Skip to main content
Blogi

Tarvitsen tavaramerkin, mitähän se maksaa?

3.4.2024

Sisällysluettelo
  Päivi Salonen

  Avustan asiakkaitamme tavaramerkkirekisteröintien hoitamisessa Suomessa ja kansainvälisesti sekä neuvon tavaramerkkistrategiaan liittyvissä kysymyksissä, tavaramerkin valinnassa ja oikeanlaisessa käytössä ja hyödyntämisessä liiketoiminnassa.

  Näillä sanoilla moni aloittaa keskustelun ottaessaan yhteyttä tavaramerkkiasiamieheen – ja saa vastaukseksi liudan vastakysymyksiä: Millaisesta merkistä nyt olisi kysymys? Missä maissa sitä tarvittaisiin? Minkälaisten tuotteiden yhteydessä merkkiä käytettäisiin?… Kustannukset riippuvat monista asioista eikä kaikkiin tapauksiin sopivaa yleispätevää hintatietoa valitettavasti voi antaa.

  Viralliset maksut

  Tavaramerkin rekisteröinti on oikeus, joka on voimassa maantieteellisesti rajatulla alueella. Jos tavaramerkki halutaan suojata rekisteröinnillä vain Suomessa, rekisteröintihakemus on tehtävä Patentti- ja rekisterihallitukseen ja siitä on maksettava hakemusmaksu, jotta hakemus saadaan vireille. Virallinen perusmaksu sähköisesti tehdystä hakemuksesta on 240 euroa. Hakemuksessa on myös ilmoitettava tavara- ja palveluluettelo eli ne tuotteet, joita varten merkille haetaan rekisteröintiä. Tavarat ja palvelut on luokiteltu kansainvälisesti 45 eri luokkaan ja, jos hakemuksessa ilmoitetut tavarat ja palvelut kuuluvat useampaan kuin yhteen luokkaan, jokaiselta lisäluokalta ensimmäisen jälkeen on maksettava 100 euroa.

  Tavaramerkkivirastojen perimät viralliset maksut vaihtelevat maittain hyvin paljon. Jos tavaramerkkisuojaa tarvitaan useissa EU-maissa, edullinen vaihtoehto kansallisille hakemuksille on EU-tavaramerkki, joka on voimassa yhtäläisesti koko EU-alueella. EU-hakemuksen virallinen perusmaksu on 850 euroa ja lisäluokkamaksu toisesta luokasta 50 euroa ja sen jälkeen jokaisesta seuraavasta lisäluokasta 150 euroa.

  Asiamiehen palkkiot

  Ennen ensimmäisen tavaramerkkihakemuksen tekemistä on suositeltavaa miettiä hakustrategiaa. Hakemuksen valmistelu on syytä tehdä huolellisesti, sillä kun hakemus on jätetty virastoon, sen jälkeen siihen ei enää voi lisätä tuotteita eikä itse merkkiä voi muuttaa. Kannattaa kääntyä ammattitaitoisen tavaramerkkiasiamiehen puoleen, joka voi laatia selkeän ja liiketoiminnan kannalta oikeat tavarat ja palvelut kattavan tavara- ja palveluluettelon, joka määrittää suojan laajuuden. Tavaramerkkiasiamies voi arvioida, onko suunniteltu merkki rekisteröintikelpoinen, ja suositella, miten merkki kannattaisi suojata. Asiamies pystyy myös tekemään ennakkotutkimuksia, jolloin voidaan välttyä mahdollisilta konflikteilta aikaisempien samankaltaisten tavaramerkkien haltijoiden kanssa. Tavaramerkkiasiamies voi olla suureksi avuksi ennakkotutkimuksen tekemisessä, tavaramerkin valinnassa ja tavara- ja palveluluettelon laatimisessa. Virallisten maksujen lisäksi hakemusta hoitava asiamies veloittaa myös omasta työstään, sen kustannus vaihtelee muutamasta sadasta eurosta ylöspäin riippuen toimeksiannon laajuudesta, esim. ennakkotutkimuksesta ja luokkien määrästä.

  Otathan yhteyttä ja laadimme sinulle kustannusarvion tavaramerkkisi suojaamiseksi kustannustehokkaasti ja vastaten nykyistä ja suunniteltua liiketoimintaasi.

