Skip to main content
Blogi

Älä heitä kaivoa

31.3.2020

Sisällysluettelo
  Jarno Mikkonen

  Herkästi innostuvana ja ehdottomasti kaikkea kokeilevana virtuaalistudiot, jeesusteipit ja purkkaviritykset ovat tulleet minulle tutuiksi niin työelämässä kuin reservissä. Berggrenillä asiantuntijana saan olla joka päivä oman elämäni macgyverinä keksintöjen karkkikaupassa. On mahtavaa työkseen auttaa luovia, rohkeita ihmisiä ja tukea teknisesti tavoitteellisia toimijoita.

  Näinä raskainakin aikoina on hyvä pitää pää positiivisena ja luottaa siihen, että pandemiallakin on reunansa, ehkä jopa kultareunat. Jos suinkin riittää rahkeita ja liikenee lomautukselta löpöä, niin yritä kääntää toinen poski tulevaisuudelle. Tällöin toinen poski on siellä tehtyjen tekojen, virheiden ja voittojen puolella, josta voi arkistosta ammentaa onnistumisen oivalluksia tai niitä kannon alle jääneitä kultahippuja.

  Monesti kiireen sävyttäminä aikoina kuningasideoiden kultahiput raapustetaan sisuaskin takakanteen ja arkistoidaan odottamaan parempia aikoja. Rästihommat kerääntyvät ja hajanaiset ajatelmat hautautuvat pinon alimmaisiksi, eikä niitä hyviä käytänteitä tai uusia ideoita sitten koskaan saadakaan tulille. Myös Einstein kuulemma aikoinaan kirjoitteli ideoita muistikirjalappusille, joita oli ripotellut ympäri kämppää. Albertilla vaan eivät hommat jääneet roikkumaan: hän keräsi viikoittain ideat, luki ne ajatuksella uudemman kerran, hylkäsi huonot ja otti hyvät jatkojalostukseen. Nyt on monella yrittäjällä, yrityksellä ja yhteisöllä oiva hetki tarttua sisuaskeihin ja (h)ajatelmiin, joita on kuukausien tai vuosien varrella kertynyt idealaareihin.

  Koska taloustilanne on hiilloksella, uusien tuotteiden ja toimintatapojen kehitys ja sisäänajohetki on juuri nyt. Panostaminen huomiseen voi ottaa monenlaisen muodon. Voidaan esimerkiksi päivittää protokollia, ajaa sisään uusia linjastoja tai ohjelmistoja, tai tehdä ja keksiä uusia ja uudenlaisia tuotteita. Kun talouden tuulenvire sitten taas tarraa ja pörssikurssit puhaltavat, tuotekehitykseen satsaamisen tarjoama etumatka vie pitkälle.

  Olisiko nyt aika keskustella oman hankintaketjun kanssa, kenties verkostoitua lisää tai kohdistaa markkina-alueita uudelleen, sillä myös muilla toimijoilla voi olla mielessään uudet tuotteet ja toimintamallit, tuotekehitys tai muut vastaavat toimet, joihin yhdessä pääsisi pontevammin. Tässä yhteydessä kannattaa myös huomioida Business Finlandin ja Finnveran yrityksille tarjoamat tukikeinot. Teroitetaan kirves, mutta odotetaan vielä sen kaivon kanssa.

  Pysytelkää lämpiminä ja pitäkää huolta lähimmäisistänne, Jarno

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.