Skip to main content
Uutiset

Suomi siirtyy selkeämpään välittäjämalliin .fi-tunnuksen rekisteröinnissä

19.2.2016

Sisällysluettelo
    Berggren

    Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

    5.9.2016 voimaan tuleva .fi-verkkotunnusuudistus muuttaa merkittävästi verkkotunnusten rekisteröintiprosessia. Enää tunnusta ei haeta suoraan Viestintävirastolta, vaan prosessin hoitaa palveluntarjoaja; välittäjä. -Kansainvälisesti jo yleinen välittäjämalli selkiyttää rooleja, Berggrenin domainkonsultti Sarina Lehto sanoo.

    .fi-verkkotunnusuudistuksen tultua 5.9.2016 Suomessa voimaan yritykset ja kuluttajat eivät enää hae verkkotunnusta Viestintävirastolta vaan erityiseltä tehtävään nimetyltä palveluntarjoajalta, ns. välittäjältä. Viestintävirasto keskittyy uudistuksen jälkeen verkkotunnusrekisterin ylläpitoon sekä välittäjien toiminnan valvomiseen ja kehittämiseen.

    domainuutinen-900x430
    -Jatkossa .fi-tunnusten haltijat asioivat siis vain välittäjien kanssa uusien rekisteröintien, uudistusten, siirtojen, yhteystieto- ja nimipalvelinmuutosten osalta. Jos nykyinen palveluntarjoajasi ei ole välittäjä, sellainen kannattaa ennen uudistusta hankkia. Tietoa eri välittäjistä ja niiden palveluista saa osoitteesta www.domain.fi, Sarina Lehto kertoo.

    Sekä asiakas että välittäjä saavat tehostetumpaa palvelua

    Uudistus sujuvoittaa verkkotunnuksen haltijan ja välittäjän välistä asiointia.

    -Asiakas saa suoraviivaisempaa palvelua ja neuvontaa välittäjältään, joka hoitaa kaikki prosessissa tarvittavat toimenpiteet. Kun asiakas voi jatkossa valita itse välittäjänsä, asiakaspalvelun hinta-laatu nousee kilpailutekijäksi.

    Lisäksi uudistus tehostaa Viestintäviraston ja välittäjän keskinäistä toimintaa ja vie suomalaista prosessia lähemmäs kansainvälistä.

    -Viestintävirastolta vapautuu resursseja neuvoa välittäjiä ja valvoa muun muassa niiden toiminnan tietoturvallisuutta, tehoa ja laatua. Välittäjämalli on jo yleisesti käytössä eri maissa ja se mahdollistaa muun muassa tiettyjen yhtenäisten standardien hyödyntämisen.

    Sarina Lehdon mukaan verkkotunnuksia koskevien riitojen hoitaminen sen sijaan tapahtuu samoin kuin ennen uudistustakin. Riidat ratkaisee jatkossakin, maksutta, Viestintävirasto.

    Tuoko uudistus muita muutoksia, joista domainhaltijan olisi hyvä tietää?

    -.fi-tunnusten haltijoilta ei enää edellytetä kotipaikkaa Suomessa tai vähintään 15 vuoden ikää. Etu- ja sukunimiyhdistelmät ovat vapaasti rekisteröitävissä, ja ei rekisteröitävissä olevien .fi-tunnusten ”sulkulista” poistuu. Jatkossa voi siis rekisteröidä välittäjänsä toimesta esimerkiksi sellaisia domaineja kuin ’osakeyhtiö.fi’.

    Mitkä asiat eivät muutu?

    Suomen siirtyminen tähän ns. Registry-Registrar -malliin ei vaikuta jo rekisteröityjen .fi-tunnusten voimassaoloaikaan.

    -Seuraava uusiminen tapahtuu kuitenkin vain välittäjän kautta, Lehto toteaa.

    Jos verkkotunnuksenhaltijan nykyinen palveluntarjoaja on jo välittäjä, kuten Berggren on, asiointia voi jatkaa kuten tähänkin asti.

    -Berggrenillä on erittäin kilpailukykyiset verkkotunnusten rekisteröintiin liittyvät palvelut, sillä teemme jokaisen toimenpiteen asiakkaan brändinhallinnan näkökulmasta. Meiltä saa myös kattavaa konsultaatiota verkkotunnusten strategisesta hyödyntämisestä liiketoiminnassa, Lehto lupaa.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.