Skip to main content
Blogi

Tekoäly, algoritmit, viherpesu ja reilu peli – ICC:n uudistetut markkinointisäännöt heijastavat toimintaympäristön ja yhteiskunnan muutoksia

12.5.2025

Sisällysluettelo
Emilia Hodge

Emilia johtaa Berggrenin Brand Advisory & Legal -liiketoimintaa ja on kokenut asiantuntija tavaramerkkien, tekijänoikeuden, mallisuojan ja muun markkinaoikeuden saralla. Hän avustaa asiakkaita niin riita-asioissa kuin viranomaismenettelyissä ja jakaa osaamistaan aktiivisesti myös luennoimalla ja julkaisemalla.

Millä tavoin markkinoija vastaa tekoälyn tuottamasta sisällöstä ja algoritmien käytöstä? Miten kommunikoida aito ympäristövastuullisuusteko? Tuleeko nuoren vaikuttajan tekemässä markkinointiyhteistyössä jatkossa huolehtia jotakin erityistä? Ohjaavatko yhteiskunnan arvot nyt markkinoinnin sisältöä entistäkin tarkemmin?

Päivitetyt ICC:n (International Chamber of Commerce) markkinointisäännöt tarjoavat vastauksia näihin ajankohtaisiin kysymyksiin niin digitaalisessa toimintaympäristön kuin perinteisempien kampanjoiden suunnittelussa. Kyse on siitä, millaisilla valinnoilla markkinointia voidaan ohjata oikeaan suuntaan, ja miten riskejä hallitaan. Paremmilla valinnoilla on mahdollista tuottaa sekä vaikuttavaa että hyvän markkinointitavan mukaista sisältöä.  

Maailmanlaajuisten sääntöjen haltuunotolla parempia valintoja

Markkinointisääntöjen uudistuksen (2024) painopistealueet ovat tekoälyn ja algoritmien vastuullinen käyttö, vaikuttajamarkkinoinnin läpinäkyvyys, lasten ja nuorten markkinointiviestinnän huomioiminen, ympäristöväitteiden todennettavuus, monimuotoisuuden kunnioittaminen, korruption vastaisuus ja disinformaation välttäminen.

Säännöillä on keskeinen merkitys markkinoinnin sisällön arvioinnissa. Suomessa niihin viitataan itsesääntelyn ohella markkinoinnin valvontaprosesseissa aina tuomioistuimen ratkaisukäytäntöön saakka. Siksi on tärkeää omaksua ne tärkeimmäksi markkinoinnin sisältöä ohjaavaksi ohjeistukseksi.

Tekoäly ja algoritmit – varmista markkinoinnin reilu automaatio – vastuu säilyy!

Tekoälyratkaisujen rooli markkinoinnissa kasvaa nopeasti – tarjouksia räätälöidään käyttäytymisen perusteella, mainossisältöjä tuotetaan automaattisesti ja kuluttajadataa hyödynnetään kampanjasuunnittelussa. Uudistettu säännöstö viestii selkeästi: vastuu ei katoa, vaikka sisällön tuottaisi kone.

Tämä koskee esimerkiksi personoitujen tarjousten luontia, mainossisältöjen automatisoitua generointia ja käyttöä kohdentamisessa. Tekoälyn tulee lisätä kuluttajien valinnanvapautta, ei kaventaa sitä. Lisäksi kaikkien markkinointiprosessiin osallistuvien tahojen vastuu säilyy, vaikka tekoäly olisi vain yksi työväline muiden joukossa. Esimerkiksi tilanteessa, jossa tekoäly generoi virheellisiä, harhaanjohtavia tai muiden oikeuksia loukkaavia mainosväittämiä, vastuu on edelleen markkinoivalla taholla.

Ihmisen on pidettävä huolta siitä, että markkinointipeli on reilua myös koneiden kentällä:

  • Vastuullisuus: Markkinoija on vastuussa tekoälyn ja algoritmien avulla tuotetusta markkinointiviestinnästä.
  • Huolellisuus: Tekoälyn ja algoritmien käytössä on noudatettava huolellisuutta ja varovaisuutta.
  • Läpinäkyvyys: Tekoälyn ja algoritmien käytön on oltava läpinäkyvää ja selkeästi tunnistettavissa.

