäsi omaan tuotteeseensa.
  • Oman tuotteesi yksilöllisyys, erottuvuus ja brändi saattavat heiketä, jos kilpailija jäljittelee tuotteesi muotoilua.

Soile Järvenpää

EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusasiamies, Tiiminvetäjä

Palvelumme

Mallioikeus suojelee ainutlaatuista muotoilua, varmistaa reilun kilpailun ja auttaa keksijöitä saamaan ansaitsemansa palkkion innovaatioistaan.

Berggren 6-2023 blogikoko_47

 

Minulla on uusi tuote, miten voin suojata sen?

Uuden tuotteen suojaaminen on tärkeää ja se voidaan suojata useilla eri suojamuodoilla. Jos tuotteesi on uusi keksintö tai tekninen innovaatio, voit hakea patenttia. Tuotteen ulkomuodon suojaamiseen tarvitaan sen sijaan mallisuojausta.  Tuotteen erottamiskykyinen nimi tai logo on suojattavissa tavaramerkillä.

Miksi tarvitsen mallisuojaa, kun minulla on tekijänoikeus?

Tekijänoikeus ja mallisuoja ovat kaksi erilaista immateriaalioikeuksien muotoa, jotka eivät yleensä ole päällekkäisiä, sillä Suomessa tekijänoikeudelta vaadittava teoskynnys ylittyy harvoin. Tämän vuoksi mallisuojaus onkin muotoilun ensisijainen suojausmuoto.   

Tuotteeni ei ole designtuote, joten eihän sitä voi suojata mallilla, vai voiko?

Mallisuoja ei rajoitu pelkästään designtuotteisiin, vaan se voi kattaa laajan valikoiman erilaisia teollisia tuotteita ja niiden ulkoasuja.  Vaikka tuotteesi ei olisi designtuote, sen uusi ja yksilöllinen ulkoasu on suojattavissa mallirekisteröinnillä. 

Lanseerasin jo tuotteeni, joten eihän sitä voi enää suojata mallilla, vai voiko?

Mallisuojaa on suositeltavaa hakea ennen tuotteen julkaisemista. Joidenkin maiden tai alueiden virastot kuitenkin sallivat suojaamisen julkistamispäivän jälkeen, kuten EU:ssa ja USA:ssa.  On kuitenkin aina katsottava tapauskohtaisesti, missä maissa pätevän mallisuojauksen saaminen onnistuu vielä tuotteen julkaisun jälkeen.

Voiko mallisuojan kiertää pienillä eroilla tuotteessa?

Mallisuoja kattaa tuotteen oleelliset visuaaliset piirteet. Yleensä pienet kosmeettiset muutokset tai vähäiset erot eivät riitä kiertämään hyvin tehtyä mallisuojaa. 

Mitä maksaa muotoilun suojaaminen mallioikeudella?

Ota yhteyttä Berggrenin kokeneisiin muotoilunsuojauksen ammattilaisiin, jotka tekevät sinulle kustannustehokkaan tarjouksen muotoilusi suojaamisesta mallioikeudella.

Asiantuntijamme määrittävät nykyistä ja suunniteltua liiketoimintaasi vastaavan suojan tarpeen ja laativat sinulle kustannustehokkaan ehdotuksen kansainvälisestä suojauksesta. Kokeneet EU-mallioikeusasiamiehemme auttavat hahmottamaan tuotteesi uuden muotoilun suojaamisen mahdollisuudet ja sen, miten muotoilua olisi paras suojata, jotta tuotteesi saa asianmukaista suojaa.

Mallioikeus kannattaa rekisteröidä hyvissä ajoin ennen tuotteen julkistamista, sillä mallioikeuden suojan yhtenä edellytyksenä on mallin uutuus.

Ota yhteyttä asiantuntijaamme

eBerggren® uudistustyökalu mallioikeusrekisteröintien ylläpitoon ja uudistamiseen.

Tarjoamme mallioikeusirekisteröintien ylläpitämiseen ja uudistamiseen palveluratkaisun, jossa yhdistyvät helppokäyttöinen digitaalinen työkalu ja asiantuntijoidemme konsultointi.

eBerggren uudistustyökalu -palvelussa voit helposti tarkastella ja ilmoittaa, mitkä mallioikeusrekisteröinnit uudistetaan ja mihin rekisteröinteihin on mahdollisesti tulossa muita samanaikaisesti tehtäviä toimenpiteitä kuten haltijanmuutoksia. eBerggren uudistustyökalu -palvelussa saat kustannusarvion seuraavan vuoden mallioikeusuudistuksista budjetointia varten.

eBerggren® uudistustyökalu

Ota yhteyttä

Soile Järvenpää

EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusasiamies, Tiiminvetäjä

Markku Szymczak

EU-mallioikeusasiamies, domain-konsultti

Paula de Andrés Gómez

EU-mallioikeusasiamies, kääntäjä, tulkki

Milla Lehtoranta

Lakimies, EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusasiamies, Tiiminvetäjä

Kuinka voimme auttaa?

Jos sinulla herää kysyttävää tai haluat antaa palautetta, tiimimme on valmis auttamaan sinua!

Ota yhteyttä