Skip to main content
Blogi

Berggrenin oikkarit 2023- keitä he ovat?

16.5.2023

Sisällysluettelo
  Berggren

  Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

  IPR Legal Traineemme eli tuttavallisemmin “oikkarit” ovat osa-aikaisia oikeustieteen opiskelijoita, jotka auttavat juristeja ja IPR-spesialisteja monipuolisissa työtehtävissä.

  Tällä hetkellä meillä neljä oikkariharjoittelijaa. He työskentelevät pääasiassa Helsingin toimistolla kahdesta kolmeen päivään viikossa. Työvuoroista oikkarimme sopivat joustavasti keskenään, mikä mahdollistaa myös opintojen suorittamisen töiden ohella. He ovat kaikki tutustuneet IPR-alaan mm. tutkintoon kuuluvilla kursseilla ja pääsevät meillä syventämään osaamistaan.

  Heidän työtehtäviinsä kuuluu mm. asiakkaiden tavaramerkkien ja domainien säännöllinen valvonta, ennakkotutkimusten tekeminen uusista tavaramerkeistä, oikeudelliset selvitystyöt IPR:iin liittyvistä asioista, käyttönäytön hankkimista tavaramerkeistä, käännöstyöt sekä uutiskirjeen ja erinäisten esitysten valmistelu. Oikkarit avustavat tarvittaessa myös muissa toimistotehtävissä.

  Legal_traineet_2023Niko, Sofia ja Martta ensimmäisenä työpäivänään Berggrenillä

  Kysyimme oikkareiltamme Sofia Uusitalolta, Martta Salmelta, Riku Hevosmaalta ja Niko Haarahiltuselta millaista on työskennellä meillä ja mitä työpäiviin sisältyy?

  Millainen Berggren on työpaikkana?

  Sofia: Berggrenillä pääsee perinpohjaisesti tutustumaan IPR-maailmaan. Eri tehtävienantojen kautta pääse käytännössä laaja-alaisesti soveltamaan opinnoissa opittuja asioita. Ilmapiiri on rento ja kaikki auttavat mielellään toisiaan.

  Martta: Ilmapiiri on ollut todella avoin ja vastaanottavainen, ja kaikki pääsevät helposti mukaan erilaiseen tekemiseen ja toimintaan. Niin asiamiehet kuin IP-spesialistit auttavat aina, kun on tarvetta, mutta oikkareille annetaan myös suhteellisen vapaat kädet ja työpanosta arvostetaan ja palautetta saa myös mukavasti.

  Niko: Meillä pääsee heti kiinni immateriaalioikeuteen käytännössä, ja oikkareita kannustetaan tuomaan työtehtävissä omaa ajattelua mukaan argumentaatioon. Ilmapiiri on hyvin vastaanottavainen ja asioihin pääsee vaikuttamaan tuomalla mielipiteensä esiin.

  Mikä sinua kiehtoo immateriaalioikeuksissa?

  Sofia: Minua kiehtoo immateriaalioikeudessa yhdistyvä luovan työn suojaaminen ja uusista innovaatiosta oppiminen. Kyseessä on myös monipuolinen, kasvava sekä kansainvälinen ala, josta aina on jotain uutta opittavaa.

  Martta: Niiden kosketuspinta luovaan maailmaan, innovointiin ja brändäykseen. Aineeton pääoma ja oikeudet voivat tuntua käsitteenä hankalalta, mutta ne ovat hyvin keskeisiä kaupallistamisessa ja tosiasiassa hyvin käytännönläheisiä ­– ihan jokapäiväisessä elämässäkin mm. tavaramerkit vaikuttavat siihen, minkälaisia elintarvikkeita käytämme, minkälaisia palveluja kulutamme ja minkälaisia vaatteita käytämme.

  Riku: Immateriaalioikeuksien käytännön merkitys on huomattava, ja IPR:n tehokas hyödyntäminen on ehdoton edellytys useiden yhtiöiden liiketoiminnalle. Lisäksi aineettomien oikeuksien ollessa alueellisesti rajattuja, kansainvälinen yhteistyö on tärkeää oikeuksien kattavaksi suojaamiseksi.

  Niko: Immateriaalioikeudessa pääsee aikaisessa vaiheessa opettelemaan itsenäistä argumentaatiota ja siinä saa olla luova. Lisäksi on mielenkiintoista olla mukana suojaamassa ja valvomassa brändejä, joihin törmää jopa päivittäin.

  Mitä IPR Legal Traineen työpäivään tyypillisesti sisältyy?

  Sofia:  Tehtävät ovat hyvin monipuolisia ja vaihtelevat päivittäin. Päivittäiset tehtävät ovat liitännässä tavaramerkkipraktiikkaan ja teemme muun muassa ennakkotutkimuksia tavaramerkkien rekisteröintiin sekä käyttöön liittyvien riskien arvioinnissa.

  Martta: Päivittäisen tavaramerkkivalvonnan ja ennakkotutkimusten lisäksi olemme mm. yhteydessä viranomaisiin ja tuomioistuimiin, teemme erilaisia selvitystöitä ja seurantaa ajankohtaisista teemoista IPR-asioihin liittyen.

  Vinkkisi immateriaalioikeuksista kiinnostuneille?

  Sofia: IPR University Center tarjoaa laajasti koulutuksia sekä tapahtumia kohdistuen ajankohtaisiin aiheisiin immateriaalioikeuden saralla. Tapahtumien ja koulutusten seuraaminen on helppo tapa päästä tutustamaan alaan laajemmin. 

  Riku: Useimmilla yliopistoilla on tarjolla laajasti immateriaalioikeuden valinnaisia opintoja, joiden suorittaminen on mahdollista myös muissa yliopistoissa esimerkiksi JOO-opintoina. Lisäksi EUIPO:n koulutusportaalissa on tarjolla erilaisia verkko-opintoja.

  Niko: Yliopiston ja koulutusten lisäksi kannustan osoittamaan kiinnostusta immateriaalioikeuteen myös työelämässä. Pienikin kosketuspinta voi tuoda mahdollisuuden päästä tekemään mielenkiintoisia työtehtäviä ja avata etenemismahdollisuuksia immateriaalioikeuden parissa.

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.