Skip to main content
Blogi

Tavaramerkki- ja verkkotunnusvalvonnat – Miten valvot tavaramerkkioikeuksiasi?

26.9.2023

Sisällysluettelo
    Atte Karineva

    Puoleeni voi kääntyä erityisesti tavaramerkkeihin liittyvien kysymysten osalta, mutta autan mielelläni löytämään sopivan ratkaisuvaihtoehdon myös laajemmin immateriaalioikeuksien monipuoliselta ja jatkuvasti kehittyvältä kentältä!

    Uusien tavaramerkkien ja verkkotunnusten rekisteröinti on useimmiten mahdollista ilman että aikaisemmat tavaramerkkirekisteröinnit tulisivat niille automaattisesti esteeksi. Vaikka aikaisempi tavaramerkki olisi siis jo rekisteröity, jää usein tavaramerkin haltijan vastuulle puuttua, jos muut elinkeinonharjoittajat loukkaavat tämän yksinoikeuksia.

    Tavaramerkki- ja verkkotunnusvalvonnat ovat korvaamattomia työkaluja seurata järjestelmällisesti uusia tavaramerkkisi kanssa samankaltaisia ja mahdollisesti oikeuksiasi loukkaavia tavaramerkkihakemuksia ja domain-rekisteröintejä.

    Tavaramerkkivalvonta

    Toisin kuin Patentti- ja rekisterihallitus (”PRH”) Suomessa, kaikkien maiden viranomaiset eivät tutki aiempia tavaramerkkirekisteröintejä ja aseta niitä viran puolesta uusien rekisteröintien esteiksi. Esimerkiksi EU-maat kattavista EU-tavaramerkeistä vastaava Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (”EUIPO”) ei hylkää tavaramerkkihakemusta aikaisempien rekisteröintien perusteella. Jos aikaisemman tavaramerkin haltija ei aktiivisesti vastusta myöhempää hakemusta, rekisteröitäväksi hyväksytään aikaisemmin rekisteröidyn tavaramerkin kanssa identtinen tai samankaltainen uusi tavaramerkki. Tällaiset samankaltaiset rekisteröinnit ovat omiaan aiheuttamaan sekaannusvaaran aiempiin merkkeihin sekä syövät aiemman merkin erottamiskykyä.

    Identtisten tai samankaltaisten tavaramerkkien päätyminen rekistereihin on mahdollista estää vastustamalla hakemusta tekemällä väite haettua tavaramerkkiä vastaan. Väitteen tekeminen on mahdollista ainoastaan hakemuksen julkaisua seuraavana ns. väiteaikana. Jotta väite voidaan jättää, on siis haetusta merkistä saatava tieto hyvissä ajoin. Useimmiten on myös helpompaa neuvotella merkin hakijan kanssa sovinnollisesta ratkaisusta, kuten tavara- ja palveluluetteloiden rajauksista tai muusta merkkien yhteiselosta, kun merkkiä ei ole otettu vielä käyttöön ja hakemus on vasta vireillä. Jo rekisteröityä merkkiä on myös mahdollista hakea kumottavaksi, mutta tähän sovellettava mitätöintiprosessi on raskaampi kuin vielä hakemusvaiheessa olevan merkin vastustaminen väitteellä.

    Jotta aiemman rekisteröinnin kanssa samankaltaisista tavaramerkkihakemuksista saataisiin tieto, voidaan ottaa käyttöön ns. tavaramerkkivalvonta. Tavaramerkkivalvonnassa seurataan rekisteröitäväksi haettuja tavaramerkkejä ja reagoidaan niihin merkkeihin, jotka mahdollisesti loukkaavat aiempia tavaramerkkioikeuksia. Mahdollisista toimenpiteistä löytyneitä hakemuksia vastaan keskustellaan yhdessä merkinhaltijan kanssa.

    Verkkotunnusvalvonta

    Maailmanlaajuisesti rekisteröityjä domain-nimiä oli vuonna 2022 jo yli 350 miljoonaa ja kasvu jatkuu voimakkaana. Tavaramerkinhaltijoiden on lähes mahdotonta seurata omin keinoin, jos ulkopuolinen taho rekisteröi tavaramerkin sisältävän domain-nimen ja alkaa käyttää sitä esimerkiksi huijaustarkoituksessa tai puhtaasti oman liiketoimintansa edistämiseen. On tapauksia, joissa toiminta on jatkunut jopa vuosia ennen kuin asia on tullut tavaramerkin haltijan tietoon. Tällöin on voinut syntyä merkittävä määrä taloudellisia menetyksiä.

    Esimerkkejä havaituista ongelmatilanteista ovat mm. seuraavat:

    • Tuoteväärennösten myynti; tuotetta tai palvelua ei ole maksun jälkeen tarkoitus toimittaa lainkaan; tietojen kalastelu
    • Kilpaileva yritys rekisteröi nimen itselleen ja ohjaa verkkoliikenteen sivustolleen, jossa myydään vastavia omia tuotteita tai palveluita
    • Ulkomainen yhteistyökumppani, esim. maahantuoja tai jälleenmyyjä, rekisteröi nimen ilman että asiasta olisi ensin kirjallisesti sovittu tavaramerkinhaltijan kanssa. Kun yhteistyö päättyy, domain-nimi saattaa jäädä ns. panttivangiksi ja siitä vaaditaan huomattavaa rahallista korvausta.

    Domain-nimien valvontapalvelu eli verkkotunnusvalvonta on erinomainen tapa saada tieto ulkopuolisten tekemistä rekisteröinneistä, jotta väärinkäytöksiin päästään puuttumaan mahdollisimman nopeasti.

    Domain-valvonta kattaa kaikki olemassa olevat geneeriset ja kansalliset domain-päätteet. Domain-valvontamme kautta saamme tulokset uusista rekisteröinneistä viikoittain ja asiantuntijamme käy ne läpi asiakkaan puolesta. Raportoimme siis asiakkaillemme vain relevantit tulokset, joihin mielestämme kannattaa ja on mahdollista puuttua. Lisäksi kerromme etenemisvaihtoehdot ja annamme niille alustavan kustannusarvion. Etenemisvaihtoehtoja voivat olla mm. kieltokirje ja siirtovaatimus, verkkosivuston sulkeminen, domain-nimen riitauttaminen, tutkintapyyntö tai kanne tuomioistuimeen.

    Yhteenveto

    Tavaramerkkirekisteröinnin lisäksi vahva brändi edellyttää myös tavaramerkkioikeuksien valvontaa ja tarvittaessa puuttumista yksinoikeuden loukkauksiin. Tavaramerkin haltijan vastuulla on huolehtia, että muiden elinkeinonharjoittajien loukkaavaan toimintaan puututaan, oli kyse sitten esimerkiksi tavaramerkkihakemuksista tai verkkotunnusrekisteröinneistä.

    Valvontapalvelut ovat keskeinen osa kokonaisvaltaista tavaramerkkistrategiaa ja korvaamaton työkalu uusien hakemusten ja rekisteröintien seurantaan. Tavaramerkki- ja verkkotunnusvalvonnat mahdollistavat puuttumisen sellaisiin hakemuksiin ja rekisteröinteihin, jotka muuten jäisivät huomaamatta tai ilmenisivät vasta huomattavasti myöhemmin.

    Blogin kirjoittajat Sarina Sandberg ja Atte Karineva työskentelevät Domain-tiimissämme. Lue lisää palveluistamme sivuilta:
    Domain-palvelumme
    Tavaramerkki-palvelumme

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.