Skip to main content
Asiakastarina

Biokasvun uusi lannoitemallinnus on patenttien myötä valmis kansainvälisille markkinoille

14.1.2021

Sisällysluettelo
    Biokasvu

    Biokasvu Oy tarjoaa asiakkailleen laadukkaita ja ympäristöystävällisiä tuotteita monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Tuotteet valmistetaan korkeatasoisista uusiutuvista ja/tai kierrätyskelpoisista teollisuuden ja maatalouden pää- ja sivutuotteista.

    Nettisivut

    Biokasvu on onnistuneesti kehittänyt ja patentoinut lannoitevalmisteen, jolla voidaan stimuloida maaperän luonnollisen mikrobiston toimintaa niin, että se vapauttaa ravintoaineita entistä paremmin viljeljykasvien käyttöön. Berggrenin avulla tälle aivan uudenlaiselle lannoitteelle on haettu patentit pitkälti koko läntiseen maailmaan. Tulevaisuudessa tavoitteena on lähteä rohkeasti viemään uusi lannoitemallinnus kansainvälisille markkinoille.

    Biokasvu Oy tarjoaa asiakkailleen laadukkaita ja ympäristöystävällisiä tuotteita monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Tuotteet valmistetaan korkeatasoisista uusiutuvista ja/tai kierrätyskelpoisista teollisuuden ja maatalouden pää- ja sivutuotteista. Pienen suomalaisen perheyrityksen historia yltää aina 1980-luvun alkupuolelle, jolloin yritys perustettiin Kemiran tytäryhtiöksi. Vuodesta 1990 Biokasvu on ollut yksityisessä omistuksessa.

    – Historiansa alusta asti Biokasvu on toiminut kierrätysravinteiden ja -materiaalien parissa, kertoo Juha Tilkanen, Biokasvun toimitusjohtaja.

    berggren_biokasvu_juhatilkanen_5

    Yhdessä Tilkasen kanssa Biokasvun operatiivisesta toiminnasta vastaavat tuotantopäällikkö Jaakko Lehtinen. Tuotekehityksestä vastaavat projektipäällikkö Tuomas Tilkanen ja maan mikrobien elämään perehtynyt tutkija FT Keijo Lehtonen.

    berggren_biokasvu_1

    Ravinteet viljelykasvien käyttöön mikrobistoa stimuloimalla

    Idea maaperän mikrobiston stimuloinnista syntyi ensimmäistä kertaa vajaat 10 vuotta sitten. Silloin Biokasvu yritti ratkaista golfkentille yleistä kuituongelmaa. Suomessa ja maailmalla oli aiemmin tutkittu kyllä sitä, miten ravinteita kertyy maaperään vuosien saatossa, muttei sitä, kuinka eläväinen maaperän mikrobisto koko lauhkealla vyöhykkeellä oikeastaan onkaan. 

    – 2010-luvun alussa oli valmistunut vasta muutama tutkimus siitä, että maassa saattaisi olla enemmänkin elämää kuin mitä siihen asti oli kuviteltu. Omien kokeidemme kautta lähti muodostumaan ajatus siitä, että mitä jos pystyisimme ruokkimaan maaperän mikrobistoa ja stimuloimaan sitä, mitä se luonnollisesti tekee – eli pilkkoo maa-aineksia, Tilkanen muistelee. 

    – Lähdimme Keijon kanssa selvittämään, pystyisikö hajotusprosessia ohjaamaan niin, että sen avulla ravinteet saataisiin paremmin viljelykasvien käyttöön.  

    Berggrenin vahva bio-puolen osaaminen vakuutti

    Tutkimusprosessin aikana tehtyjen kenttäkokeiden perusteella teoria pystyttiin osoittamaa käytännössä toimivaksi. Pian sen jälkeen yrittäjille tuli tunne, että tässä olisi nyt sellainen keksintö, jolle olisi viisasta hankkia patentti. 

    – Tämä kaikki oli aivan uutta ajatusmaailmaa myöten – jopa heille, jotka maaperää ja kasvinviljelyä työkseen tutkivat. Mikrobien merkitys osoittautui heillekin paljon isommaksi asiaksi, mitä Suomessa tehdyissä tutkimuksissa oltiin osattu siihen mennessä ajatella. Koko maailmaa ajatellen tilanne oli hyvin samanlainen kuin Suomessa. Mikrobien ja erilaisten sienten toiminta oli ja on edelleen hieman mystiikkaa, Tilkanen kertoo. 

    Yhteys Berggreniin syntyi, kun Biokasvu ryhtyi laatimaan patenttihakemusta noin kahdeksan vuotta sitten. Berggrenin ja Biokasvun yhteyshenkilönä toimineen Outi Viitaharjun bio-puolen vahva osaaminen vakuutti. 

    – Outi oli vakuuttava kannoissaan ja näkemyksissään siitä, miten asiamme kanssa kannattaisi edetä ja menetellä, Tilkanen kuvailee. 

    Patentit kattavat koko läntisen maailman

    Alusta asti oli selvää, että patentteja lähdettäisiin hakemaan kansainvälisesti koko läntiseen maailmaan. Keksinnön
    potentiaali korvata kemiallisia lannoitteita vapauttamalla kierrätyslannoitteista kasvien käyttöön ravinteita hallitusti säästää merkittävästi sekä kustannuksia, energiaa että maaperää, tunnistettiin globaalisti.

    – Ongelmat ovat globaaleja koko maailmassa, erityisesti lauhan vyöhykkeen alueella. Tilanne on siis kaikkialla sama. Toki patenttien hakemiseen liittyvät omat kustannuksensa ja me olemme pieni firma, mutta ne olivat kohtuullisia hyötyynsä nähden, Tilkanen sanoo. 

    Tällä hetkellä patentit on myönnetty Suomen lisäksi muualle Eurooppaan ja USA:han. Ne kattavat lähes koko läntisen maailman ja hieman Euraasiaa. Hakuprosessit olivat kestoiltaan vaihtelevia, mutta nyt noin seitsemän vuoden prosessin jälkeen tilanne on se, että hakemusten kanssa on päästy finaaliin. Parhaillaan etsitään sopivaa toimijaa, joka olisi valmis viemään tämän uuden keksinnön kansainvälisille markkinoille.

    Jouhevaa ja tehokasta työskentelyä yhteistä tavoitetta kohti

    Yhteistyö Berggrenin kanssa sujui Tilkasen omien sanojen mukaisesti varsin tehokkaasti. Turhia istuntoja ei ollut lainkaan, eikä fyysisiä sellaisia tarvinnut juuri edes pitää. Puhelinpalavereilla ja sähköposteilla hoitui pitkälti kaikki tarvittava.

    – Outilla oli meidän kannaltamme tarvittavaa osaamista ja tietotaitoa siinä, miltä kannalta mitäkin asioita kannattaa kunkin patenttihakemuksen osalta painottaa. Häneltä löytyi hyvää perspektiiviä siitä, mitä patentin mahdollinen myöntäjä asioista ajattelee. Berggrenin kautta löysimme siis oikean lähestymistavan, Tilkanen kuvailee.

    – Tällaisten patenttihakemusten formulointi olisi ollut mahdotonta tehdä yksin. Töitä on toki joutunut tekemään, mutta kertaakaan ei ole joutunut hakkaamaan päätä seinään, vaan asiat ovat edenneet jouhevasti, Tilkanen painottaa.

    Pysy ajan tasalla IP-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.