Berggren | Uutiset

IPR Business Breakfastilta vinkkejä immateriaalisen omaisuuden kaupallistamiseen

Kirjoittanut Berggren | 8.5.2017

Berggrenin suosituissa aamiaistilaisuuksissa on tarjolla asiaa ja ajatusten vaihtoa. Tällä kertaa tarjoiltiin aamukahvin ohella vinkkejä patenttien ja tavaramerkkien kaupallistamiseen. Viime viikolla järjestetyssä tapahtumassa Berggrenin asiantuntijat kertoivat immateriaalisen omaisuuden hyödyntämismahdollisuuksista. Lisäksi Vision+ -rahaston Tero Ojanperä kertoi rahoittajan näkökulmasta IPR:ien kaupallistamiseen.

Patenteista lisätuloja

- Patenttien monipuolisen hyödyntämisen merkitys ymmärretään oman liiketoiminnan puolustamisessa, mutta kaupallistamispotentiaali jää usein hyödyntämättä, IPR Business liiketoimintajohtaja Mika Lehtinen kertoi.

- Patentteja kaupallistetaan usein joko lisensoimalla tai myymällä. Kaupallistamisen strategisiin valintoihin on merkitystä sillä, liittyykö patenttiportfolio teknologiaan, jossa on jo merkittävät markkinat olemassa vai vaatiiko se kokonaan uuden liiketoiminnan luomisen, Lehtinen huomautti. - Esimerkiksi uusi teknologia voi olla IPR:ien kaupallistamisen lähtökohtana, jolloin sen hyödyntämisestä kiinnostuneita yrityksiä kartoitetaan aktiivisesti.

- Kaupallistettaessa saadaan tietoa patenttien arvosta ja laadusta sekä siitä, ollaanko oikeilla markkinoilla. Parhaimmillaan se tuo lisätuloja yritykselle, summasi Lehtinen.

Lisää näkyvyyttä brändeille

- Tavaramerkkien kaupallistaminen on maailmanlaajuinen miljardibisnes, jossa Suomi voisi helposti petrata, IPR Business Manager Taru Kallio-Nyholm sanoi. Brändien lisensointi kasvattaa näkyvyyttä ja liikevaihtoa sekä antaa yrityksen brändille lisää elinaikaa esimerkiksi oheistuotteita myymällä.

- Finlayson otti riskin tehdessään yhteistyötä tunteita herättävän Tom of Finlandin kanssa, mutta kangasvalmistajan myynti kasvoi räjähdysmäisesti, kertoi Kallio-Nyholm. Toisaalta brändin laajentamisen täytyy olla hallittua, sillä huonosti hallittua brändi-imagoa on hänen mukaansa vaikea rakentaa uudelleen.

- Brändin omistava yritys ja tuotteiden valmistaja voivat molemmat hyötyä yhteistyöstä. Asiantuntijan hyödyntäminen on kuitenkin tärkeää riskien välttämiseksi ja laadun takaamiseksi, lopetti Kallio-Nyholm.

Kasvua Kiinasta

IPR Business Manager Tuomas Matila kertoi Kiinan markkinoiden erityispiirteistä. Hän painotti Kiinan kulttuurierojen merkitystä, mutta kannusti kuitenkin lähtemään rohkeasti Kiinan markkinoille.

- Kiinasta on tulossa maailmanmahti myös IPR-kentällä ja patenttien arvo siellä on selkeässä nousussa, Matila kertoi. - Oikeusistuinten päätökset ovat usein suosiollisia patentinomistajalle ja oikeudenpäätökset tulevat tyypillisesti nopeasti ja kulutkin jäävät kohtuulliseksi. Myös IPR-litigaatioiden määrä Kiinassa on kasvanut, esimerkiksi v. 2015 patenttilitikaatioita oli kaksinkertainen määrä USA:han verrattuna. Matilan mukaan nykyisin ulkomaalaiset myös voittavat juttuja.

Sijoittajalta apua kaupallistamiseen

Vision+ -rahaston johtaja Tero Ojanperä kertoi, että sijoittajan näkökulmasta tärkeää on yrityksen kasvun mahdollisuus. - IPR:ien taloudellinen arviointi on vaikeaa, mutta ei pidä ajatella pelkästään yksittäistä patenttia tai tavaramerkkiä, vaan niiden mukanaan tuomia liiketoimintamahdollisuuksia, hän totesi.

- Valitettavasti pienillä yrityksillä on usein heikot mahdollisuudet hyödyntää IRP:iä. Berggren Brokerage –hankkeessa yritykset omistavat IPR:t, Berggrenin asiantuntijat auttavat kaupallistamisessa ja Vision+ rahoittaa prosessin, Ojanperä selvensi.

Berggren Brokerage –palvelusta uusi mahdollisuus aineettoman omaisuuden hyödyntämiseen

Voit lukea lisää Berggrenin innovatiivisesta IPR:ien kaupallistamisratkaisusta Berggren Brokerage –palvelusta täältä: www.berggrenbrokerage.com