Skip to main content
Blogi

Monia polkuja patenttiasiamiesuralle

25.4.2023

Sisällysluettelo
  Berggren

  Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

  Berggren Oy on immateriaalioikeuksiin (IP) erikoistunut täyden palvelun asiamiestoimisto. Se tarjoaa asiakkailleen asiantuntemusta kaikissa immateriaalioikeuksiin liittyvissä asioissa patenteista ja tavaramerkeistä tekijänoikeuksiin ja liikesalaisuuksiin, näiden oikeuksien elinkaaren kaikissa vaiheissa. Toimialan laajuuden vuoksi Berggren etsii tiimiinsä jatkuvasti uusia ammattilaisia. Seuraavassa neljä henkilöä kertoo, kuinka he ovat päätyneet Berggrenille – ja miksi he ovat halunneet jäädä sinne töihin.

  IP-ammattilaisen urapolku ei ole suoraviivainen. Itse asiassa polkuja on yhtä monta kuin on IP-ammattilaisiakin.

  Erika Niemelällä on tutkinto lääketieteen tekniikassa, ja hän on aiemmin työskennellyt EEG-ohjelmiston kehittämisen parissa. Elina Pörstillä on tutkinnot biolääketieteessä ja kauppatieteessä, ja hän on työskennellyt aiemmin tutkijana biolääketieteen alalla. Michael Braun on kemian tohtori ja Michael Nielsen on suorittanut tutkinnon teoreettisen fysiikan alalla.Berggren-blogi_leikattu

  Nykyisin he kaikki työskentelevät Berggrenillä patenttitiimissä, patenttiasiamiehinä tai patenttikäsittelijöinä, ja he ovat hyvin innostuneita siitä, kuinka patentit ja niitä koskeva patenttilainsäädäntö toimivat.

  Kaikille Berggrenillä työskenteleville patenttiasiamiehille tai -käsittelijöille on yhteistä ainakin kaksi asiaa: he ovat korkeasti koulutettuja omalla tekniikan tai luonnontieteen alallaan, ja he ovat innokkaita auttamaan asiakkaita ymmärtämään ja käyttämään patenttijärjestelmää hyväkseen.

  Patentoinnin maailma muuttuu jatkuvasti, joten Berggrenillä jokaisen työntekijän on pysyttävä lainsäädännön muutoksien ja tekniikan trendien tasalla. Berggren on perustanut mentorointiohjelman, jossa autetaan käsittelijöitä suorittamaan tarvittavat tutkinnot, jotta he voivat toimia itsenäisesti patenttiasiamiehinä, ja autetaan patenttiasiamiehiä edelleen kehittymään ja pitämään tietonsa ajan tasalla.

  Mentorointi helpottaa kehittymistä

  Erikalle ja Elinalle ala on suhteellisen uusi: Elina aloitti syyskuussa 2022, ja Erika tuli Berggrenille toukokuussa 2022 työskenneltyään sitä ennen puolentoista vuoden ajan toisessa IP-alan yrityksessä.

  Kun joku tulee tälle alalle, hänen on suoritettava asiamiestutkinto toimiakseen patenttiasiamiehenä. Tämä on iso haaste, mutta Erikan mielestä mentorista on tässä vaiheessa valtavasti apua.

  – Minulla on yksi virallinen mentori, Michael Nielsen, ja hän on henkilö, jonka puoleen voin kääntyä kaikissa asioissa, jotka mietityttävät. Meillä on hyvin rennot välit, ja puhumme lähes päivittäin. Voin myös aina pyytää apua keneltä tahansa berggreniläiseltä, jonka arvelen tietävän käsillä olevasta asiasta eniten, sanoo Erika, joka on parhaillaan valmistautumassa eurooppapatenttiasiamieskokeisiin. 

  Michael Nielsen on UK-patenttiasiamies ja eurooppapatenttiasiamies. Hän on työskennellyt alalla toistakymmentä vuotta. Hän viihtyy mentorin roolissaan mutta myös katsoo, että hänen täytyy itsekin jatkuvasti parantaa ammattitaitoaan.

  – Aina kun työskentelee jonkun toisen kanssa, joka ehkä ajattelee asioista eri tavalla kuin itse tai katsoo asioita eri näkökulmasta, todennäköisesti oppii jotakin. Mielestäni se on todella hyödyllistä, Michael selittää.

  UK-patenttiasiamiehenä Michaelin on tehtävä vuosittain vähintään 16 tuntia ammatillista täydennyskoulutustyötä. Hän kertoo ylittävänsä minimivaatimukset aina reilusti.

  – Asiat muuttuvat jatkuvasti. Kun aloitin, töissä käsiteltiin paperisia asiakirjoja; nyt kaikki tehdään tietokoneella. Nyt ollaan jo ottamassa käyttöön erilaisia tekoälytyökaluja, ja luulen että tämä kehitys jatkuu ja vain kiihtyy, hän lisää.

  Elina toimii tällä hetkellä patenttikäsittelijänä, ja hän on ollut hyvin tyytyväinen mentoreidensa kanssa pidettäviin säännöllisiin tapaamisiin, jotka takaavat sen, että he varaavat hänelle aikaa.

