Skip to main content
Blogi

Muutoksia ELY-keskuksen tuissa PK-yrityksille

4.9.2023

Sisällysluettelo
    Mika Pinolehto

    Toimin Berggrenillä IPR Business Managerina, patenttiasiamiehenä ja ELY-keskuksen yritysten kehittämispalveluiden asiantuntijana. Autan mm. kaupallistamaan asiakkaideni patentteja, teen niihin ja kilpailijoiden patentteihin liittyviä selvityksiä ja analyysejä. Lisäksi koulutan asiakkaitani erityisesti patentti-asioissa.

    Hallitusohjelmaan on kirjattu, että ELY:n Yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuonna 2024. Tämä tarkoittaa sitä, ettei vuoden 2024 budjetissa enää osoiteta lainkaan määrärahoja palvelujen hankintaan.

    Tukia on kuitenkin haettavissa edelleen kuluvan vuoden 2023 aikana, kunnes palveluille budjetoidut varat ovat käytetty.

    ELY:n yritysten kehittämispalveluiden tukea on siis vielä mahdollista käyttää PK-yritysten apuna valmistautuessa kansainvälisille markkinoille ja rahoituskierroksille ja tämä tuki kannattaa edelleen hyödyntää sen voimassaolon ajan.

    Ohessa esimerkkejä tyypillisistä konsultoinneista asiakkaiden tarpeiden mukaan räätälöitynä yhdessä asiakkaan ja ELY:n kanssa.


    Toiminnanvapaus- eli FTO (Freedom to Operate) -tyyppinen selvitys


    Toiminnanvapausselvitys kannattaa tehdä siinä vaiheessa tuotekehitystä, kun omat tekniset ratkaisut alkavat olla selvillä tai on ainakin olemassa vahvoja kandidaatteja eri ratkaisuista ja on pitkälle tiedossa kuinka tuote aiotaan rakentaa. Tällöin pystytään patenttitietokantojen avulla etsimään mahdollisimman lähellä olevat jo patentoidut ratkaisut sekä tutkimaan ja vertaamaan kuinka lähellä suunniteltua tuotetta ne ovat suojapiiriltään oikeasti. Mikäli lähimmät patentit vaikuttavat tarkemman tutkimuksen jälkeen ongelmallisilta, mietitään yhdessä asiakaan asiantuntijoiden ratkaisuja ongelmaan. Yleensä ratkaisu tai eroja tuotteen ja patenttivaatimusten välillä löytyy. Selvitys on kuitenkin hyvä tehdä ennen tuotesuunnitelman jäädyttämistä, jotta mahdollisille muutoksille tai kiertävien ratkaisuiden suunnittelulle jää tarvittaessa hieman aikaa.

    Tämän tyyppiseen selvityksen tekemiseen kuluu tyypillisesti työaikaa 2-4 konsulttipäivää ja asiakkaalle jää työstä kirjallinen raportti. Joskus työmäärä voi olla suurempi työn vaativuudesta ja laajuudesta johtuen. Tehty selvitys voi olla arvokas apuväline myös keskusteluissa eri rahoitusmahdollisuuksista rahoittajien kanssa ja asiakkaat sekä yhteistyökumppanit arvostavat tämän tyyppisiä selvityksiä, koska ne pienentävät myös heidän riskejään. Työn tarkemmasta sisällöstä ja laajuudesta sovitaan tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa heidän tarpeidensa mukaan.


    Juridinen konsultointi ja neuvonta

    Uutta liiketoimintaa rakentaessaan yritykset kohtaavat usein uusia tilanteita, joihin voi olla syytä varautua erilaisilla sopimusjärjestelyillä esimerkiksi uusien yhteistyökumppanien ja asiakkaiden sekä yrityksen itsensä välille. Tämän tyyppisiä sopimuksia voivat olla esimerkiksi salassapitosopimus, loppukäyttäjän lisenssisopimus, yhteistyösopimus sekä mahdolliset myynti- ja lisensointisopimukset. Sopimuksiin liittyy erilasia erilaisia juridisia kysymyksiä ja valintoja, joita on hyvä käydä läpi ennen lopullisen sopimuksen laatimista. Tietosuojaa ja GDPR:n soveltamista koskevat kysymykset ovat myös keskeisiä hyvin monilla toimialoilla.

    Tämän tyyppisten konsultointien tekemiseen kuluu tyypillisesti työaikaa 2-3 konsulttipäivää ja asiakkaalle jää työstä kirjallinen raportti. Joskus työmäärä voi olla suurempi työn vaativuudesta sekä laajuudesta johtuen ja tarkemmasta sisällöstä sovitaan tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa heidän tarpeidensa mukaan.

    Palvelun hinta asiakkaalle on 325 € +alv /konsulttipäivä.

    Berggrenillä Mika Pinolehto, Jukka Kantanen ja Suvi Julin toimivat palvelua tuottavina asiantuntijoina.

    Lisätietoja yritysten kehittämispalveluista.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.