Skip to main content
Blogi

Brändinhaltija – ole valppaana verkossa!

23.5.2024

Sisällysluettelo
  Sarina Sandberg

  Sarina on domain-asioiden erityisasiantuntija.

  Kun yhdysvaltalainen tietokonealan yritys Symbolics Inc. rekisteröi verkkotunnuksensa symbolics.com 15. maaliskuuta 1985 ensimmäisenä maailmassa, kenelläkään tuskin oli aavistusta siitä, miten tärkeää roolia verkkotunnukset näyttelevät meidän elämässämme lähes 40 vuotta myöhemmin.

  Verkkotunnuksia ei enää ainoastaan tarvita viestintä- tai markkinointivälineeksi. Verkkokauppa on tänä päivänä menestyvien yritysten strategian ytimessä. Koronapandemia on vauhdittanut sähköisen kaupankäynnin kasvua entisestään. Verkkotunnusten ympärille on kehittynyt merkittävää liiketoimintaa, jolla on sekä hyvät että huonot puolensa.

  Verkkotunnusten rooli ja merkitys on tutkimusten mukaan kasvanut

  Brändinhaltijoiden ajatuksia ja huolia verkkotunnusten suhteen on kartoitettu laajoilla kansainvälisillä tutkimuksilla. Viime vuonna analytiikkayritys Clarivate julkaisi huomioistaan raportin (2021 Global Business Survey: The growing role of domains in IP). Raportin avainlöydökset vahvistavat niitä ajatuksia ja kokemuksia, joita monilla meistä verkkotunnusten parissa työskentelevillä on. Yritysten verkkotunnussalkkujen koko on kasvanut ja samalla nousevat tietysti verkkotunnuksiin käytetyt kustannukset. Suurimmat huolenaiheet liittyvät turvallisuuteen, kyberhyökkäyksiin ja palveluntarjoajien luotettavuuteen.

  Mielenkiintoisin ja positiivisin huomio on se, että brändien suojaaminen on noussut yrityksissä verkkotunnusstrategian johtolangaksi ja että organisaatiot suosivat entistä enemmän ennaltaehkäiseviä toimia. Verkkotunnukset nähdään yhtä tärkeiksi kuin muut IP-suojamuodot, esimerkiksi tavaramerkit tai patentit.

  Tiedä, mitä omistat ja ennakoi!

  Havaintojen pohjalta brändinhaltijan on hyvä kysyä itseltään muutamia kysymyksiä. Oletko varmasti rekisteröinyt liiketoiminnan kannalta kaikki tärkeät verkkotunnukset itsellesi? Verkkotunnussalkkua kannattaa käydä läpi säännöllisesti, sillä se elää ja hengittää liiketoiminnan mukana. Omistatko tarpeettomiksi käyneitä verkkotunnuksia? Niistä ei kannata maksella loputtomiin ja kustannuksia voi tätä kautta saada hiukan pienemmiksi. Missä ja miten yrityksesi verkkotunnussalkkua hoidetaan? Tähän tarkoitukseen kannattaa valita kokenut ja luotettava palveluntarjoaja.

  Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä suosittelemme maailmanlaajuista domain-valvontaa. Suurimmalle osalle meistä perinteiset geneeriset domain-päätteet kuten .com, .net ja .org ovat tuttuja. Tiesitkö, että geneerisiä päätteitä on jo satoja, esimerkiksi .shop, .store, ja .tech? Domain-valvonta löytää nopeasti kolmansien tahojen tekemät uudet rekisteröinnit, joihin sisältyy brändisi nimi joko sellaisenaan tai verkkotunnuksen osana.

  Verkkotunnuspäätteiden räjähdysmäinen kasvu on tuonut mukanaan myös ns. block-mekanismit kuten AdultBlock, joka estää brändisi käytön aikuisviihteen verkkotunnuksina (.adult, .porn, .sex, .xxx).

  Jos ulkopuolinen on kuitenkin rekisteröinyt yrityksellesi tärkeän verkkotunnuksen ja käyttää sitä vahingollisella tavalla, siihen voi olla mahdollista puuttua erilaisin riitautusmekanismein tai oikeusteitse.

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.