  – Koska olen alalla uusi, minulla on kaksi mentoria. Odotan innokkaasti henkilökohtaisia valmennustuokioitani heidän kummankin kanssa, sillä se aika on varattu kaikkien niiden kysymyksien läpikäymiseen, joita minulla on työn käytännön asioihin liittyen, Elina selventää.

  Vertaistuki mahdollistaa henkilökohtaisen kehittymisen

  Michael Braunilla on laaja valikoima titteleitä: hän on eurooppapatenttiasiamies, Saksan patenttiasiamies (Patentanwalt) sekä eurooppalainen tavaramerkki- ja mallisuoja-asiamies ja eurooppalainen patenttioikeudenkäyntiasiamies (European Patent Litigator). Lukuisista pätevyyksistään huolimatta Michael haluaa edelleen jatkuvasti kehittää osaamistaan.

  – Vaikka olisikin jo saavuttanut paljon kokemusta patenttimaailmassa, jokaisen pitäisi pyrkiä tulemaan paremmaksi. Mielestäni on hyvin tärkeää jatkaa vertaisvalmennusta. Lisäksi parhaiden tuloksien saavuttamiseksi asiakkaille ja jatkuvan oman kehityksen takaamiseksi Berggrenillä tehdään tiivistä sisäistä yhteistyötä. Päivittäisen yhdessä työskentelyn lisäksi kuka tahansa voi ottaa yhteyttää kollegaan ja pyytää toisen mielipidettä tai mitä tahansa apua, Braun sanoo.

  Kummatkin Michaelit, Elina ja Erika ovat kaikki samaa mieltä siitä, että työskentely Berggrenillä mahdollistaa heille jatkuvan henkilökohtaisen kehittymisen.

  – Berggren tarjoaa meille paljon mahdollisuuksia kehittää koko ajan omaa tietämystämme. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi alun perinkin päätin tulla tänne töihin: jokainen yrityksessä haluaa kehittää ja laajentaa osaamistaan, Michael Braun lisää.

  Berggren kannustaa yksilöitä osallistumaan ulkopuolisten järjestämille kursseille, jotka voivat auttaa heitä joko syventämään tai päivittämään tietojaan tai valmentamaan tuleviin asiamieskokeisiin. Lisäksi järjestetään jatkuvasti sisäisiä koulutuksia, joissa jaetaan tietoja muutoksista lainsäädännössä ja käytännössä.

  – Berggren on tarjonnut meille parhaat tarjolla olevat koulutusmahdollisuudet. Oppimiskäyrä tällä alalla on hyvin jyrkkä – ja oppiminen jatkuu koko asiamiesuran ajan, Erika selittää.

  Erinomainen työkulttuuri

  Michael Braun on hyvin tyytyväinen siihen, kuinka berggreniläisten korkea ammattitaito ja kannustava ilmapiiri auttaa jokaista pääsemään erinomaisiin tuloksiin ja kehittymään.

  – Mielestäni tuesta ja positiivisesta palautteesta on paljon hyötyä. Työskentelyilmapiiri kollegoiden kesken on Berggrenillä hyvin positiivinen ja kannustava. Luulen että useimpien ihmisten kohdalla sillä, että tuntee olonsa mukavaksi työpaikalla, on myönteinen vaikutus työn laatuun, Braun sanoo.

  Sekä Michael Braun että Michael Nielsen aloittivat Berggrenillä tammikuussa 2022 ja ovat tyytyväisiä päätökseensä.

  – Asiakkaitten tarpeiden ja työntekijöiden ja asiamiesten ammattitaidon välillä vallitsee erinomainen synergia. Olen tyytyväinen ja vähän ylpeäkin siitä, että voin vaikuttaa tähän synergiaan ja auttaa sekä asiakkaitamme että yritystämme menestymään, Braun selittää.

  – Missään vaiheessa en ole epäröinyt, teinkö oikean päätöksen tullessani Berggrenille. Ensimmäisestä päivästä alkaen on ollut selvää, että tämä oli minulle oikea ratkaisu, Michael Nielsen kommentoi aikaansa Berggrenillä.

  Myös Erikalla ja Elinalla olivat hyvin tyytyväisiä aloitukseensa Berggrenillä.

  – Minut toivotettiin hyvin lämpimästi tervetulleeksi Berggrenille. Kun aloitin ja tulin toimistolle, ihmiset etsivät minut käsiinsä vain tervehtiäkseen. Tämä tuntui hyvin mukavalta, koska monet ihmiset työskentelevät paljon kotoa käsin mutta halusivat silti tavata minut kasvokkain, Elina muistelee.

  – Odotan innoissani tulevaa. Saan jo nyt tehdä mielekästä työtä, mutta odotan kovasti, että pääsen työskentelemään lähemmin asiakkaiden kanssa ja kehittämään suhteita heihin. Pidän itseäni nörttinä, ja olen hyvin kiinnostunut tekniikasta ja kaikesta siihen liittyvästä. Mielestäni on ihanaa olla ensimmäisten joukossa näkemässä uusia keksintöjä ja auttamassa keksijöitä suojaamaan keksintöjään, Erika päättää innoissaan.

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.