  Suojan laajentaminen

  Jos tavaramerkin suojaa halutaan laajentaa Suomen tai EU:n ulkopuolelle, kansainvälinen rekisteröinti on kätevä järjestelmä, jolla voidaan yhdellä hakemuksella keskitetysti ja kustannustehokkaasti hakea rekisteröintiä useissa maissa. Tällöin kustannukset riippuvat siitä, kuinka montaa maata hakemus koskee ja kuinka monessa luokassa rekisteröintiä haetaan.

  Myös eri maiden kansalliset vaatimukset on otettava huomioon jo hakemusta laadittaessa ja näistä aiheutuu lisäkustannuksia, esim. värillisen merkin perusmaksu on vähän normaalia korkeampi ja USA:ta varten tarvitaan hakijan allekirjoittama vakuutus siitä, että merkki on tarkoitus ottaa kaupalliseen käyttöön.

  Usein kansainvälinen rekisteröinti kuitenkin on kustannuksiltaan edullinen vaihtoehto. Sen kustannukset ovat noin 2.000 eurosta ylöspäin riippuen maiden ja luokkien määrästä. Maakohtaiset kustannukset vaihtelevat noin 200 ja 600 euron välillä, kun hakemus sisältää yhden luokan, muutamaa kalliimpaa maata lukuun ottamatta. Lisäksi luokkien määrä nostaa useimmissa maissa myös maakohtaisia kustannuksia.

  Hakemuskäsittelyn kustannuksia

  Hakemuksen käsittelyvaiheen kesto vaihtelee eri maissa muutamasta kuukaudesta jopa muutamaan vuoteen. Käsittelyaikaa pidentävät tavaramerkkivirastojen antamat mahdolliset välipäätökset, jos virastolla on jotain huomautettavaa hakemuksesta, tai kolmansien osapuolten tekemät väitteet merkin hyväksymistä vastaan. Näistä aiheutuu myös kustannuksia, välipäätöksestä yleensä noin 400 – 2.000 euroon sen aiheesta ja vakavuudesta riippuen ja väitteestä yleensä 1.000 eurosta ylöspäin tapauksesta riippuen. Kustannukset vaihtelevat tavaramerkkiasiamiehen tekemän työn määrän mukaan. Jos hakemuskäsittely johtaa rekisteröintiin, joissain maissa virastoon on vielä maksettava rekisteröintimaksu ennen rekisteröintitodistuksen antamista.

  Ylläpito

  Tavaramerkin rekisteröinti on lähes kaikissa maissa voimassa 10 vuotta kerrallaan ja se voidaan uudistaa seuraavaksi 10-vuotiskaudeksi maksamalla uudistusmaksu. Kuten muutkin maksut, myös uudistusmaksut vaihtelevat maittain, mutta useimmiten ne ovat suurin piirtein samansuuruiset kuin kyseisen maan hakemusmaksut.

  Tavaramerkkirekisteröintien ylläpitämiseen ja uudistamiseen tarjoamme palveluratkaisun, jossa yhdistyvät helppokäyttöinen digitaalinen työkalu ja asiantuntijoidemme konsultointi. eBerggren Renewals Tool -palvelussa voit helposti tarkastella ja ilmoittaa, mitkä tavaramerkkirekisteröinnit uudistetaan ja mihin on mahdollisesti tulossa muita toimenpiteitä. Samassa työkalussa saat myös kustannusarvion seuraavan vuoden tavaramerkkiuudistuksista budjetointia varten.

  Kuten edellä olevasta voi ymmärtää, tavaramerkin rekisteröinnin kokonaiskustannusten arviointi on varsin hankalaa ja epävarmaa, koska etukäteen ei ole mahdollista kovin täsmällisesti tietää, mitä eri maiden hakemuskäsittelyissä tulee vastaan. Tavaramerkin suojaamiseen kannattaa kuitenkin investoida, sillä tavaramerkki on omistajansa omaisuutta ja käytettäessä merkin arvo nousee. Suojaaminen on osa viisasta liiketoiminnan riskienhallintaa.

  Tutustu Berggren Brands, Design & Domains -palveluihimme ja ota yhteyttä! Autamme kaikissa brändin suojaamiseen liittyvissä kysymyksissä.

  Lue myös blogistamme miten suojata tavaramerkki kansainvälisesti. 

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.