Skip to main content
Uutiset

Mallioikeusasiantuntijamme Helsinki Design Weekissä: upeita struktuureja, ekoa ja älyä ̶ suojattavissa moni

11.9.2015

Sisällysluettelo
    Berggren

    Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

    -L3 Muotoilumakasiini –näyttelyn lähes 40 suomalaisen tai ulkomaalaisen designyrityksen tuotteissa nähtiin todella mielenkiintoisia pintakuvioita ja –materiaaleja. Innovatiivisia valaistusratkaisuja oli ilahduttavan paljon, myös Habitaressa. Juuri julkaistuilla, muotoiluiltaan uniikeilla tuotteilla on 12 kuukautta aikaa hakea mallioikeussuojaa Euroopan-laajuisesti. Se on kustannuksiltaan yhtä edullista kuin kansallinen mallisuoja, muistuttavat mallioikeusasiantuntijamme Milla Lehtoranta ja Paula de Andrés Gómez.

    Lämmin keskiviikko 9.9. avasi Helsinki Design Weekin kaksi merkittävää tapahtumaa: Jätkäsaaressa sijaitsevan L3 Muotoilumakasiinin sekä Messukeskuksessa järjestettävät Habitare-messut. IPR-lakimiehemme, EU-tavaramerkki- ja –mallioikeusasiamies Milla Lehtoranta sekä mallioikeusasiamies Paula de Andrés Gómez kävivät tapahtumissa tutustumassa uusimpiin muotoilun trendeihin.

    Myös pintamateriaaleihin voi suunnitella mallioikeudella suojattavissa olevia muotoja

    -Suunnittelijat ovat selvästi löytäneet muotoilulle uusia sovelluskohteita. Esimerkiksi rakennusten pintoihin ja ulkoverhoiluihin sekä akustisiin paneeleihin on tuotu ainutlaatuisia struktuureja ja uusia materiaaleja, Milla Lehtoranta kommentoi.

    Muun muassa lukuisten tekstiili- ja rakennusalan asiakkaiden mallioikeus- ja tavaramerkkioikeusasioita hoitavana Lehtoranta tietää, että jopa muodoltaan ainutlaatuinen, teollisesti valmistettava valmistalo voi täyttää mallioikeuksien suojaamiskriteerit.

    -Periaatteessa minkä tahansa tuotteen tai sen osan näköaistein havaittavan ulkomuodon voi tietyin edellytyksin suojata mallioikeudella: linjat, koristelun piirteet, ääriviivat, värit, pintarakenteet tai materiaalit.

    - Suojaamisella varmistat, että voit liiketoiminnallisesti hyödyntää suunnittelutyösi tuloksia kansallisesti ja kansainvälisesti, hän toteaa.

    ”Vähän on kaunista” –ajattelu on siirtynyt myös materiaalien koostumukseen

    -Ajattelumalli ”vähän on kaunista” on siirtynyt paitsi silmin havaittavaan muotoiluun, myös materiaalien mekaanisiin ja teknisiin ominaisuuksiin. Materiaalin keveys säästää huomattavasti rakentamisen logistisia kuluja. Raaka-aineiden minimoitu käyttö taas säästää luonnonvaroja. Tällaiset ratkaisut saattavat olla jopa patentoitavissa, Lehtoranta sanoo.

    Hyvä esimerkki minimalismiin pyrkivästä uudesta rakennusmateriaalista ja toteutuksesta on Puustellin viime vuonna lanseeraama miinus® -keittiö.

    Myös erilaisia keittiö- ja kylpyhuonekalusteiden sekä –rakenteiden materiaaleja valmistava Durat® edustaa omaa, innovatiivista rakennusmateriaalitekniikkaa. Komposiittimateriaalin pinnan väri ja jopa sen sisusmateriaalin kiteiden värit ovat tilaajan valittavissa. Ne voi sovittaa esimerkiksi omiin brändiväreihinsä sopiviksi.

    Isot suunnitteluyritykset lisäävät tunnettuuttaan myös muilla kuin ”ykkösalueillaan”

    Suomalainen Woodnotes® on jo vuosikymmeniä ollut tunnettu innovatiivisella paperinarutekniikalla kudotuista matoistaan. L3 Muotoilumakasiinissa Woodnotes® esitteli myös metalliverkosta valmistettuja ripustettavia tilanjakajia sekä tammesta valmistetut sohva- ja aamupalapöydät.

    -On upeaa, että suunnittelutalot tekevät aluevaltauksia muillakin toimialoilla kuin niillä, joihin niiden tunnettuus pohjautuu. Brändi ja maine ovat jo vakiinnuttaneet asemiaan, mutta niihin liitetään tuoretta sisältöä, Lehtoranta ja de Andrés Gómez toteavat.

    Uuden polven suunnittelijoille Lehtoranta suosittelee bränditunnusten viisasta suojaamista tavaramerkeillä. Tilannekohtaisesti myös mallioikeuksilla saa tunnusten muodoille lisäsuojaa.

    -Muotoilijan liiketoiminnallista menestystä vauhdittavat – ja esimerkiksi kopiointia hillitsevät - juuri liiketoiminnan tarpeista käsin suojatut tavaramerkki- ja mallioikeudet, hän sanoo.

    Lehtorannan mukaan suunnittelijat luottavat usein tekijänoikeuteen, mutta erityisesti käyttötaiteessa teoskynnys on korkea ja näin ollen suojaa ei välttämättä tekijänoikeuteen nojautuen saa. Sen takia kannattaa suojata uusi ja yksilöllinen muotoilu hyvissä ajoin mallioikeusrekisteröinnillä.

    -Messuilla julkaistuilla uusilla muotoilutuotteilla on 12 kuukauden ns. Grace Period eli armonaika. Sen aikana Euroopan tavaramerkki- ja mallioikeusvirasto OHIMiin jätetty Euroopan laajuinen EU-mallioikeushakemus tai Suomeen voimaan haettava kansallinen mallioikeushakemus, tullessaan hyväksytyksi, auttaa varmistamaan ainutlaatuisen muotoilun hyödyntämisoikeudet hakijalle. Kannattaa huomata, että näiden kahden hakemuksen hakemiskustannukset ovat samaa luokkaa, de Andrés Gómez sanoo.

    LED voi olla paitsi valaisinlähteeltään myös muotoilultaan orgaaninen

    2000-luvulla LED-valaisinteknologia on valloittanut suomalaiset kadut ja kodit. 9.9. avautuneilla Habitare-messuilla LED-innovaatioita edustaa muun muassa suomalainen suunnittelutoimisto Tunto, joka on jo saavuttanut maailmanlaajuista tunnettuutta.

    - Tunto on tuonut orgaanisuuden itse LED-valaisinlähteen teknisiin ominaisuuksiin mutta lisäksi myös valaisinten muotokieleen ja materiaaleihin, toteaa suunnittelijoiden kanssa yhteistyötä tehnyt Paula de Andrés Gómez.

    Tunto onkin hyvä esimerkki innovatiivisesta designtoimistosta, joka uudistaa myös designin käsitteiden ja termien merkityssisältöä.

    Habitare-messut ovat auki vielä tulevan viikonlopun ja L3 Muotoilumakasiini 13.9. saakka.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.