Skip to main content
Blogi

Varo verkkotunnushuijareita!

8.10.2019

Sisällysluettelo
  Sarina Sandberg

  Sarina on domain-asioiden erityisasiantuntija.

  Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan hiljattain on tullut ilmi tapauksia, joissa suomalaisten .fi-verkkotunnusten käyttäjille on lähetetty aiheettomia laskuja. Traficomin nimissä sähköpostitse lähetetyissä viesteissä kerrotaan virheellisesti, että verkkotunnuksen ylläpitomaksu on maksamatta ja ellei sitä suoriteta kahden viikon kuluessa, verkkotunnus raukeaa. Traficomin tiedotteen asiasta voit lukea tästä .

  Huijauslaskujen lähettämisessä ei ole kyse ainutkertaisesta ilmiöstä. Vastaavia maksupyyntöjä verkkotunnuksista on lähetetty sähköpostilla säännöllisin väliajoin jo vuosien ajan. Ilmiö on tuttu myös tavaramerkkirekisteröintien haltijoille - tavaramerkkien uudistamisesta tai listaamisesta ei-virallisiin rekistereihin lähetetään runsaasti aiheettomia maksupyyntöjä. Huijausaikeissa olevat tahot poimivat tietonsa virallisista rekistereistä, jotka ovat pääsääntöisesti julkisia.

  Jo vuosien ajan Aasian suunnalta on lähetetty suomalaisille yrityksille hyvin samansisältöisiä viestejä. Jokin ulkopuolinen taho on ”juuri rekisteröimässä” yrityksen nimeä vastaavaa aasialaista verkkotunnusta (mm. .cn, .hk, .asia) ja viestin lähettäjä katsoo velvollisuudekseen informoida yritystä ensin, josko löytyisi kiinnostusta rekisteröidä verkkotunnuksia itselleen ennen kuin ulkopuolinen taho ehtii napata ne. Viestien lähettäjän nimi on keksitty ja ulkopuolista tahoa ei ole olemassa. Toiminnan tarkoituksena on myydä ylihintaisia rekisteröintejä ja samalla mahdollisesti kalastella luottokortti- tai maksutietoja muihin vilpillisiin tarkoituksiin. Yhteydenottoihin ei kannata reagoida millään tavalla. Jos kuitenkin on aidosti tarvetta uusille verkkotunnusrekisteröinneille Aasian suunnalla tai muualla maailmassa, kannattaa kääntyä luotettavan ja jo ennestään tutun palveluntarjoajan puoleen.

  Osallistuitko verkkotunnuksia käsitelleeseen webinaariimme syyskuussa? Jos et ehtinyt mukaan, tallenne webinaarista on katsottavissa täältä . Lyhyesti tiivistettynä vinkkimme verkkotunnusten väärinkäytöltä suojautumiseen ovat tässä:

  • Muista, että verkkotunnukset ovat tärkeä osa yrityksesi liiketoimintaa ja että käytössä olevan tai vasta suunnitellun merkin rekisteröiminen verkkotunnuksena kannattaa – myös mahdollisten väärinkäytösten estämiseksi!
  • Toimi mahdollisimman ennakoivasti: verkkotunnushuijarit hyödyntävät yritysten tiedotteita ja seuraavat julkisia tavaramerkkirekistereitä uusien hankkeiden ja hakemusten varalta.
  • Hyvin hoidettu ja ajan tasalla oleva verkkotunnusportfolio on arvokas ja sitä kannattaa hoitaa keskitetysti.
  • Valvo oikeuksiasi internetissä ja puutu aktiivisesti väärinkäytöksiin.
  • Ota DNSSEC käyttöön verkkotunnuksillasi niin pian kuin mahdollista.
  • Huolehdi tietoturvasta myös verkkotunnusten osalta.
  • Onhan yritykselläsi jo verkkotunnusstrategia?

  Berggrenin domain-asiantuntijat ovat mielellään avuksi verkkotunnusten rekisteröinnissä ja hallinnassa, oikeuksien valvonnassa ja puolustamisessa sekä verkkotunnusstrategian laadinnassa. Ota yhteyttä!

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.