Skip to main content
Blogi

PK-yritysten IPR-toimintaa tuetaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin

11.8.2021

Sisällysluettelo
    Timo Pitkänen

    Muodostan patentti- ja mallisuojat asiakkaille ja myös puolustan niitä. Lisäksi anna koulutusta ja strategisia neuvoja.

    Rahoitusta kasvuun tähtääville yrityksille on saatavilla tällä hetkellä monipuolisesti. EU:n taloutta elvytetään NextGenerationEU elvytyspaketilla, joka on suurin koskaan rahoitettu paketti. ELY-keskus ja Business Finland tarjoavat myös omia tukimuotojaan. Onko tällä vaikutusta yritysten innovointiin ja IPR-toimintaan?

    Ideas Powered for Business SME Fund

    Euroopan unionin teollisoikeusvirasto (EUIPO) ylläpitää pk-yritysrahastoa, jolla autetaan pk-yrityksiä Euroopassa hyödyntämään teollis- ja tekijänoikeuksia. Rahastosta myönnetään yrityksille tukea immateriaalioikeuksien tarpeen hahmottamiseen ja teollis- ja tekijänoikeuksien suojaamiseen kansallisella, alueellisella tai EU:n tasolla.

    Edunsaajat saavat osittaisen korvauksen immateriaalioikeuksien esidiagnoosipalveluista (IP Scan) sekä tavaramerkki- ja mallihakemuksista aiheutuvista kustannuksista.

    IPR-esianalyysipalvelussa tarkastellaan yrityksen nykytilaa, tuotteita ja palveluja sekä kehittämistavoitteita ja kartoitetaan IPR-tilanne. Palvelu auttaa päättämään, mitä oikeuksia kannattaa hakea ja miten laajasti. Lisäksi palvelu voi auttaa kehittämään yrityksen aineettoman omaisuuden hallintaa. IPR-esianalyysipalvelun hinta on 1500 euroa + ALV 24 %. EUIPO korvaa palvelun arvonlisäverottomasta hinnasta 75 %, eli 1125 euroa.

    Tavaramerkki- ja mallihakemuksien kustannuksista edunsaajat saavat 50 %:n alennus kansallisten, alueellisten ja EU:n tavaramerkkejä ja malleja koskevien hakemusten perusmaksuista.

    Näitä molempia tukimuotoja on haettava erikseen, ja yksi pk-yritys voi saada korvausta enintään 1500 euroa. Lisätietoja palvelusta saat EUIPO:n omilta sivuilta.

    ELY-keskuksen ja Business Finlandin tukimuodot

    Mikäli IPR-asiat ovat jo selvempiä, ja/tai mielessä on jo laajemmat kokonaisuudet, tukea voi hakea ELY-keskukselta tai Business Finlandilta.

    ELY-keskuksen tuki on konsultointitukea, joka on osa ELY:n yritysten kehittämispalveluita. Konsultointi-palvelu on tarkoitettu pääasiassa toimintansa vakiinnuttaneille pk-yrityksille, joilla on kasvu- ja kehityshaluja. Innovaatioiden kaupallistamisen konsultointia tarjotaan myös alkuvaiheen yrityksille.

    Konsultoinnin suuruus mitataan päivinä. Tuetun konsultoinnin määrä on 2–5 päivää kerrallaan, ja se maksaa yritykselle 325 euroa + ALV 24 %/päivä. Tuettua konsultointia voi saada korkeintaan 15 päivää kolmen vuoden aikana.

    Konsultointitukea voi saada esimerkiksi patentti- ja tavaramerkkiselvityksiin, IPR-suunnitelmiin ja -strategiaan, IPR:n myynnin ja lisensoinnin valmisteluihin yms. Berggrenillä ELY-keskuksen kehittämispalveluiden asiantuntijoina toimivat Suvi Julin, Jukka Kantanen ja Mika Pinolehto. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiin ja auttavat prosessissa eteenpäin. Lue lisää ja ole rohkeasti yhteydessä.

    Business Finlandilla on käytössä Innovaatioseteli ja Into-rahoitus. Innovaatioseteli on tarkoitettu pk-yrityksille, joilla on uusi kansainvälistä kasvupotentiaalia omaava tuote- tai palveluidea. Setelin arvo on 6200 euroa (5 000 euroa + ALV 24 %). Innovaatiosetelissä on 1000 € + ALV 24 % omarahoitusosuus.

    Setelin voi käyttää innovaatiotoimintaan liittyvien asiantuntijapalvelujen hankintaan, esimerkiksi innovaatiopalveluja tarjoavilta yrityksiltä. Setelillä ostettavat palvelut ovat esimerkiksi erilaiset tutkimukset (mm. uutuustutkimukset) ja IPR-hakemusten (patentti, malli, tavaramerkki) tekeminen.

    Into-rahoitus on tarkoitettu jo isommille projekteille. Into-rahoitus on avustusta, eli yritys rahoittaa projektinsa osin itse. Avustus on 50 % projektin kokonaisbudjetista. Into-rahoitusta saavalle projektille ei ole asetettu ylärajaa. Pienin mahdollinen projektikoko on 30 000 euroa, ja pienin avustus täten 15 000 euroa. Into-rahoitusta voi käyttää esimerkiksi erilaisiin IPR-tutkimukseen ja -selvityksiin, IPR-hakemusten tekemiseen ja mm. lisenssien ostamiseen.

    Into-rahoituksen avulla yritykselle tarjotaan mahdollisuus kehittää innovaatio-osaamistaan laaja-alaisesti; tavoitteena on edistävää kasvua ja kansainvälistymistä.

    Kuten voidaan havaita, tukea voi saada jo alkuvaiheen ajatuksista aina suuriin projekteihin asti. Tuskinpa milloinkaan aikaisemmin pk-yritysten innovaatiotoimintaa on tuettu näin hyvin. Nyt on aika ottaa hyödyt irti näistä mahdollisuuksista!

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.