Vastuullisuusväitteet: täsmennä ja osoita

Kuluttajat odottavat yrityksiltä vastuullisuutta, ja brändit vastaavat odotuksiin viestimällä ympäristöteoistaan. Mutta missä kulkee rajanveto aidon vastuullisuuskommunikaation ja viherpesuriskitulkinnan välillä?

Uudistettu säännöstö pyrkii selkeyteen. Epämääräiset tai yleiset ympäristöväitteet voivat olla moniselitteisiä kuluttajille. Tällaisia väitteitä tulisi käyttää vain, jos ne ovat päteviä kaikissa kohtuudella ennakoitavissa olevissa olosuhteissa. Laajoja väitteitä kuten "ympäristöystävällinen", "ekologisesti turvallinen", "vihreä", "kestävä" tai "hiiliystävällinen" tulisi lähtökohtaisesti välttää. Tietty väite vaikutuksista, joka on tuettu luotettavalla tieteellisellä näytöllä, voidaan yhdistää kestävyyteen liittyvään väitteeseen, mutta markkinoijien ei tulisi väittää tai vihjata, että koko tuote tai toiminta on esimerkiksi kestävä ilman tarkennusta pelkästään siksi, että sillä on joitakin positiivisia ympäristöetuja.

Erityisen tärkeä lisäys koskee tavoitteellisia väitteitä. Jos yritys kertoo esimerkiksi tavoitteestaan olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, sen on esitettävä uskottava ja konkreettinen suunnitelma, miten tähän päästään. Pelkät aikomukset eivät siis enää riitä – nyt vaaditaan näyttöä teoista!

Nuoret ja arvopohja erityisen huomion kohteena

Uudistetuissa säännöissä lapsiin kohdistuva markkinointi on huomioitu tarkemmin. Alaikäisten vaikuttajien markkinointiviestintään on oltava aina vanhemman tai huoltajan suostumus. Lisäksi on noudatettava lasten ja nuorten yksityisyyttä koskevia sääntöjä. Kuten aikaisemminkin, markkinoinnissa on ilmoitettava selkeästi mainonnan kaupallinen luonne ja yhteys markkinoijaan. Sisällön on oltava ikään eikä siinä saa esiintyä sopimattomia tuotteita, kieltä, teemoja tai käytöstä.

Säännöt ohjaavat markkinoinnintoteutuksen arvopohjan tarkasteluun kannustaen muun muassa voimakkaasti diversiteetin huomioimiseen ja kieltäen vihapuheen sekä disinformaation levittämisen.

Berggrenin tiimi apunasi – kohti toimivia markkinointipäätöksiä

Uudistuneet säännöt tuovat mukanaan mahdollisuuksia, mutta myös velvollisuuksia. Berggrenin asiantuntijoiden avulla voit keskittyä luovaan ja tehokkaaseen markkinointiin – me varmistamme, että juridiset yksityiskohdat ovat kunnossa.

Mainontaan ja markkinointijuridiikkaan perehtyneet asiantuntijamme auttavat esimerkiksi:

  • markkinointimateriaalien ennakkotarkistuksessa
  • vastuullisuusväittämiä koskevissa toteutuksissa
  • tekoälypohjaisten sisältöjen suunnittelussa
  • kuluttajansuojan ja pakkausmerkintöjen huomioimisessa

Saat meiltä käytännönläheistä ja asiakaslähtöistä neuvontaa, joka huomioi toimialasi, kohderyhmäsi ja valitsemasi mediat.

🔎 Varmista, että markkinointisi on ajan tasalla ja sääntelyn kestävää. Ota yhteyttä – rakennetaan yhdessä reilumpaa markkinointia.

Lue lisää mainonnan ja markkinointioikeuden asiantuntijapalveluistamme

Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.