Skip to main content
Blogi

Mitä miettii patenttiasiamies juhannuksena?

23.6.2021

Sisällysluettelo
  Jukka Kantanen

  Tarkastelen patenttimaailman asioita käytännönläheisestä näkökulmasta ja joskus myös yksityiskohtiin tarttuen. Patentit ovat muiden IPR:ien kanssa osa liiketoiminnan kokonaisuutta ja pyrin näkökulmieni kautta synnyttämään ideoita IPR:ien hyödyntämiseksi yrityksissä.

  Juhannusiltana tyypillisesti grillataan säässä kuin säässä. Tällöin grillaajan rooliin ryhtynyt patenttiasiamies valvoo tunnollisesti grilliä, jotta grillattava ruoka tulee juuri oikeaksi kypsyydeltään.

  Grillauksen lomassa patenttiasiamiehelle ehtii tulemaan mieleen yhtä, jos toista, kuten hänen rautakaupassa näkemänsä uusimmat grillimallit, joissa oli langatonta viestintätekniikkaa ja yhteensopivuus puhelimen kanssa. Ruokien kypsyessä asiamies ehtii hyvin kirjautumaan patenttitietokantaan ja selvittämään kaupassa näkemänsä grillibrändin haltijan virallisen nimen ja tämän patenttitilanteen.

  Eikun toimeen.

  Patenttitilanne uusimpien grillien osalta selviää muutamalla tarkasti valikoidulla hakusanalla ja grillibrändin haltijan nimellä: Patenttisuojausta näyttää olevan haettu useillekin keksinnöille, mutta maantieteellisesti varsin rajatulla alueella.

  Grillissä oleva ruoka vaatii vielä hetken kypsyäkseen, joten asiamies ehtii vielä hetken miettiä grillien IPR-tilannetta.

  Yleisenä huomioina näyttäisi siltä, että grillivalmistajan tuotteet vaikuttavat olevan ominaisuuksiltaan edelläkävijöitä alallaan ja suojaus näyttäisi päällisin puolin olevan kunnossa. Miksiköhän muilla grillivalmistajilla ei ole vastaavia tuotteita? Ovatko patentit todella niin kattavia, että markkinoille ei voi tuoda samankaltaisia grillejä? Ovatko muut valmistajat edes tutkineet patenttien kattavuutta? Entä kaikki ne uudet ominaisuudet, joita kyseinen grillivalmistaja ei vielä ole suojannut patenteilla? Onkohan valmistajalla patentteja tai mallioikeuksia? Tarvitaankin paljon perusteellisempi selvitys grillimaailman tilanteen hahmottamiseksi.

  Grillistä nouseva savu herättää asiamiehen valppauden ja selvitykset jäävät myöhemmäksi. Ruoka on vihdoin valmista. Juhannusillan hämärtyessä, uudet keksinnöt ja patentit jäävät odottamaan arkea, ja mieli rauhoittuu kesäyöhön.

  Hyvää juhannusta!

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.