Muoviin valettua rakenteellista elektroniikkaa kehittävä TactoTek® toimii globaalisti ympäri maailman. Berggren on toiminut jo pitkään TactoTekin kumppanina vastaten kymmenien eri patenttiperheiden hallinnasta. Ratkaisevan tärkeää toimivan yhteistyön kannalta on ollut Berggrenin luja ammattitaito ja alan tuntemus – hyvää patenttitekstiä syntyy hyvinkin aikaisessa keksintövaiheessa ilman yksityiskohtaista ohjausta.
TactoTekin IMSE™-ratkaisut mahdollistavat painetun elektroniikan ja pintaliitoskomponenttien integroimisen ruiskuvaletun kolmiulotteisen muovirakenteen sisään. Vuonna 2011 VTT:ltä spin-offannut teknologiayhtiö työllistää tällä hetkellä yhteensä noin sata ihmistä.
– Sen sijaan, että elektroniikkalaite olisi komponentteja purkissa, ovat meidän muoviosamme jo itsessään elektroniikkaosia – kolmiuloitteisia, ohuita ja kevyitä, summaa TactoTekin perustaja ja teknologiajohtaja Antti Keränen.
– Opetamme asiakkaitamme suunnittelemaan ja valmistamaan rakenteellisia elektroniikkaosia. Käytännössä meidän osaamisemme on tuotteistettu lisensointipaketeiksi, jotka käyttöönottamalla asiakkaamme saavat kyvykkyyden suunnitella ja valmistaa teollistettuja IMSE™ (Injection Molded Structural Electronics) osia, jatkaa tuotejohtajana toimiva Sini Rytky.
Tuotanto ja kokoonpano tehostuvat
Valmistusteknologian kehittämisen lisäksi TactoTekillä on myös oma täysiverinen tuotantolinja pilotteja varten. Tuotantolinjalta valmistuu asiakaspilottien lisäksi myös hieman omaa tuotantoa. Iso osa TactoTekin asiakkaista on tällä hetkellä autoteollisuuden toimijoita. Muiden elektroniikka-alojen osuus kasvattaa kuitenkin osuuttaan nopeasti, sillä rakenteellinen elektroniikka on löytänyt tiensä kodinkoneisiin, termostaatteihin, valokatkaisijoihin, lääketieteellisiin välineisiin ja niin edelleen.
– Sen lisäksi, että teknologioidemme avulla voi tehdä kauniita ja älykkäitä osia, myös osien lokalisointi ja tuotevarianttien hallinta helpottuu merkittävästi – yhdellä työkalulla voi tehdä vaikkapa 20 erilaista lokalisoitua varianttia, Rytky kertoo.
– Yritykset näkevät teknologiamme eduksi sen, että sen avulla voidaan yksinkertaistaa kyseisen osan kokoonpanon vaiheita, vähentää tuotannossa tarvittavien työkalujen määrää ja tehostaa koko tuotteen elinkaaren ympärille syntyvää kustannusrakennetta, Rytky toteaa.
"Ratkaiseva asia Berggrenissä on ollut heidän pätevä henkilöstönsä"
TactoTekillä on yhteensä kymmeniä erilaisia patenttiperheitä ja patenttiportfoliota pidetään yllä kansainvälisesti. Berggrenillä on iso rooli portfolion hallinnan osalta. Keräsen omien sanojen mukaan Berggrenin vastuulle kuuluu koko “portfolioshow” aina hakemusten laadinnasta lähtien. Koska patenttiperheitä on useita kymmeniä, on patenttien käsittely lähes päivittäistä. Tällöin on tärkeää, että kumppanin osaamiseen voi luottaa.
– Ratkaiseva asia Berggrenissä on ollut heidän pätevä henkilöstönsä, jolla on ollut riittävää ymmärrystä. He ovat pystyneet tekemään hyvää työtä. Kun hallitaan globaalia portfoliota, on myös maakohtaisten agenttien oltava hyviä. Berggrenillä on hyvä verkosto, Keränen kiittelee.
– Aina kun keksintö on meiltä lähtenyt, on se otettu hyvin vastaan. Heillä on patenttitekstien kirjoittajina erittäin hyviä tyyppejä. Kun keksinnön piirtää tupakkiaskin kylkeen, niin jo sillä päästään kirjoittamaan hyvää patenttitekstiä. Koska meille on myönnetty jo kymmeniä patentteja, kertoo se myös heidän tekemisensä laadusta, Keränen hymyilee.
Kaikki toimii mutkattomasti
Kokonaisuutena yhteistyö Berggrenin kanssa on ollut hyvin mutkatonta. Vasteajat ovat nopeat ja itse asiaan voidaan mennä heti.
– Kommunikointi toimii erittäin hyvin, Keränen painottaa.
– Berggren on ollut kumppanimme aivan toimintamme alusta asti. Olemme kokeilleet myös muita toimijoita, mutta Berggren on ollut se, joka on ollut ja pysynyt koko ajan, Keränen sanoo.