Skip to main content
Blogi

Uusi tekijänoikeuslaki on astumassa voimaan Ranskassa 24.10.2019

22.10.2019

Sisällysluettelo
    Elisa Huusko

    Autan tekijänoikeuksien ja teollisoikeuksien suojaamisessa ja hyödyntämisessä. Tarjoan näkökulmaa, tukea ja apua sopimusten laatimiseen, neuvotteluihin ja riitojen ratkaisuun.

    Ranska on ensimmäisenä EU-maana saattamassa tekijänoikeusdirektiivin voimaan osana kansallista lainsäädäntöä. EU:n tekijänoikeuden uudistushankkeen tavoitteena on ollut tarkistaa digitaalisten palveluiden tarjoamista koskevia sääntöjä ja yhtenä osana uudistusta on kehitetty kokonaan uusi lähioikeus; lehtijulkaisujen kustantajan oikeus päättää uutisten käytöstä verkossa.

    Kustantajan lähioikeus johtaa siihen, että uutisaggregointipalveluiden on maksettava uutisiin liittyvien tekstipätkien (snippet) lainaamisesta alkuperäisen uutisen julkaisijalle. Eri lähteistä peräisin olevia uutisia on tarjottu mm. sosiaalisessa mediassa siten, että uutisesta on otettu otsikon lisäksi tiivistetty tekstiosuus. Uutisia selaavien käyttäjien tuottamat mainostulot ovat aggregointipalveluiden seurauksena siirtyneet osittain uutisia tuottavilta tahoilta niille, jotka eivät itse julkaise mitään, vaan kokoavat muiden tuottamaa sisältöä käyttäjien saataville.

    Google News on uuden lähioikeuden käyttäjiin kuuluva uutisaggregointipalvelu, ja se on julkaissut kirjoituksen suhtautumisestaan uuteen lakiin. Googlen VP News Richard Gingras totesi blogissaan seuraavaa:

    ”Ihmiset luottavat Googleen etsiessään hyödyllistä ja virallista tietoa erilaisista läheistä. Luottamuksen ylläpito edellyttää, että hakutulosten tulee jatkossakin perustua niiden merkityksellisyyteen, eikä yhtiöiden väliseen kaupalliseen kumppanuuteen.

    Tästä syystä Google ei ota vastaan rahaa keneltäkään tämän sisällyttämisestä hakutuloksiin. Google myy mainoksia eikä hakutuloksia ja pitää mainokset aina selvästi mainoksiksi merkittyinä. Samasta syystä Google ei maksa julkaisijoille, kun ihmiset klikkaavat niiden linkkejä hakutuloksissa.” [Käännös, korostus lisätty]

    Google ilmoitti tiputtavansa jatkossa uutiseen liittyvän tekstipätkän (snippetin) kokonaan pois hakutuloksistaan, jolloin sen uutispalvelussa näkyisi pelkkä otsikko ja linkki julkaisijan sivustolle. Uusi laki ei estä linkittämistä eikä otsikko nauti suojaa sellaisenaan. Google voi kuitenkin julkaisijan pyynnöstä lisätä myös tekstipätkän ja kuvan uutisen yhteyteen, mikäli julkaisija haluaa uutiselleen lisää vaikuttavuutta. Google ei aio maksaa tekstipätkien käyttämisestä, ja se on jo aikaisemmin korostanut sitä, että uutisen ranking-arvo paranee, mikäli tekstipätkä ja kuva julkaistaan uutisen yhteydessä.

    Ranskassa mm. European Publisher’s Council on reagoinut voimakkaasti Googlen linjaukseen ja pitänyt sitä omassa kannanotossaan mm. kilpailuoikeuden vastaisena määräävän markkina-aseman värinkäyttönä. Myös Ranskan valtio on ryhtynyt tukemaan lehdistöä ja oletettavasti Googlen käytäntö johtaakin Ranskassa oikeuskäsittelyyn. Vastaavia kannanottoja on esitetty myös saksalaisen lehdistön puolelta ja jos asiaa ajetaan kilpailuoikeuden lisäksi uuden tekijänoikeuden lähioikeuden perusteella, voi hyvin olla, että direktiivin tulkinnasta tulee oikeuskäytäntöä jo ennen kun direktiivi tulee voimaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Suomessa tekijänoikeuslain muutos on vielä valmisteilla ja tavoitteena on saada uusi laki säädettyä direktiivin edellyttämän kahden vuoden määräajan kuluessa. Kotimaisessa valmistelussa on pohdittu paljon mm. sitä miltä osin uuden direktiivin artiklat tulisi saattaa unionin laajuisen yhtenäisen tulkinnan vuoksi voimaan sellaisenaan ja miltä osin niihin liittyvää tulkinnanvaraisuutta ja epävarmuutta tulisi poistaa säätämällä kansalliseen lakiin selkeämpiä ja tarkkarajaisia lainkohtia.

    Tekijänoikeuslain uudistuksen lisäksi kilpailuoikeudelliset näkökohdat ovat joka tapauksessa nousseet teosten tarjoamisessa hyvin keskeiseen asemaan ja vuonna 2020, kun katseet kohdistuvat teosten lisäksi dataan, datan omistamiseen ja sen käytöstä sopimiseen, kilpailuoikeudesta ja vahvasta markkina-asemasta keskustellaan varmasti vielä lisää.

    Järjestämme vuoden aikana useita maksuttomia webinaareja ja seminaareja, ota tapahtumasivumme seurantaan ja nähdään tapahtumissa! 

    Lähteet
    https://digiday.com/media/its-blackmail-french-and-german-publishers-unite-to-fight-googles-refusal-to-pay-to-them-copyright-fees/ 
    https://www.blog.google/perspectives/richard-gingras/how-google-invests-news/ 
    http://epceurope.eu/europes-publishers-slam-google-for-abusive-behaviour-as-france-adopts-eu-copyright-directive/ 
    https://www.bdzv.de/nachrichten-und-service/presse/pressemitteilungen/artikel/detail/google-missbraucht-seine-marktmacht-gegen-publisher/ 

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.