Oletko laajentamassa toimintaasi ulkomaille? Onko sinulla jo rekisteröity tavaramerkki, mutta sen alueellinen suoja-ala mietityttää? Voiko tavaramerkin suojata globaalisti?
Kansainvälisesti toimiessa on tärkeää muistaa suojata tavaramerkki kaikissa niissä maissa tai alueilla, joissa merkki on käytössä, sillä tavaramerkkioikeudet ovat alueellisia. Esimerkiksi suomalainen tavaramerkki antaa siis suojaa vain Suomessa. Myöskään ”globaalia tavaramerkkiä”, joka yhdellä hakemuksella antaisi suojaa kaikkialla maailmassa, ei ole olemassa. Mistä siis lähteä liikkeelle, kun tavaramerkille tarvitsisi suojaa myös ulkomailla?
Tavaramerkkiä kansainvälisesti rekisteröidessä kannattaa ensimmäiseksi miettiä, mitkä maat ovat liiketoiminnan kannalta tärkeimpiä – kaikissa maailman maissa rekisteröinti ei usein ole kannattavaa tai tarpeellista. Käytettävissä on kolme eri vaihtoehtoa, joista voi käyttää vain osaa tai kaikkia sopivan laajuisen tavaramerkkisuojan saavuttamiseksi:
- EU-tavaramerkki
- kansainvälinen tavaramerkki
- kansallinen tavaramerkki
EU-tavaramerkki on nimensä mukaisesti voimassa koko EU:n alueella. Rekisteröintiä haetaan Euroopan unionin teollisoikeuksien virastosta (EUIPO) yhdellä hakemuksella. Jos jonkin maan osalta rekisteröinnille on este, merkkiä ei voida rekisteröidä ollenkaan, mutta tällaisessa tapauksessa hakemuksen voi muuntaa kansallisiksi hakemuksiksi itseään kiinnostavien EU-maiden osalta.
Kansainvälinen tavaramerkki tarkoittaa Maailman henkisen omaisuuden järjestön WIPO:n kautta haettua rekisteröintiä. Järjestelmässä on mukana yli 100 maata, joista voi valita itselleen tarpeelliset. Kansainvälisen tavaramerkin pohjana on aina samaa merkkiä koskeva kantarekisteröinti tai -hakemus, joka voi olla esimerkiksi suomalainen tai EU:n laajuinen tavaramerkki/hakemus. Käytännössä kansainvälinen tavaramerkki tarkoittaa nippua kansallisia tavaramerkkejä, jotka on haettu keskitetysti.
Kansallinen tavaramerkki tarkoittaa ”tavallista” maakohtaista rekisteröintiä, jonka hakemus tehdään suoraan ko. maan tavaramerkkivirastolle. Kaikki maat eivät kuulu WIPO:n kansainvälisen tavaramerkkijärjestelmän piiriin, jolloin ainoa vaihtoehto on hakea kansallista tavaramerkkiä.
Mikä yllämainituista vaihtoehdoista kannattaisi sitten valita? Jos tavaramerkille on tarvetta muutamassakin EU:n maassa, yleensä on kustannustehokkainta ja yksinkertaisinta hakea EU-tavaramerkkiä. Jos rekisteröintiä tulisi hakea laajemmin EU:n ulkopuolisissa maissa, yleensä edullisin ja helpoin vaihtoehto on kansainvälinen tavaramerkki. Joissain maissa taas suoraan kansallinen tavaramerkki voi olla järkevin ratkaisu.
Autamme mielellämme sopivan suojausstrategian valinnassa sekä hakemusten laatimisessa – älä epäröi ottaa yhteyttä!
Lataa maksuton oppaamme "Brändit ja tavaramerkit", jossa kerromme kuinka suojata brändi? Tai lue blogistamme mitä tavaramerkki maksaa voit myös käyttää tavaramerkkilaskuriamme.
Johanna Säteri
Puoleeni voi kääntyä erityisesti tavaramerkkioikeudellisissa asioissa, liittyen niin tavaramerkkien suojaamiseen kuin puolustamiseenkin. Ammatillisessa mielessä innoituksen lähteitäni ovat innostavat kollegat ja asiakkaat, minkä lisäksi minua motivoi haastavat toimeksiannot ja niihin hyvien ratkaisuvaihtoehtojen löytäminen.