Skip to main content
Blogi

Minusta tulee isona…patenttiasiamies?

31.3.2023

Sisällysluettelo
    Berggren

    Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

    Lapsuuden toiveammatteja kysyttäessä vastauksena on usein poliisi, lääkäri, palomies tai jopa astronautti, mutta harvassa ovat ne, jotka ovat jo lapsena tienneet, että heistä tulee isona patenttiasiamiehiä. Kysyimme kahdelta Eurooppapatenttiasiamieheltämme: Mikä sai teidät hakeutumaan IPR alalle ja etenkin patenttiasiamieheksi? Joni Mikkola ja Krista Dahlberg vastasivat kysymyksiimme. 

    Patenttiasiamiehen työssä yhdistyy tekniikan ja juridiikan osaamisen lisäksi kaupallinen ymmärrys. Patenttiasiamiehen työn kuva on laajentunut menneestä paljon, sillä asiakasyritykset tarvitsevat yhä laajempaa näkemystä siitä, miten IPR:ää voidaan käyttää yrityksen liiketoiminnassa.
    Alalla on myös erittäin aktiivista järjestötoimintaa. Kollegoita löytyy ympäri maailmaa ja patenttiasiamiehet löytävät helposti jutunjuurta alan kummallisuuksista ja koukeroista.

    Kuinka päädyitte patenttiasiamiehiksi?

    Joni: Eipä ollut lapsena ajatustakaan siitä, että minusta tulisi isona patenttiasiamies. Oikeampaa olisi sanoa, että ensimmäiseen 25 vuoteen en edes ollut kuullut moisesta ammatista. Tällaiselle uralle päätyminen, tai oikeammin pääseminen, on ollut sattuman kauppaa. Lopputyötä korkeakoulussa viimeisteltäessä tuli väistämättä eteen kysymys, mitäs sitten seuraavaksi? Eräs silloinen työkaverini mainitsi kahvipöydässä, että oli itse jossain kohtaa harkinnut IPR-alalle menemistä - patenttiasiamieheksi. Hän osasi myös kertoa, että siinä yhdistyvät tekniikka ja juridiikka. Asia jäi mieltä kaivertamaan ja samoihin aikoihin alkoi enenevässä määrin olla työpaikkailmoituksia IPR-/patenttialalle. Siinä kohtaa sitten hakemus livahti Berggrenille ja työhaastatteluiden kautta huomasin istuvani uutena työntekijänä toimistossa – ymmärtämättä oikeastaan sanaakaan siitä, mitä siellä puhuttiin.

    Krista: Myös minä päädyin sattuman kautta patenttialalle. Valmistumisen lähestyessä pohdin eri uravaihtoehtoja ja opiskelukaverini vinkkasi Berggrenin työpaikkailmoituksesta, jossa haettiin osaajia kasvamaan patenttiasiamiehiksi. Silloin minulla ei ollut aavistustakaan mitä patenttiasiamies tekee tai mitä IPR-ala edes on. Mielenkiintoni kuitenkin heräsi. Päätin ottaa asiasta selvää ja lähetin hakemuksen Berggrenille.

    Mikä teitä innostaa ja motivoi patenttiasiamiehen työssä?

    Krista: Aloitettuani huomasin jo pian, että patenttiasiamiehen työ on erittäin monipuolista ja haastavaa. Parasta patenttiasiamiehen työssä on päästä työskentelemään erilaisten keksintöjen parissa ja näkemään teknologian kehitystä monella eri tekniikan alalla melko laidasta laitaan. Patenttiasiamiehen ammatissa tarvitaan teknisen osaamisen lisäksi kykyä ja halua palvella asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Minulle on tärkeää, että saan oppia uutta ja että pääsen konkreettisesti vaikuttamaan asiakkaitteni liiketoimintaan. Heti toisena työpäivänäni olin jo Jonin mukana asiakastapaamisessa keskustelemassa asiakkaan keksinnöstä ja sen patentoitavuudesta. Uuden oppiminen on keskeistä patenttiasiamieheksi kouluttautuessa. Koska lähdin patenttilainsäädännön osalta täysin nollasta liikkeelle, uuden oppiminen on tarkoittanut tähän mennessä omalla kohdallani erilaisille kursseille osallistumista sekä Suomessa että ulkomailla, asiakastyön kautta oppimista ja työn ohella patenttilainsäädännön opiskelua suomalaisen ja eurooppalaisen asiamiestutkinnon suorittamiseksi. Koska patentointialalla lainsäädäntö kehittyy jatkuvasti, ei oppiminen lopu tutkintojen suorittamiseen, vaan uutta opittavaa riittää myös jatkossakin sekä patenttilainsäädäntöön että tekniseen osaamiseen liittyen.

    Joni: Heti työuran alusta saakka minut otettiin mukaan asiakastöihin, ja samaan aikaan alkoi kouluttautuminen patenttiasiamieheksi. Käytiin kursseilla ja vastuu asiakkaiden suuntaan kasvoi koko ajan. Muodolliset pätevyydet hoituivat ajan kanssa, mutta mielestäni patenttiasiamiehen työn yksi eniten koukuttava piirre on se, että oppimista ei voi lopettaa missään vaiheessa. Ala kehittyy koko ajan lainsäädännön muuttuessa ja kehittyessä ja jos sellainen harhaluulo eksyy mieleen, että Suomen ja Euroopan patenttilainsäädäntö on täysin hallussa, lisää opittavaa löytyy kauempaa maailmalta. Lisäksi, koska patenttiasiamiehen työssä yksi keskeisimmistä vaatimuksista on myös tekniikan osaaminen asiakasyritysten alalla, vaatii sekin teknisen osaamisen päivittämistä ja seuraamista. Samalla pääsee kurkistamaan ”ennen muita” teknologisiin innovaatioihin.

    Olette molemmat patenttiasiamiehiä, mutta mitä muita uramahdollisuuksia patenttiala tarjoaa asiamiestyön lisäksi?

    Joni: Patenttialan osaaminen mahdollistaa myös työskentelyn teollisuuden puolella. Jos esimerkiksi aloittaa työuransa patenttiasiamiehenä, on täysin mahdollista siirtyä asiakasyrityksen puolelle hoitamaan siellä yrityksen IPR-asioita. Tällaisen urakierron kautta pystyy syventämään ymmärrystä ja mikäpä olisi sen arvokkaampaa, jos päätyy myöhemmin vielä takaisin patenttiasiamiestyöhön. Ylipäänsä, IPR-alan työllisyystilanne on ylipäätään pitkään ollut erittäin hyvä ja se on mahdollistanut edellä kuvatun urakierron.

    Krista: Yhtenä vaihtoehtona on myös työskentely patenttiviraston tutkijana Suomen virastossa tai Euroopan patenttivirastossa, jolloin pääsee näkemään patenttialaa myös viraston näkökulmasta.

    Niin – meistä tuli patenttiasiamiehiä – onneksi. Ala on tarjonnut haasteita eikä loppua sille näy.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.