Skip to main content
Asiakastarina

Cross Wrap arvostaa Berggrenin tarjoamaa helppoutta ja vaivattomuutta

28.4.2022

Sisällysluettelo
    Cross Wrap Oy

    Kanttipaalien pakkaamiseen erikoistunut Cross Wrap Oy haluaa taata asiakkailleen jouhevan materiaalivirran, onpa kyse sitten pakkaamisesta tai pakkauksen purkamisesta.

    Nettisivut

    Kanttipaalien pakkaamiseen erikoistunut Cross Wrap Oy haluaa taata asiakkailleen jouhevan materiaalivirran, onpa kyse sitten pakkaamisesta tai pakkauksen purkamisesta. Automaatio- ja linjastoratkaisut tehostavat pakkausprosessia ja säästävät sekä kustannuksia että ympäristöä – kun pakkausmateriaalia käytetään vain siellä, missä sitä aidosti tarvitaan, syntyy vähemmän myös kierrätettävää pakkausjätettä. 

    Cross Wrapin tarina alkoi vuonna 1992, kun yrityksen perustaja ja käärintämenetelmän keksijä Kalle Kivelä luonnosteli ensimmäisen käärintälaitteen. Yritys perustettiin virallisesti vuonna 1994 Kallen ja hänen vaimonsa Satu Kivelän toimesta. 

    – Olen maalaistalon poika Keski-Suomesta. Perheemme teki lammas- ja lehmäkauppaa. Itse menin töihin maatalouskoneiden maahantuontiliikkeeseen ja kun 1990-luvulla Suomeen tuotavien koneiden saralla oli hiljaisempaa, niin lähdin viemään suomalaisia pyöröpaalikoneita maailmalle. Vuonna 1992 olin Englannissa messuilla, missä asiakkaat kyselivät kanttipaalikäärinnän perään. Tiesin, ettei hyvää tuotetta ole vielä olemassa ja kotimatkalla mietin, että miten suorakanttipaali pitäisi kääriä. Siitä se sitten lähti ja ensimmäinen patenttihakemus laitettiin matkaan vielä samana vuonna, Kivelä muistelee. 

    berggren-crosswrap_1300x731px_4

    Kumppani kansainväliseen patentointiin

    Vuonna 2022 yritys valmistaa 3D-käärintälaitteita sekä muita automaatio- ja linjastoratkaisuja pakkausten purkamiseen ja sidontaan liittyen yhteensä neljälle eri toimialalle, aina paperiteollisuudesta jätteenkäsittelyyn. Aivan toiminnan alusta saakka oli selkeää, että tuotteita haluttaisiin lähteä viemään laajamittaisesti myös ulkomaille. Jo Kallen ensimmäiselle keksinnölle sekä kaikille uusille innovaatioille sen jälkeen on tarvittu tietysti myös kansainväliset patentit. 

    – Alkuperäinen suunnitelmamme oli nimenomaan se, että maailmalle myydään. Tiesimme, että patenttitoimistollamme on oltava riittävästi hartioita kansainvälisten patenttien hakemista ajatellen. Suomessa ei montaa tällaista patenttitoimistoa ole. Me löysimme sitten Berggrenin Mika Laajalahden, jonka kanssa olemme siitä asti touhunneet, Kivelä kertoo. 

    Vuosien varrella Cross Wrap on tuotekehityksensä myötä hankkinut uusille innovaatioilleen useita erilaisia patentteja – käytännössä kaikki tuotteet perustuvat jollain tapaa juuri Cross Wrapin omiin innovaatioihin. Yhtiö vaihtoi omistajaa vuoden 2021 lopussa, kun Satu ja Kalle päättivät eläköitymisensä myötä myydä Cross Wrapin liiketoiminnan. Yhteistyö Berggrenin kanssa jatkuu edelleen.

    – Ensimmäiset patenttimmehan hankittiin jo noin 30 vuotta sitten. Sen jälkeen olemme tehneet Berggrenin kanssa yhteistyötä periaatteessa kaikissa patenttiasioissamme. Aina, jos jokin uusi keksintö meillä syntyy, niin keskustelemme heidän kanssaan siitä, olisiko siinä aineksia patenttiin ja miten meidän olisi syytä edetä, kertoo Cross Wrapin liiketoimintajohtaja Aki Paananen

    berggren-crosswrap_1300x731px_9

    Helppo ja vaivaton prosessi

    Patenttihakemukset ovat yleensä hyvin monivaiheisia ja toisinaan myös ajatellisesti pitkiä prosesseja. Berggrenillä on sekä Mikan että Cross Wrapin patenttiasioiden parissa työskentelevien spesialistien osalta panostettu paljon siihen, että prosessi olisi mahdollisimman helppo ja vaivaton. 

    – Yleensä, kun kansainvälinen patentti lähtee vireille, on se aina jollakin paikallisella patenttivirastolla selvitettävänä. Sieltä voi tulla sitten joitakin lisäselvityspyyntöjä. Olemme Berggrenin kanssa sopineet, että he tekevät aina meille oman ehdotuksensa siitä, miten kulloisessakin tilanteessa olisi hyvä toimia ja katsomme sitten yhdessä, että miten reagoimme, Paananen kuvailee. 

