Skip to main content
Blogi

Digitalisaatio valtaa alaa, kuulakärkikynä joutaa romukoppaan, vai joutaako?

10.11.2023

Sisällysluettelo
    Timo Pursiainen

    Minulla on vahva kokemus erilaisista keksintöjen arviointiin liittyvistä toimenpiteistä, patentin suojapiiriä koskevista analyyseistä sekä IPR-strategian suunnittelusta.

    Katsottaessa ajassa taaksepäin muutamia vuosikymmeniä, tai vaikkapa vain 10—15 vuotta, on hämmästyttävää, kuinka voimakkaasti sähköiset palvelut ja sähköinen asiointi ovat lisääntyneet ja vallanneet alaa perinteisemmältä, paperipohjaiselta asioinnilta.

    Tämä ns. digitalisaatio on monelta osin helpottanut ihmisten päivittäisiä askareita. Esimerkiksi laskujen maksua ei tarvitse hoitaa menemällä pankkikonttoriin tai toimittamalla omalla allekirjoituksella varustetut pankkisiirrot pankin seinässä olevaan laatikkoon. Henkilökortin tai passin hakeminen edellytti vielä muutama vuosi sitten käyntiä poliisilaitoksella ja mukana piti olla oma kuva tulostettuna paperille. Nykyisin useimmiten riittää, että käy valokuvaamossa otattamassa itsestään passikuvan, jonka valokuvaamo toimittaa sen jälkeen täysin sähköisesti poliisiviranomaisille. Tämän jälkeen henkilökortin tai passin hakemiseksi istuudutaan tietokoneen tai älypuhelimen ääreen ja täytetään hakulomake eikä aikaakaan, kun asiakirja on noudettavissa lähimmästä noutopisteestä. Toki henkilökortti ja passi on edelleen noudettava henkilökohtaisesti, mutta paljon aikaa on kuitenkin säästynyt verrattuna perinteiseen hakuprosessiin.

    Myös asunto- ja kiinteistökauppa ovat kokeneet melkoisten uudistuksen digitalisaation myötä. Kun tarjoukset ennen tehtiin paperille ja annettiin esim. kiinteistönvälittäjälle, nykyisin kiinteistönvälittäjä täyttää tarvittavat tiedot sähköiselle lomakkeelle, jonka myyjä sitten hyväksyessään allekirjoittaa sähköistä allekirjoitusta käyttäen. Samalla tavalla voidaan toimia jopa varsinaisen kauppakirjan kanssa. Myyjän ja ostajan ei tarvitse edes kohdata toisiaan, vaan asia hoituu tietoverkkojen välityksellä. Kauppasumman maksamisessakaan ei tarvita shekkejä eikä käteistä rahaa, puhumattakaan veromerkeistä.

    Kuulakärkikynästä on siis tullut tarpeeton osa virallisissa asiointiprosesseissa, joten se joutaa romukoppaan. Säästä kuitenkin ainakin yksi toimiva kuulakärkikynä, jos tarkoituksenasi on patentointi Euroopan patenttivirastossa (EPO). Nimittäin hiljattain annetun (4.9.2023) Euroopan patenttiviraston valituslautakunnan (Board of Appeal) päätöksen mukaan Euroopan patenttisopimus (EPC, European Patent Convention) edellyttää, että patentin ja patenttihakemuksen siirtämiseksi laadittava siirtodokumentti (siirtokirja) on allekirjoitettava omakätisesti käyttämällä tarkoitukseen soveltuvaa kynää. Sähköinen allekirjoitus, vaikka se olisi kuinka vahvasti todistettu oikeaksi ja väärentämättömäksi, ei kelpaa. Tätä valituslautakunta hyvin pitkästi ja monisanaisesti perustelee sillä, että EPC:n artikla 72:ssa olevan määritelmän allekirjoitus (signature) on ymmärrettävä viittaavan käsin kirjoitettuun allekirjoitukseen (”a handwritten depiction of someone’s name).

    Tähän liittyy vielä eräs kummallisuus. Nimittäin Euroopan patenttiviraston aiemmin antaman ilmoituksen (Notice) mukaan myös sähköinen allekirjoitus on hyväksyttävissä allekirjoitukseksi. Valituslautakunta viittaa tähän ilmoitukseen ja toteaa, että ”ilmoitus” ei ole laillinen väline jonkin asian vahvistamiseksi, vaan toiminnan tulee perustua Euroopan patenttisopimuksen artikloihin ja sovellussääntöihin (Implementing Regulations).

    Kenties tämä asia muuttuu tulevaisuudessa, mutta toistaiseksi on siis hyvä pitää luja ote kynästä.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.