Skip to main content
Blogi

Miksi Suomessa patentoidaan nyt enemmän?

3.1.2018

Sisällysluettelo
    Berggren

    Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

    Saimme vuoden 2017 päätteeksi kuulla tärkeän uutisen. Patentti- ja rekisterihallituksen vastaanottamien kansallisten patenttihakemusten määrä kääntyi selvään kasvuun, vuosien laskun jälkeen.

    Me iloisesti näännytetyt patenttiasiamiehet tiedämme ilman uutisointiakin, että suomalainen rohkeus loistaa kaikilla aloilla, kaiken näköisten, ikäisten ja kokoisten toimesta. Vanha teollisuus on vireessä. Ja uusi sukupolvi on vanhaa parempi! Tietäisittepä mitä ihmeentekijöitä saan tavata päivittäin.

    Mutta miksi käyrä taittui nousuun juuri nyt?

    Hyvä taloudellinen tilanne tietysti auttaa. Kysymys ei ole kuitenkaan yksinkertainen. Patenttihakemusten määrään vaikuttavat niin monet asiat, että varsinkaan näkemättä tarkempia tilastoja on mahdoton antaa varmaa vastausta, miksi käänne on tapahtunut juuri nyt. Tilastot tulevat aina yli vuoden myöhässä, sillä patenttihakemukset ovat lähtökohtaisesti salaisia 1,5 vuotta hakemispäivästään.

    Patenttihakemusten määrä on varsin riippumaton yleisestä taloussuhdanteesta. Yksinkertaistaen: Nousukauden aikana on kiire myydä ja tehdä. Tohinan keskellä ei moni ehdi hirveästi kehittää ja patentoida. Laskusuhdanteessa on sitten aikaa ideoida. Jos vain talous on jonkinmoisessa kunnossa, haetaan tuolloin patenttejakin.

    Eri tekniikanalojen patentointimäärät vaihtelevat. Jotkut asiat tulevat ”valmiiksi”, patentointi hiipuu. Kokonaan uusien teknologioiden suojaus aloitetaan jo ennen kuin ne tulevat myyntiin. Jollakin alalla suojaamishuippu on lyhytaikainen, joskus patentointi lisääntyy vuosikausia. Suomessa patentointi on sen verran vähäistä, että muutos muutamankin ison yrityksen toiminnassa saattaa näkyä kokonaismäärissä. Tämän asian vaikutuksesta en osaa sanoa, eikä ehkä kukaan muukaan, sillä 2017 on vielä meiltä salattu.

    Sitten pari varmaa arvausta

    Nykyinen erityisen hyvä talouden tilanne Suomessa näkyy tilastossa nousuna. Monilla on kassassa sen verran rahaa, että uskaltaa soittaa patenttiasiamiehelle.

    Jotkut yritykset patentoivat vain muualla kuin Suomessa. Ehkä useampi on nyt palannut entistä tehokkaamman PRH:n käyttäjäksi. Ainakin pari sellaista tiedän.

    Uusia teknologiayrityksiä syntyy runsaasti. Startupeissa on yleensä ainakin yksi tekninen oivallus, usein useita. Yleensä ne yritetään patentoida.

    Yksityisten ja julkisten rahoittajien toimet vaikuttavat nopeasti patenttihakemusten määrään. Esim. Tekesin uudet rahoitustyökalut ja pääomasijoittajien vaatimukset patentoinnista näkyvät tilastossa varmasti.

    Mutta tärkeintä on tulevaisuus

    Kulloistakin suhdannetasoa merkittävämpi seikka uusien patenttihakemusten määrään on usko tulevaisuuteen. Täällä Turussa on helppo sanoa luottamuksen olevan ennennäkemätöntä. Yritykset uskovat tuotteisiinsa ja tietävät menestyvänsä. Monet haluavat investoida ideoittensa kopioinnin estämiseen, eli patentointiin ja muuhun IPR:n suojaamiseen.

    Lopuksi muistutan, että pelkkä patentoinnin lisääntyminen ei johda muuhun kuin tilastojen kaunistumiseen. Ideat on saatava tuotteiksi ja tuotteet myytyä. Jos et itse ehdi, pyydä apua, älä jätä hyvää ideaa vanhentumaan. Myyty patentti on parempi kuin käyttämätön.

    PRH:n uutinen täällä.

    Kirjoittaja: Teppo Ahremaa

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.