Skip to main content
Blogi

Mallioikeudet patenttien tai hyödyllisyysmallien rinnalla

16.12.2022

Sisällysluettelo
    Markku Szymczak

    Markku auttaa asiakkaitamme suunnittelemaan ja suojaamaan heidän mallejaan EU:n laajuisesti ja sen ulkopuolella. Hän työskentelee osana mallioikeustiimiä muiden mallioikeusasiantuntijoiden kanssa. Lisäksi hän neuvoo asiakkaitamme verkkotunnusasioissa

    Immateriaalioikeudet koostuvat eri suojamuodoista, kuten tekijänoikeuksista ja mm. tavaramerkeistä ja patenteista, jotka kuuluvat teollisoikeuksiin. Niiden syntymisestä ja/tai turvaamisesta on hyvä olla tietoinen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos yritys aikoo esimerkiksi suojata keksintönsä patentilla, ei se tarkoita, etteikö keksinnön rinnalle kannattaisi harkita muitakin suojamuotoja kattamaan kokonaisvaltaisesti yrityksen liiketoiminnalle merkitykselliset immateriaalioikeudet.

    Yksi yhdistelmä voisikin tulla kyseeseen keksinnön ja ulkomuodon samanaikaisessa suojaamisessa. Kun yrityksessä kehitetään esimerkiksi laitteelle teknistä ratkaisua, joka on uusi ja keksinnöllinen, tulisi samalla harkita laitteen ulkomuodon suojaamista mallioikeudella. Teollisemmatkin tuotteet kuvastavat usein yrityksen muotokieltä, joka on tunnistettava, esiintyy yrityksen tuotteissa ja eroaa muista markkinoilla olevista vastaavista tuotteista. Patentti tai hyödyllisyysmalli ei suojaa tuotteen ulkomuotoa. Toisaalta mallioikeus ei suojaa ulkomuotoa, joka on ainoastaan teknisten piirteiden sanelema, kuten esimerkiksi liitososa, joka yhdistää sähköhammasharjan rungon harjaspäähän.

    Uutuusvaatimusten erot patentti-, hyödyllisyysmalli- ja mallioikeushakemuksissa

    Mallioikeudella suojataan muun muassa konkreettisen tuotteen tai käyttöliittymän ulkomuotoa. Mallisuojauksen edellytyksenä on, että malli on uusi ja yksilöllinen. Yksinkertaistaen malli on uusi, jos se ei ole aiemmin tullut tunnetuksi, eli sitä ei ole julkaistu.

    Sama uutuusvaatimus on patenteilla ja hyödyllisyysmalleilla, mutta niissä hyväksytään yleensä vain absoluuttinen uutuus, kun taas malleissa tunnetaan Suomessa ja esimerkiksi EU:ssa ja USA:ssa, uutuuden armonaika, ns. grace period. Absoluuttisessa uutuusvaatimuksessa tämä ei ole mahdollista, vaan uusi tekninen ratkaisu tai joissain maissa mallikaan ei ole saanut tulla tunnetuksi ennen ensimmäisen hakemuksen jättämistä.

    Eri maiden ja alueiden patentti- ja mallioikeuslakien sovellustavoista ja tulkinnoista johtuen on viisainta jättää patentti-/hyödyllisyysmalli- ja mallioikeushakemukset samaan aikaan niitä käsitteleviin virastoihin, jotta ne eivät tule toistensa uutuudenesteiksi. Näin vältytään uutuusvaatimusten yllätyksiltä.

    Tuotteen laaja suojaus tukee yrityksen IPR-strategiaa

    Jos siis harkitset laitteesi teknisen ratkaisun suojaamista patentilla tai hyödyllisyysmallilla, on erittäin suositeltavaa samanaikaisesti suojata laitteen yksilöllinen ulkomuotokin, joka kuvastaa yrityksenne brändiä tavaramerkkien ja verkkotunnusten rinnalla. Mallisuojaus on kustannustehokas ja nopea tapa saada maantieteellisesti laajaa suojaa, ja se tukee yrityksen IPR-strategiaa muiden suojamuotojen ohella.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.