Skip to main content
Blogi

Kasvuyritys kansainvälistymisen polulla – yrityksen IPR-check-list avuksi

28.9.2018

Sisällysluettelo
    Taru Kallio-Nyholm

    IPR:t, brändit, design, kasvu, innovaatiot, strategia, myynti ja asiakkaat – tässä asioita, jotka lähellä sydäntä ja osaamista.

    Kansainvälistyminen on pitkä prosessi ja matkalla voi törmätä moneen erilaiseen haasteeseen. IPR-asiat matkan varrella saattavat tulla monella toimijalle yllätyksenä. Kuitenkin melko yksinkertaisilla toimenpiteillä yritys voi varmistua, että IPR-asiat ovat siinä kunnossa, että yritys voi keskittyä kansainvälistymiseen.

    IPR-asiat saatetaan nähdä hidasteena vaikka oikein hyödynnettynä IPR:t tuovat selkeää liiketoimintaetua yritykselle. Yrityksen menestys perustuu IPR-osaamiseen sekä sen oikeaan hyödyntämiseen, ilman IPR-suojaa yrityksen myyntivaltit ja investoinnit ovat haavoittuvia kopioinnille. Oikein hyödynnettynä IPR:t ovat vahva strateginen kilpailuetu ja yrityksen keskeistä omaisuutta.

    Kansainvälistymisen kynnyksellä yrityksen kannattaa punnita omia ideoita ja niillä tehtävää liiketoimintaa, sillä näillä on vaikutus IPR-asioihin. Ensiaskeleina yrityksen kannattaa pohtia vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

    - Mitkä ovat tuotteesi tai palvelusi ja miten ne suhteutuvat kilpailijoidesi tuotteisiin ja palveluihin?

    - Missä maissa ja millä markkinoilla toimit?

    - Keitä ovat kilpailijasi ja miten he toimivat?

    - Mihin tarpeeseen minun tuotteeni taikka palveluni on vastaus?

    - Pitäisikö jotain tehdä vielä paremmin?

    Sitten onkin aika edetä konkretiaan hyödyntäen IPR-checklistaa:

    1. Tunnista omat ainutlaatuisuustekijät – pidä niistä kirjaa.

    2. Älä julkista innovaatioasi taikka brändiäsi ennen kuin olet selvittänyt sen suojattavuuden.

    3. Tunnista mahdolliset riskit ja tiedä oma toimintavapautesi eri maissa, tämä koskee sekä brändiä että keksintöä.

    4. Valitse eri suojamuodot, joilla suojaat ainutlaatuisuustekijäsi.

    5. Valitse maat, joissa lähdet suojaamaan.

    6. Mieti kenen nimissä suojaat, omistahan itse keksinnön?

    7. Muista rekisteröidä domain-nimi hyvissä ajoin.

    8. Johda ja valvo oikeuksiasi.

    9. Muista sopimusasiat!

    IPR:t vaikuttaa yrityksesi arvoon ja luo yrityksellesi arvoa. IPR-oikeuksilla varmistat, ettei työhön käyttämäsi aika ja vaiva koidu kilpailijoidesi eduksi. Huolella suojatut IPR-oikeudet ovat tärkeä imago- ja menestyselementti. Ne viestittävät kilpailijoillesi, sijoittajille sekä yhteistyökumppaneille, että yrityksesi haluaa kasvaa ja kehittyä. Vakuuttava IPR-suunnitelma osoittaa, että asioita on pohdittu ja ratkaisut ovat tietoisia. Tällä on merkistystä, sillä rahoittajat sijoittavat yrityksesi kasvu- ja menestysmahdollisuuksiin.

    Kannattaa muistaa, että IPR-asiat hoitaessasi myös brändisi ja sen viesti hahmottuu ja vahvistuu selkeämmäksi. Yrityksellä, joka on ajoissa hoitanut kuntoon IPR-suojauksensa, on hyvät valmiudet kasvaa ja kansainvälistyä nopeastikin: laajentua, myydä liiketoimintojaan, fuusioitua, lisensoida...

    IPR-palveluiden ostamiseen saat tukea ELY-keskuksilta taikka Business Finlandin innovaatiosetelistä taikka Into-rahoituksesta. Rahoitusten avulla yrityksesi voi ostaa parasta mahdollista asiantuntijapalvelua vahvistamaan IPR-toimintaa.

    Muuten, tiedäthän, että apunasi IPR-asioissa on kasa huippu IPR-asiantuntijoita. Me berggreniläiset autamme sinua kaikkiin kansainvälistymisiin liittyvissä IPR- ja sopimusasioissa. Ole rohkeasti yhteydessä ja autamme sinut kasvun polulle.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.