Skip to main content
Blogi

Mitä, miksi ja milloin kannattaa sopia datasta?

11.5.2020

Sisällysluettelo
  Kaisa Fahllund

  Kaisa johtaa Berggrenin Laki, tavaramerkit ja mallit liiketoimintaa. Hän on IPR:n, sopimusjuridiikan ja riitojen ratkaisun kokenut ammattilainen. Kaisalla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus kaupallisten sopimusten laatimisesta ja neuvottelusta sekä niihin liittyvien riitojen hoitamisesta. "Missionani on laatia niin hyviä sopimuksia, ettei niistä tarvitse riidellä – tai jos riitaa syntyy, sopimus tarjoaa tehokkaat työkalut riidan ratkaisemiseksi asiakkaamme edun mukaisesti."

  Tieto on vanhan sanonnan mukaan valtaa, mutta sillä on myös jatkuvasti kasvavaa taloudellista arvoa. Markkinoinnin jättiläiset, kuten Google ja Facebook, käyttävät valtavien datamäärien kerääjinä merkittävää taloudellista valtaa, mutta arvokasta dataa luovutetaan ja hyödynnetään jatkuvasti myös suomalaisyritysten välisissä sopimuksissa.

  Tutkimus- ja kehityshankkeissa ja muissa yhteistyösuhteissa luovutetaan usein kumppanin käyttöön dataa. Esimerkiksi tekoälysovelluksia opetetaan suurilla datamäärillä, jotka usein hankitaan sopimuskumppanilta tai vaikkapa asiakkaalta, joka haluaa käyttöönsä kehitettävänä olevan uuden sovelluksen tai palvelun. Kun dataa luovutetaan toisen käyttöön ja vastaavasti kun oikeuksia hankitaan, pätee vanha lisensointia koskeva nyrkkisääntö: hanki laajasti, luovuta suppeasti. Kun datan käytöstä sovitaan, datan luovuttajalla ja vastaanottajalla on siten käytännössä osittain vastakkaisia intressejä, jotka on huomioitava, kun datan luovutuksesta ja sen käyttöoikeuksien sisällöstä sovitaan.

  Datan hyödyntäjä: hanki laajasti

  Dataa hyödyntävän ja siihen käyttöoikeuksia hankkivan yrityksen kannattaa pyrkiä sopimaan datan käytöstä siten, että käyttöoikeudet kattavat yrityksen hyödyntämistarpeet nyt ja tulevaisuudessa. Siten esim. tutkimus- ja kehityshankkeessa yrityksen tulee huomata hankkia käyttöoikeudet paitsi tutkimushankkeen ajaksi ja kaikille niille hankkeeseen osallistujille, jotka dataa käyttävät, myös kaupalliseen käyttöön tutkimushankkeen jälkeen. Mikäli dataa hyödyntävällä yrityksellä on tarve myös luovuttaa dataa eteenpäin, on luovutusoikeudesta nimenomaisesti sovittava käyttöoikeusehdoissa.

  Dataa hankkivan on hyvä ymmärtää, mistä sille luovutettava data koostuu, mistä se on peräisin ja sisältyykö siihen esimerkiksi henkilötietoja. Dataa hankkivan kannattaa myös pyrkiä varmistamaan, että datan luovuttajalla varmasti on oikeus luovuttaa kyseistä dataa ja että luovuttaja ottaa sopimuksessa vastuun datasta ja oikeudestaan luovuttaa sitä.

  Datan luovuttaja: luovuta suppeasti

  Dataa luovuttavan osapuolen on intressissä voi olla optimoida omistamansa datan hyödyntäminen esimerkiksi niin, ettei se myönnä dataan yksinoikeutta kenellekään, vaan säilyttää mahdollisuutensa lisensoida dataa useallamme osapuolelle. Luovuttajan intressissä on usein myös asettaa datan käytölle rajoituksia; esimerkiksi rajoittaa datan käyttö tutkimustarkoituksiin, kieltää datan edelleen luovuttaminen ja/tai kieltää datan muokkaaminen tai rikastaminen.

  Luovuttajalla on usein myös perusteltu tarve suojata luovutettavaan dataan sisältyviä henkilötietoja tai omia liikesalaisuuksiaan ja siksi edellyttää sopimuksessa datan salassapitoa tai esimerkiksi sen anonymisointia.

  Kiinnostuitko?

  Sukellamme syvemmälle datan oikeudellisiin suojamuotoihin ja datasta sopimiseen Berggren Legalin aamiaisseminaarissa 17.9.2020. Toivottavasti pystymme pitämään seminaarin silloin jo tavalliseen tapaan toimistollamme; tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.