Skip to main content
Blogi

IPR-asiantuntijan TODO-lista: tee ainakin nämä

14.4.2020

Sisällysluettelo
  Terhi Nykänen

  Olemme kaikki uudessa ja oudossa tilanteessa. Menemme tästäkin eteenpäin yhdessä, realistisen toiveikkaasti.

  IPR-ala perustuu ennakointiin, erilaisten skenaarioiden arviointiin ja niihin varautumiseen. Kristallipalloa on usein kaivattu. Nyt meillä on lisämuuttujana pandemia, joka vaikuttaa välillisesti ja välittömästi moniin tahoihin, monilla tavoilla. Yhteinen usko, toivo ja luja luottamus on, että tilanne normalisoituu. Milloin ja miten, sitä emme vielä tiedä. Tiedämme kuitenkin, että se mitä teemme nyt vaikuttaa pitkälle tulevaan. Haluamme auttaa ja suosittelemme, että mietitte ainakin seuraavat asiat IPR-riskien hallitsemiseksi tässä tilanteessa.

  Onhan olemassa varahenkilö, jos sairastut?

  IPR-asioiden osalta tärkeää on ennakointi. Nyt on aika huolehtia siitä, että asiat hoituvat, vaikka tulisi ennakoimattomia esteitä. Riskien pienentämiseksi on hyvä etukäteen sopia IPR-varahenkilö. Mitä paremmin varahenkilö tuntee patenttiportfolion, sitä jouhevammin ja varmemmin asiat sujuvat. Varahenkilönä tai hänen sijaisenaan voit käyttää asiantuntijoitamme. Tunnemme jo hyvin asiakkaidemme IPR-tilanteen ja -tarpeet. Nyt on hyvä aika sopia, miten portfoliotanne hoidetaan ja ylläpidetään, jos tulee tilanne, ettette pysty aktiivisesti ja ajantasaisesti meitä ohjeistamaan. Tyypillinen ohjeistus on, että suojaukset pidetään voimassa minimikustannuksin.    

  Onko tarvetta siirtää kustannuksia eteenpäin?

  Asiantuntijamme seuraavat tilannetta ja useat virastot ovat siirtäneet määräpäiviä automaattisesti. Erilaisia pidennyksiä on käytettävissä automaattisesti, pyynnöstä tai perustellusti. Osa pidennyksistä on maksuttomia, osa maksullisia. Esimerkiksi vuosimaksuja voi siirtää kuusi kuukautta lisämaksulla. Tämä mahdollistaa kustannusten siirtämisen ja suojausten ylläpidon puoli vuotta eteenpäin, toivottavasti jo pahimman yli.

  Onko laskunmaksussa ongelmaa?

  Olkaa yhteydessä reilusti ja ajoissa, niin voimme yhdessä katsoa, mikä on paras tapa edetä. Suunnittelemalla yhdessä, mitä siirretään, missä ja miten, voimme parhaiten auttaa juuri teidän tilanteessanne. Osa lisäajoista on maksuttomia, osa edullisia, osa pitää pyytää etukäteen, joitain on saatavilla automaattisesti ja joitain toimenpiteitä voi viivästää. Läpikäymällä yhdessä asioitanne voimme tehdä parhaan suunnitelman portfolionne hoitamiseksi. On myös hyvää ennakointia alustavasti priorisoida patenttiportfoliota, jotta ensisijaisesti edistetään niitä tärkeimpiä asioita. Jos tulee tarve rajata tai jopa luopua jostain, on erittäin tärkeää, että toimenpiteet kohdistuvat perustellusti valittuihin suojauksiin.   

  Onko IPR-asioita, jotka jäävät arkikiireessä hoitamatta?

  Matkustaminen ja siirtymiset on minimoitu ja ajankäytössä on jo muutoksia. Olisiko nyt hyvä aika edistää luomis-, kehitys- tai kirjoitustyötä keksintöjen osalta? Tai selkeyttää yrityksenne keksintöprosesseja tai sopimuksia? Tehdä selvitystä tuotteidenne tai kilpailijoiden osalta? Käydä läpi oma portfolionne ja luoda IPR-strategia, josta on välitön hyöty lähitulevaisuuden muuttuvissa olosuhteissa ja selkeä hyöty pitkälle tulevaan. Autamme mielellämme ja kauttamme käytössänne ovat julkiset rahoitusinstrumentit. Esimerkiksi Ely on myöntänyt huomattavan alennuksen omavastuuosuuteen nykytilanteessa.   

  Se, mitä teemme nyt, vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen.

  Kun IPR-asioidenne edistäminen on ennakoivasti suunniteltu, IPR-riskinne ovat paremmin hallinnassa ja teillä on yksi huoli vähemmän.

  Autamme mielellämme!

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.