Skip to main content
Blogi

Lohkoketjut 3D-tulosteiden todentamisessa - konkreettisten toteutusten patentointi on alkanut

28.9.2018

Sisällysluettelo
    Tomi Nokelainen

    General Electricin kesäkuussa julkaistu patenttihakemus osoittaa, että 3D-tulosteiden alkuperän ja aitouden varmistaminen lohkoketjuteknologialla on käyttökelpoinen ratkaisu.

    Mutta voiko siihen saada yksinoikeuden patentoimalla? Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tämä olisi mahdollista.

    Toukokuisessa blogikirjoituksessaan eurooppapatenttiasiamiehemme Sakari Värilä pohti lohkoketjuteknologian mahdollisuuksia 3D-tulostuksen todentamisessa, kuten esimerkiksi väärennösten havaitsemisessa ja ehkäisemisessä.

    Eräs konkreettinen ratkaisu

    Lohkoketjuteknologian soveltaminen tähän tarkoitukseen näyttää siirtyvän vauhdilla kohti konkretiaa, mistä kertoo esimerkiksi General Electricin patenttihakemus "Methods and systems for implementing distibuted ledger manufacturing history".

    General Electricin ratkaisu pyrkii vastaamaan juuri siihen 3D-tulostuksen yhteydessä usein esiin nostettuun haasteeseen, että ilman toimivaa todentamismekanismia ei ole mahdollista varmistaa sitä, että 3D-tulostettu esine - kuten esimerkiksi ajoneuvon tai teollisuuslaitteiston osa - on valmistettu oikeasta mallitiedostosta, oikeasta materiaalista ja oikealla, oikein konfiguroidulla tulostimella, joka on toiminut oikein tulostusprosessin kestäessä.

    General Electricin ratkaisussa lohkoketjuteknologiaa - ja tarkemmin sanoen hajautettua tilikirjaa (distributed ledger) - käytetään 3D-tulostetun esineen valmistushistorian tallentamiseen ja verifiointiin. Koska tämä valmistushistoria voidaan tallentaa hajautetusti lohkoketjuun, valmistushistoriatietoja ei pysty väärentämään tai jälkikäteen muuttamaan.

    Ratkaisun mukaisesti kukin valmistusprosessiin liittyvä toimenpide - eli transaktio - tallennetaan hajautetusti lohkoketjuun, josta muodostuu lopulta valmiin tulosteen valmistushistoria. Esimerkiksi 3D-mallitiedoston luoja allekirjoittaa digitaalisesti tekemänsä mallitiedoston, ja mallitiedoston tiedot tallennetaan hajautetusti lohkoon. Vastaavasti tulostusmateriaalin valmistaja liittää valmistamaansa materiaalierään hajautetusti lohkoon tallennetut tunnistetiedot. 3D-tulostin puolestaan liittää nämä tiedot sekä muut valmistusprosessin kannalta relevantit tiedot 3D-tulostettuun esineeseen, jolloin esineellä on lohkoketjuun hajautetusti tallennettu transaktiohistoria läpi sen tuotantoprosessin aina tulostusmateriaalista ja mallitiedostosta lähtien.

    3D_kuva
    GE:n patenttihakemus, kuva 3

    General Electricin ratkaisu on vielä patenttihakemusvaiheessa, mutta joka tapauksessa ratkaisu osoittaa, että lohkoketjuteknologia tai mikä tahansa muukin hajautettuun tiedon tallentamiseen perustuva teknologia on eräs käyttökelpoinen tapa konkreettisesti ratkaista yksi 3D-tulostuksen laajamittaisen teollisen käytön haaste: tulosteiden luotettavuudesta ja alkuperästä varmistuminen.

    Patentoitavissa?

    General Electricin ratkaisusta on vireillä on myös kansainvälinen PCT -patenttihakemus, josta on mahdollista jatkaa patentointia yli 150 maahan, käytännössä katsoen myös koko EU-alueella.

    Tilanne on mielenkiintoinen seurattavaksi, sillä yhtäältä General Electricin ratkaisu vaikuttaa varsin yleispätevältä, mutta toisaalta lohkoketjuteknologian hajautettu tiedon tallentaminen ja todentaminen on tunnettu pitkään ja laajalti – ja pohjimmiltaan juuri tästä General Electricin ratkaisussakin on kyse.

    Tällä hetkellä Yhdysvaltojen patenttivirasto ei ole ottanut vielä kantaa General Electricin ratkaisun patentoitavuuteen, mutta PCT -hakemuksen osalta kansainvälisessä tutkimusraportissa ei ole tuotu esiin patentoinnin estäviä julkaisuja.

    Tilanne on siis useastakin syystä mielenkiintoinen seurattavaksi.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.