Skip to main content
Blogi

Väärennettyjen luksuslaukkujen myynti netissä toi rikostuomion – miksi näin?

6.3.2017

Sisällysluettelo
  Arttu Ahava

  Intohimoni on IPR:n ja sopimuksien sovittaminen asiakkaideni liiketoimintaan. Autan kansainvälistyviä yrityksiä paikkaamaan mahdollisia haavoittuvaisuuksia ja suojaamaan kilpailuetujaan nopeasti muuttuvassa maailmassa. Olen ollut mukana uuden tavaramerkkilain valmistelussa ja avustanut asiakkaita vastaavassa täsmennysprosessissa EU-tavaramerkkien osalta.

  Onko feikkituotteen myynti netissä väärin? Kyllä on, ja siitä voi joutua oikeuteen. Berggren Oy edusti Louis Vuitton Malletieriä teollisoikeusrikosasiassa, jossa käsiteltiin myyjän vastuuta tuoteväärennösten internetkaupassa. Teollisoikeusrikoksen tunnusmerkistö voi täyttyä, jos ostaa epäilyttävän halpoja merkkituotteita ja myy niitä eteenpäin – torilla tai internetissä.

  Helsingin käräjäoikeuden vastikään antamassa tuoteväärennösasiaa koskevassa ratkaisussa (22.12.2016, asianumero R 16/5974) vastaaja sai tuomion teollisoikeusrikoksesta. Vastaaja oli tilannut aasialaisista verkkokaupoista Suomeen Louis Vuitton -luksuslaukkujen tuoteväärennöksiä ja myynyt niitä eteenpäin omassa verkkokaupassaan osoitteessa alwayscheaper.fi.

  louis-vuitton-blogi

  Vastaaja oli tilannut aasialaisista verkkokaupoista Suomeen yhteensä ainakin 36 laukkua, joista hän oli myynyt eteenpäin 27 kappaletta. Tämän lisäksi vastaajan asunnossa suoritetussa kotietsinnässä löytyi 9 laukkua, jotka oli tarkoitettu myytäviksi. Vastaajan loukkaamiin asianomistajan tavaramerkkeihin kuului sekä useita yhteisön- että kansallisia tavaramerkkirekisteröintejä. Verkkokaupassa oli myyty myös muita väärennettyjä merkkituotteita.

  Käräjäoikeuden tuomio perustui tavaramerkkioikeuden tahalliseen loukkaamiseen

  Käräjäoikeus katsoi, että on yleisessä tiedossa, että varsinkin Aasiassa valmistetaan yleisesti tuoteväärennöksiä ja näitä myydään huomattavan alhaiseen hintaan. Vastaaja oli ollut tietoinen aitojen tuotteiden hinnasta, ja hänen ostamansa väärennökset olivat maksaneet vain murto-osan tästä hinnasta. Käräjäoikeus totesi, että vastaajan on täytynyt tietää tahallaan loukanneensa toisen tavaramerkkioikeuksia. Se, että teko tuomittiin teollisoikeusrikoksena eikä lievempänä teollisoikeusrikkomuksena johtui myös osaltaan siitä, että vastaajan katsottiin toimineen ainakin puoliammattimaiseksi katsottavalla tavalla myydessään melko paljon tuotteita verkkokaupan välityksellä. Tuomio on lainvoimainen.

  Mielenkiintoista käräjäoikeuden ratkaisussa on se, mitkä faktat loivat kuvan teon tahallisuudesta. Ainakin silloin, jos toiminta on laajaa ja ammattimaista ja sillä aiheutetaan huomattavaa taloudellista vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle, teollisoikeusrikoksen tunnusmerkistö voi täyttyä.

  Olet oikeutettu puolustamaan oikeuksiasi

  Vaikka olisit suojannut tuotteesi asianmukaisesti, tuoteväärennöksiä voi silti päätyä markkinoille. Yksi keino valvoa omia oikeuksiaan tällaisessa tilanteessa on kääntyä hyvissä ajoin IPR-asiantuntijan puoleen ja käyttää valvontapalveluita, joilla voidaan havaita tuoteväärennöksiä jo rajalla. Tuoteväärennöksen ilmetessä voidaan loukkaavia tuotteita pysäyttää, ja tarvittaessa tehdä tutkintopyyntö poliisiviranomaiselle ja pyrkiä viemään asia tuomioistuimen ratkaistavaksi, kuten edellä esitetyssä tapauksessa tehtiin. Oma tavaramerkkiasiamiehesi voi auttaa IPR-loukkausten arvioinnissa ja hoitamisessa.

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.