    – Meidän on aina ollut todella helppo ottaa heihin yhteyttä. Meillä on yksi henkilö eli Mika, joka meidän asioitamme hoitaa. Hän on meille tuttu kaveri, joka tuntee yhtiömme, laitteemme ja patenttimme. Mikalle on aina helppo soittaa tai laittaa viestiä, eikä kellonajallakaan ole niin väliä. Häneltä ei herkästi lisälaskua lähde, Paananen hymyilee. 

    Uusia innovaatioita luodaan yhdessä

    Tulevaisuudessa Cross Wrapin toiminta tulee keskittymään korkean automaation tuotteisiin ja niihin liittyviin palveluihin. Kehittämistä tehdään yhä enemmän yhdessä asiakkaiden kanssa, ja yhä useammin uudet ratkaisut syntyvät digitalisaation ympärille. 

    – Toimialoillamme jäte-, muovi-, paperi ja levyteollisuudessa näkyvät selkeästi globaalit kiertotalouden ja skaalautumisen trendit. Syntyy keskitettyjä materiaalien käsittelykeskuksia, jotka vaativat yhä enemmän automaatiota ja uutta teknologiaa. Globaalilla tasolla materiaalivirrat kulkeutuvat yhä enemmän alueellisesti, mikä tuo monitahoisia tarpeita tavaravirtojen hallinnalle ympäristöystävällisesti. Meille yrityksenä tämä luo paljon uutta asiakaspintaa ja mahdollisuuksia. Kun tarvitaan suurempia volyymeja, niin silloin linjastot, joissa on paljon automaatioita ja joissa on ylipäänsä käytetty paljon teknologiaa, ovat kysyttyjä, toteaa Cross Wrapin toimitusjohtaja Jukka Pennanen

    berggren-crosswrap_1300x731px_10

    – Digitalisoituminen näkyy puolestaan siinä, että materiaalivirroista syntyvä data halutaan saada asiakkaiden hyötykäyttöön prosessien jouhevoittamiseksi. Myös tässä näemme meille kasvupotentiaalia ja olemmekin investoimassa datan ja digitaalisuuden kehittämiseen. Tavoitteenamme on olla yhä kokonaisvaltaisempi toimija, joka ei ainoastaan toimita koneita, vaan myös dataan ja digitaalisuuteen liittyviä palveluita, Pennanen painottaa. 

    Cross Wrap haluaa osallistaa uusien innovaatioiden kehittämiseen tulevaisuudessa henkilöstönsä lisäksi myös asiakaskuntaansa. Aiemmin Berggrenin kanssa henkilöstölle järjestetty ja erittäin toimivaksi todettu innovointitapahtuma Keksintömetsästys® aiotaan järjestää myös asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa.  

    – Uskon, että tulevaisuus on yhteisen innovoinnin ja yhteisen tekemisen aikaa, eikä vain omassa porukassa tekemistä. Siksi näen, että Keksintömetsästys® voisi olla mielenkiintoinen konsepti myös asiakkaidemme ja esimerkiksi teknologiakumppaneidemme kanssa. Jos Berggren olisi fasilitoimassa työskentelyä, niin luulen, että siitä voisi syntyä hyvin mielenkiintoista keskustelua. Uskon, että jotain tällaista tullaan järjestämään, Pennanen sanoo. 

    "Voimme luottaa siihen, että hommat tulevat hoidettua"

    Suurimmat Berggrenin kanssa työskentelystä saatavat hyödyt keskittyvät sekä Kivelän, Pennasen että Paanasen mukaan kattavaan asiantuntemukseen, vaivattomuuteen ja luotettavuuteen. 

    – Silloin se yhteistyö toimii, kun toinen ymmärtää, mitä toinen sanoo. Mika on alansa ammattilainen ja ymmärsi, mitä minä yritin sanoa. Ja jos ei ymmärtänyt, niin hän osasi sitten kysyä, Kivelä naurahtaa.

    Berggrenin avulla Cross Wrap saa tärkeää tietoa myös muista markkinoilla olevista, kilpailevista patenteista. Tämä säästää paljon aikaa ja vaivaa erityisesti sellaisissa tilanteissa, joissa haettava patentti olisi liian lähellä jo olemassa olevaa patenttia.

    – Mielestäni heidän osaamisensa on se suurin meidän saamamme hyöty. Heillä on osaavaa henkilöstöä, joka osaa kaivaa esiin tarvittavan tiedon aina siitä kulloinkin tutkittavasta asiasta. Meille on vuosien varrella muodostunut hyvä luottamussuhde. Voimme luottaa siihen, että asiat ovat hoidossa ja että ne hoidetaan hyvin. Yksi yhteistyömme kivijaloista onkin se, että tämä on meille helppoa ja voimme samalla luottaa siihen, että hommat tulevat hoidettua, Paananen sanoo. 

    – Meidän ei tarvitse koko ajan miettiä, edistyvätkö asiat siellä taustalla tai millään tavalla mikromanageerata. Minun silmieni kautta katsottuna suurin hyöty on juuri tämä vaivattomuus, Pennanen summaa. 

    Pysy ajan tasalla IP-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.