Skip to main content
Blogi

IPR-ihmisiä: Paula de Andrés Goméz

8.11.2022

Sisällysluettelo
  Paula de Andrés Gómez

  Paula on IPR-asiantuntija, joka on syventynyt luovan työn tulosten suojaamiseen. Hänellä on yli vuosikymmenen kokemus mallioikeuksien parissa, mikä on tehnyt hänestä monipuolisen ammattilaisen designin ja brändien suojaamisen alalla. Paula ymmärtää teollisen muotoilun liiketoimintatavoitteita sekä suunnittelijoiden näkökulmaa. Hän toimii toimistomme johdossa Alicantessa, Espanjassa, ja hänellä on yli 20 vuoden kokemus teollis- ja tekijänoikeuksien alalta. Paula on myös pätevä edustamaan asiakkaitamme EUIPO:ssa.

  IPRinfo-lehdessä julkaistussa juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

  "Esittelyssä: Paula de Andrés Goméz, EU-mallioikeusasiamies, kääntäjä, tulkki"

  IMG-20220923-WA0014

  Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

  Päädyin IPR-uralle sattuman kautta. Helsingin yliopistossa suoritetun Erasmus-vaihdon jälkeen palasin vuodeksi Espanjaan ja valmistuin kääntämisen ja tulkkauksen maisteriksi. Sen jälkeen alkoi intensiivinen työhaku aluksi Espanjasta käsin ja sitten Suomesta. Sain määräaikaisen työsuhteen pieneltä patenttitoimistolta, jossa perehdyin IPR-maailmaan. Tämä oli minulle juuri sopivan kokoinen yritys, sain rauhassa kehittää suomen kieltäni, oppia käyttämään tietokantaa ruotsiksi ja jopa lausumaan ”hyödyllisyysmallin”!

  Kun sopimus päättyi, siirryin Berggren Oy:n palvelukseen, jossa kehitykseni IPR-alalla jatkui kovaa vauhtia. Ensin tavaramerkkien parissa ja sen jälkeen mallioikeuksien. Mallioikeudet ovat lähellä sydäntäni, sillä ystäväpiirissäni on muotoilijoita, joiden uraa olen seurannut vuosia. On työlästä luoda omaperäisiä tuotteita. Se on aikaa vievää ja kallista ja kilpailu on kovaa. Ymmärrän suunnittelijoiden lähtökohtia ja teollisen muotoilun liiketoimintatavoitteita ja onkin tärkeää, että muotoilijat ja yritykset saavat yksinoikeuden omiin luovien töidensä tuloksiin. Autan asiakkaita vahvistamaan liiketoimintaansa ja immateriaalioikeudet ovat yksi tärkeä osa-alue siinä.

  Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

  Painuvin tapahtuma urani aikana on ollut avata Berggren Oy:lle toimisto Alicantessa. Uusin toimistomme on samassa kaupungissa kuin EUIPO, mikä mahdollistaa entistä tiiviimmät suhteet EUIPO:n kanssa. Olen edelleen vastuussa asiakkaideni portfolioista, mutta lisäksi hoidan Berggren Oy:n kansainvälisiä suhteita yhdessä International Business kollegoitteni kanssa. Osana Berggrenin Legal, Brands & Designs-liiketoimintaa ja yhteistyössä patenttiliiketoimintamme kanssa tarjoamme Alicantessa laajan valikoiman palveluita teollis- ja tekijänoikeuksien suojaamiseen, täytäntöönpanoon ja kaupallistamiseen EU:ssa ja maailmanlaajuisesti. Tarjolla on myös muita erilaisia oikeudellisia palveluita. Berggrenin laatu ja sen tarjoamat palvelut pysyvät samoina, mutta konttorin ikkunoista ei näy Helsinki vaan meri ja palmut.

  Mitä muuttaisit IPR-alassa?

  Eri suojamuodot antavat toisiinsa nähden erilaista suojaa ja niillä on omat syynsä olla olemassa. Mallioikeus on erinomainen ja vahva suojamuoto, kun halutaan suojata visuaalisia piirteitä. Siitä huolimatta mallioikeus ei jostain syystä pääse oikeuksiinsa esimerkiksi tavaramerkkeihin tai patentteihin verrattuna. Tässä on mielestäni vielä paljon töitä tehtävänä.

  Kehu kollegaa

  20 vuoteen Berggrenillä mahtuu paljon kollegoita, joita voisin kehua ja olen kiitollinen jokaiselle heille. Näiden kollegoiden ja Berggrenin ansiosta meillä on mahtava työyhteisö ja hyvä olla.

  Jos kuitenkin minun tulee valita yksi tai kaksi valitsen Milla Lehtorannan, joka on erinomainen kollega ja läheinen ystävä. Hän on ollut pilarini aina haastavina aikoina ja mentorini IPR-urallani. Haluan myös kehua lähiesimiestäni Soile Järvenpäätä, jolta olen saanut korvaamatonta tukea ja inspiraatiota. Soilella on niin pitkä kokemus, että lyhyellä puhelulla saan vastauksen lisäksi paljon muuta arvokasta tietoa.

  Miten vietät vapaa-aikaasi?

  20221027_082917

  Yksinhuoltajaäitinä vietän suurimman osan vapaa-ajastani yhdessä 5 -vuotiaan poikani kanssa. Molemmat olemme sosiaalisia ja nautimme ajastamme tekemällä pieniä asioita, kuten retkiä tai vain olemalla yhdessä. Kun lapseni on vähän vanhempi, haluaisin matkustaa hänen kanssaan ulkomaille ja myös tutustua siihen Espanjaan, joka on 24 Suomessa asutun vuoden aikana jäänyt näkemättä.

  Muutettuamme Alicanteen, aloitan aamun käymällä rannalla katsomassa auringonnousun ja etsimässä erilaisia simpukoita. Se on minulle tärkeä tapa aloittaa työpäiväni.

  Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

  Jos en olisi IPR-alalla, kouluttautuisin terapeutiksi. Varsinkin eteeriset öljyt ja energiahoidot kiehtovat minua. Aiheesta on paljon kiinnostavia kursseja ja ihania kirjoja odottamass ja aion vielä joskus käydä ne kaikki läpi.

  Kuvat: Paula de Andrés Gomézin arkistot

  Artikkelin alkuperäinen julkaisija IPRinfo-lehti on aineettomiin oikeuksiin erikoistunut aikakauslehti, jossa käsitellään IPR-alan asioita asiantuntevasti ja monipuolisesti. IPRinfo-lehti on Suomen ainoa aineettomiin oikeuksiin keskittyvä julkaisu. Lehdessä on artikkeleita tekijän- ja teollisuusoikeuden kysymyksistä, kirja-arvosteluja, konferenssikuulumisia sekä henkilöhaastatteluja. Lehden toimittaja on IPR University Center.

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.