Skip to main content
Uutiset

Kansainvälinen mallioikeus: Japani ja USA mukaan Haagin sopimukseen

15.5.2015

Sisällysluettelo
    Berggren

    Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

    Kansainvälisen mallioikeutta koskevan rekisteröintijärjestelmän (Haagin sopimus) kautta hakija voi hakea mallioikeussuojaa tuotteensa ja sen osien muotoilulle ja ulkoasulle (eli designille) yhdellä hakemuksella useassa maassa.

    Uusimpina maina Japani ja USA ovat liittyneet Haagin sopimukseen, ja sopimus tuli voimaan kummankin maan osalta 13.5.2015. Viime vuonna sopimukseen liittyi Korea, joka on voitu nimetä omana kohteenaan 1.7.2014 alkaen. Japanin ja USA:n liittymisen jälkeen Haagin sopimus kattaa 64 maata/aluetta (mm. Suomi, EU, Norja ja Sveitsi). Viimeisimpien tietojen mukaan neuvottelut Kiinan ja Venäjän kanssa ovat jo alkaneet ja etenevät hyvin.

    Kansainvälinen mallioikeushakemus voidaan jättää Maailman henkisen omaisuuden järjestöön (WIPO:on) suoraan eikä sen edellytyksenä ole aiempi kansallinen hakemus tai rekisteröinti, kuten tavaramerkeissä. WIPO tutkii hakemuksen muodollisen puolen, jonka jälkeen jokaisen nimetyn maan virasto tutkii hakemuksen muilta osin. Nimetyt maat joko hyväksyvät tai hylkäävät kansainvälisen mallirekisteröinnin oman maan osalta. Jos hakemus ei täytä maakohtaisia vaatimuksia, kansallinen virasto toimittaa hakijalle pyynnön oikaista puutteet.

    Korean, Japanin ja USA:n liittyessä on herännyt kysymys niiden suurista maakohtaisista eroista ja niiden toimivuudesta saman kansainvälisen järjestelmän alla. 9.4.2015 pidetyssä WIPO-seminaarissa, johon osallistui mallioikeusasiantuntija Paula de Andrés Gómez Berggren Oy Ab:lta, vahvistettiin muodollisesti tulleen muutoksia siten, että yhtenäinen hakemus on mahdollista jättää. Maakohtaisten mallioikeuksien perusperiaatteet pysyvät lähes ennallaan.

    Keskitetty järjestelmä kuitenkin mahdollistaa rekisteröinnin saamisen yhdellä hakemuksella kaikissa sopimukseen liittyneissä maissa. Myös esim. haltijanmuutosten rekisteröinti ja uudistaminen tapahtuu keskitetysti yhdellä hakemuksella, mikä alentaa kustannuksia.

    Vaihtoehtojen lisääntyessä yrityksen IPR-strategian ja maatuntemuksen tärkeys korostuu entisestään. Päämäärä on valita tehokkain tapa suojata ja saada tuotteen ja niiden osien ulkomuodolle ja -asulle mahdollisimman vahva suoja.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.