Skip to main content
Blogi

Urheilu - viihteen ja juridiikan pelikenttä

2.10.2019

Sisällysluettelo
    Hannu Halmetoja

    Nautin saadessani auttaa asiakkaitani heidän liiketoiminnassaan tärkeiden IPR-suojausten suunnittelussa ja toteutuksessa. Haluan asiakasyritysten menestyvän sekä kotimarkkinoilla että globaalisti. Merkillä on väliä ja design-suojaukset tehdään mallikkaasti!

    Tavaramerkeillä on merkittävä osuus urheilutapahtumissa. Urheilussa on myös tyypillisiä oikeudellisia kiistanaiheita kuten tavaramerkkiloukkaukset, tuoteväärennökset ja tavaramerkkioikeuden rajoitukset.

    Turvaa tavaramerkkioikeutesi

    Pelisäännöt ovat selvät. Suojaa tavaramerkkisi rekisteröimällä se tarjoamillesi tuotteille ja palveluille. Valvo suojatun merkkisi käyttöä ja puutu epäiltyihin loukkauksiin. Varmista sopimuksin oikeutesi. Voit esimerkiksi lisensoida tarvittavat oikeudet yhteistyökumppaneille kaupallista toimintaa varten.

    Urheilussa korostuu tavaramerkkien ja muiden IPR-oikeuksien (kuten tekijänoikeus, mallisuoja, jne.) merkitys arkipäiväisinä ilmiöinä. UEFA Champions League, Formula 1 ja NBA ovat tavaramerkkejä. Urheilu on myös liiketoimintaa ja siten tavaramerkkioikeus puoltaa vahvasti paikkaansa urheilussa. Tavaramerkkioikeuden laillisuuden rajoja voidaan kokeilla jo tunnettua tavaramerkkiä jäljittelemällä.

    Vilpillinen mieli tavaramerkkirekisteröinnin mitätöintiperusteena

    EU:n yleisen tuomioistuimen ratkaisussa 2019-329 (annettu 14.5.2019) käsiteltiin maailmanmaineeseen nousseen brasilialaisen jalkapalloilijan Neymarin oikeutta nimeään kantavaan tavaramerkkiin. Portugalilainen yksityishenkilö Carlos Moreira sai rekisteröidä EU-tavaramerkkinä sanan NEYMAR luokan 25 tavaroille ”vaatteet, jalkineet, päähineet” vuonna 2013. Hakemus oli jätetty vuoden 2012 lopulla.

    Oikeuden varsinainen haltija, brasilialainen jalkapallotähti Neymar Da Silva Santos Júnior haki sittemmin 2016 kiistanalaisen EU-tavaramerkkirekisteröinnin mitätöintiä EU:n tavaramerkkivirasto EUIPO:lta. Tilanteessa arvioitiin vilpillisessä mielessä haetun tavaramerkin kumoamisen edellytyksiä. Aikaisemmassa EU-tuomioistuimen viitoittamassa oikeuskäytännössä kriteereitä ovat kokonaisarvioinnissa mm. seuraavat seikat:

    • Hakija tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että vastaava tavaramerkki tai siihen sekoitettavissa ollut merkki oli käytössä jo ainakin yhdessä EU-jäsenvaltiossa vastaaville tuotteille tai palveluille
    • Hakijalla on ollut tarkoitus estää toisen oikeutta käyttää merkkiään

    Oikeuden haltijan osoitettiin olleen jo hyvin tunnettu vuonna 2012 hakemuksen tekohetkellä nimellään NEYMAR ainakin Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Ranskassa.

    Portugalilainen tavaramerkin NEYMAR hakija oli kaiken lisäksi hakenut maailmalla kuuluisan espanjalaisen jalkapalloilijan IKER CASILLASin nimen mukaista vastaavaa tavaramerkkiä samaan aikaan. Näin EU:n yleinen tuomioistuin saattoi helposti päätyä osoittamaan, että hakijan toiminta oli tarkoituksellista ja että hakija oli pyrkinyt hyötymään kuuluisista nimistä tavaramerkkeinä.

    EU:n yleinen tuomioistuin hylkäsi siten hakijan tekemän valituksen EU-tavaramerkkirekisteröinnin 011432044 NEYMAR mitätöinnistä ja piti voimassa EU:n tavaramerkkiviraston EUIPO:n tavaramerkkirekisteröinnin mitätöinnin hyväksyvän ratkaisun.

    Keskeiset toimenpiteet tavaramerkkioikeuden turvaamisessa

    Urheilun kaupallisessa toiminnassa on siis syytä muistaa ainakin seuraavat omia oikeuksia suojaavat toimenpiteet:

    • Suojaa tavaramerkkirekisteröinnillä tuotteesi ja palvelusi niiden vaikutusalueella
    • Valvo suojatun tavaramerkin käyttöä ja puutu epäiltyihin loukkauksiin
    • Varmista sopimuksin (esimerkiksi lisensoiden) tarvittavat oikeudet kaupalliselle toiminnalle yhteistyökumppaneiden kanssa
    • Rekisteröity tavaramerkki mahdollistaa myös tullille tehtävän tullivalvontailmoituksen, jolla on mahdollista pysäyttää ja poistaa markkinoille tulevia tuoteväärennöksiä

    Tavaramerkin rekisteröinnillä on mahdollista saada kilpailuetua yritysten välisessä kisassa. Pidä siis huoli kisakunnosta suojaamalla tavaramerkkisi.

    Ota yhteyttä suoraan asiantuntijoihimme:
    Berggren Legal, EU-tavaramerkkiasiamies, Hannu Halmetoja, hannu.halmetoja@berggren.fi, +358 40 849 2307

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.