Berggren | Blogi

Miten patentoida fiksusti - Patenttisalkun kasvattaminen ja hallinnointi on menestyvän yrityksen tunnusmerkki

Kirjoittanut Markku Kiviluoma | 28.9.2018

IPR:n ja erityisesti patenttien merkitys on jatkuvasti kasvanut tämän päivän liike-elämässä. Hyvän patenttisalkun kasvattaminen ja hallinnointi on tyypillisesti yksi menestyvän yrityksen tunnusmerkeistä.

Patentoinnin lähtökohta

Yrityksen henkilöstön tekemien tai yrityksen muuten hankkimien keksintöjen suojaamisessa patenteilla keskeinen lähtökohta on ko. keksinnön merkitys yrityksen liiketoiminnalle. Patenttihan, ainakin täällä Euroopassa, suojaa keksintöä tyypillisesti vain sen taloudellisen hyödyntämisen osalta. Hyvänä lähtökohtana patentointiin voidaan pitää sitä, että keksinnön suojaamisella saavutetaan selkeää etua markkinoilla oman liiketoiminnan edistämisen kautta.

Patenttisuojan maantieteellisen laajuuden määrittely

Keksinnön merkityksellisyyden arvioinnin yhteydessä on myös hyvä suunnitella haettavan patenttisuojan maantieteellistä laajuutta patentoitaviksi määritettyjen keksintöjen osalta. Viimeistään tämä on määritettävä keksintöä koskevan ensihakemuksen etuoikeusvuoden loppuvaiheessa, jolloin mahdolliset keksintöä koskevat jatkohakemukset on jätettävä muihin maihin etuoikeuden säilyttämiseksi.

Suojan maantieteellisen laajuuden määrittämisessä keskeisimmät vaikuttavat tekijät ovat omat markkina-alueet, kilpailijoiden koti- ja valmistusmaat sekä oman liiketoiminnan kehityksen kannalta olennaiset maat.

Koska kustannusten hallinta on keskeistä kaikessa liiketoiminnassa, on tämä myös syytä huomioida patenttisalkun hallinnassa. Edellä esitetyillä keksintöjen merkityksen määrityksellä ja sen perusteella tehtävään suojauksen oikean maantieteellisen laajuuden määrittämisellä päästään hyvään alkuun.


Patenttisalkun ylläpito

Patenttisalkun ylläpitämisen ja hallinnoinnin kannalta on tärkeää seurata patentointiprosessin etenemistä ja reagoida tarvittaessa. Hakemuksen käsittelyn aikana tapahtuvat suojapiirin muutokset ja niiden merkitys tulee aina tarkastaa oman liiketoiminnan kannalta. Muutosten perusteella voidaan tarvittaessa esimerkiksi supistaa patenttiperheen kokoa tai jopa lopettaa koko patentointiprosessi ko. patenttiperheen osalta jatkokustannusten karsimiseksi.

Myös jo myönnettyjen patenttien merkitystä on syytä seurata liiketoiminnan kehittyessä ja evaluoida oma patenttisalkku säännöllisesti. Oman liiketoiminnan kannalta merkitykseltään laskeneiden tai kokonaan merkityksensä menettäneiden patenttien osalta on hyvä harkita mahdollisen lopettamisen vaihtoehtona patenttiperheen tai sen osan myymistä ja/tai lisensoimista.

Aktiivinen patenttiportfolion hallinta vapauttaa patentointiin sitoutuneita resursseja muuhun liiketoimintaa hyödyntävään toimintaan.