Skip to main content
Blogi

Haltijalla on väliä – Älä heitä oikeuksiasi pesuveden mukana

10.12.2021

Sisällysluettelo
  Tiina Allinniemi

  Osana tavaramerkkitiimiä pidän omalta osaltani huolen, että asiakas saa parhaan hyödyn palveluistamme.

  IPR portfolio on arvokasta omaisuutta ja kuten muistakin arvotavaroista, niistä tulee pitää huolta. Meidän tehtävänämme on neuvoa ja ohjeistaa oikeiden strategioiden suhteen, antaa suosituksia ja ylläpitää asiakkaidemme aineetonta omaisuutta. Jotta kaikki asiakkaan ja meidän tekemä työ ei vaarantuisi, on oleellisen tärkeää, että omaisuus on oikeissa nimissä.

  Ne kuuluisat pienet yksityiskohdat

  Yrityskauppojen yhteydessä IPR portfolion haltijan muutokset tulevat yleensä helpommin esille ja niiden päivittäminen mielletään tärkeäksi. Haltijatiedon ylläpitämiseen tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota myös pienempimuotoisissa muutoksissa. Aina kun yrityksen nimi (tai osoite) muuttuu, oli muutos sitten kuinka pieni tahansa, tästä tulisi muistaa ilmoittaa portfoliota hoitavalle asiamiehelle.

  Huomionarvoista on, että yrityksen nimen tulee olla kirjoitettuna siirtokirjassa juuri niin kuin se on rekisteröity. Hyvänä esimerkkinä on Kiina, jossa jo pisteen puuttuminen aiheuttaa ongelmia. Jos yrityksen omistusmuoto on kaupparekisterissä Ltd mutta siirtokirjassa tämä on merkitty Ltd. niin Kiinan virasto pyytää korjaamaan epäkohdan. Ja koska Kiinan virasto edellyttää asiakirjojen legalisointia, niin tämä aiheuttaa turhia lisäkuluja ja tietojen päivittämisen viivästymistä.

  Aikaa ja rahaa pankkiin

  Muutosten rekisteröinti voi tuntua kalliilta ja voi tätä joskus ollakin, maasta ja portfolion koosta riippuen. On kuitenkin huomattavasti edullisempaa ja nopeampaa päivittää suojien haltijatieto aina jokaisen muutoksen yhteydessä kuin tehdä yksi isompi muutosilmoitus. Tämä jo siitäkin syystä, että monessa maassa siirtoketjun on oltava katkeamaton. Merkinnät on siis tehtävä kaikista muutoksista joka tapauksessa ja tässä vaiheessa on usein hankalaa löytää kirjallista vahvistusta aiemmin tapahtuneille fuusioille ja/tai yrityskaupoille. Siirtoasiakirjat voivat olla niin vanhoja, ettei niitä ole digitaalisessa muodossa ja niiden paikallistaminen voi olla vaikeaa. Usein muutoksen vireillepanolla on kiire, joten mitä paremmin tiedot ovat ajan tasalla, sen helpommin, nopeammin ja edullisemmin tämä tapahtuu.

  Asiantuntijamme apunasi

  Asiantuntijoillamme on vankka tietotaito siirtoprosesseista ja niiden edellyttämistä vaatimuksista. Puoleemme kannattaa kääntyä aina haltijatietojen muuttuessa sekä yrityskauppojen yhteydessä, jotta voimme yhdessä käydä läpi tarvittavat toimenpiteet.

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.