Skip to main content
Blogi

ELY:N YRITYSTEN KEHITTÄMISPALVELUIDEN TUKI PK-YRITYSTEN APUNA VALMISTAUTUESSA KANSAINVÄLISILLE MARKKINOILLE JA RAHOITUSKIERROKSILLE

25.4.2019

Sisällysluettelo
  Mika Pinolehto

  Toimin Berggrenillä IPR Business Managerina, patenttiasiamiehenä ja ELY-keskuksen yritysten kehittämispalveluiden asiantuntijana. Autan mm. kaupallistamaan asiakkaideni patentteja, teen niihin ja kilpailijoiden patentteihin liittyviä selvityksiä ja analyysejä. Lisäksi koulutan asiakkaitani erityisesti patentti-asioissa.

  Tuotekehitystä tekevien yritysten kannattaa selvittää hyvissä ajoin, minkä tyyppisiä ratkaisuja muut toimijat ovat suojanneet patentoimalla sillä teknologia-alueella, johon ovat itse kehittämässä omaa tuotettaan. Tämä antaa heille arvokasta lisätietoa muiden toimista ja helpottaa päätöksentekoa, mihin kannattaa itse panostaa. Lisäksi selvitykset helpottavat riskinhallintaa ja voivat auttaa merkittävästi neuvotteluissa myös tulevaisuuden rahoituskierroksilla sekä potentiaalisten asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäarvo asiakkaalle voi olla hyvinkin merkittävä.


  Patenttimaisema eli patent landscape -tyyppinen selvitys

  Patenttimaisemaselvityksessä etsitään tyypillisesti teknisiä ratkaisuja patenttitietokannoista siinä vaiheessa, kun oman tuotteen tekniset ratkaisut eivät ole vielä täysin selvillä, mutta pääidea ja mahdollinen tapa rakentaa tuote ovat kuitenkin jo esiselvitysvaiheessa. Tällöin vielä hiukan yleiselläkin tasolla olevan teknologia-kuvauksen avulla pystymme selvittämään esimerkiksi millaisia patenttikeskittymiä tietokannoista löytyy, ketä mielenkiintoisia patentinomistajia on olemassa aiotulla teknologia-alueella ja kuinka paljon patentteja kukin omistaa esimerkiksi eri maissa. Löydökset voivat auttaa mm. ymmärtämään paremmin ketkä ovat mahdollisia pääkilpailijoita tai yhteistyökumppaneita, minkä tyyppisiä teknologioita muut ovat suojanneet ja myös saamaan ideoita, mitä mahdollisesti itse pystyisi suojaamaan patentoimalla. Tämän tyyppisen selvityksen tekemiseen voi kulua työaikaa esimerkiksi 1-4 päivää sen vaativuudesta ja laajuudesta riippuen ja asiakkaalle jää työstä kirjallinen raportti.

  Toiminnanvapaus- eli FTO (Freedom to Operate) -tyyppinen selvitys

  Toiminnanvapausselvitys kannattaa tehdä siinä vaiheessa tuotekehitystä, kun omat tekniset ratkaisut alkavat olla selvillä tai on ainakin olemassa vahvoja kandidaatteja eri ratkaisuista ja on pitkälle tiedossa kuinka tuote aiotaan rakentaa. Tällöin pystytään patenttitietokantojen avulla etsimään mahdollisimman lähellä olevat jo patentoidut ratkaisut sekä tutkimaan ja vertaamaan kuinka lähellä suunniteltua tuotetta ne ovat suojapiiriltään oikeasti. Mikäli lähimmät patentit vaikuttavat tarkemman tutkimuksen jälkeen ongelmallisilta, mietitään yhdessä asiakkaan asiantuntijoiden kanssa ratkaisuja ongelmaan.

  Yleensä ratkaisu tai eroja tuotteen ja patenttivaatimusten välillä löytyy. Selvitys on kuitenkin hyvä tehdä ennen tuotesuunnitelman jäädyttämistä, jotta mahdollisille muutoksille tai kiertävien ratkaisuiden suunnittelulle jää tarvittaessa hieman aikaa. Tämän tyyppisen selvityksen tekemiseen voi kulua työaikaa esimerkiksi 3-7 päivää sen vaativuudesta ja laajuudesta riippuen ja asiakkaalle jää työstä kirjallinen raportti. Tehty selvitys voi olla arvokas apuväline myös keskusteluissa eri rahoitusmahdollisuuksista rahoittajien kanssa ja asiakkaat sekä yhteistyökumppanit arvostavat tämän tyyppisiä selvityksiä, koska se pienentää myös heidän riskejään.

  Hinta

  Hinta asiakkaalle on 300 € +alv /konsulttipäivä.

  Lue lisää rahoitusmahdollisuudet sivuiltamme!

  Lisätietoja Ely-keskuksen omilta sivuilta yritysten kehittämispalveluista

   

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.