Skip to main content
Uutiset

Asiakkaamme IBIS saa säilyttää IBIS-tavaramerkkirekisteröinnin leipätuotteille Suomessa

26.9.2014

Sisällysluettelo
  Berggren

  Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

  Saksalainen elintarvike- ja leipomoalan yritys IBIS Backwarenvertriebs-GMBH on voittanut Helsingin käräjäoikeudessa tavaramerkkiriidan ranskalaista LESAFFRE ET COMPAGNIE (Société Anonyme) -yritystä vastaan. IBIS pystyi käyttönäytöin osoittamaan käyttäneensä Suomessa rekisteröimäänsä IBIS-tavaramerkkiä tällä markkinalla aktiivisesti markkinoidessaan merkittävintä tuoteryhmäänsä leipätuotteita. IBIStä edusti Berggren Oy Ab.

  Ranskalainen elintarvikealan yritys LESAFFRE ET COMPAGNIE (Société Anonyme) nosti Suomessa kanteen elintarvike- ja leipomoalan yritystä IBIS Backwarenvertriebs-GMBH:ta vastaan. Kantaja LESAFFRE ET COMPAGNIE (Société Anonyme) vaati IBIS-tavaramerkin kumoamista Suomessa mm. pasteijat ja leivät sisältävässä tavaramerkkiluokassa. Kantajan mukaan IBIS-tavaramerkin foneettisesti identtinen kansainvälinen rekisteröinti estäisi sen oman tavaramerkkirekisteröinnin laajentamisen Suomeen ja voisi johtaa loukkaustapauksiin.

  IBIS vastasi kanteeseen Berggrenin IPR-lakimiehen Hannu Halmetojan avulla osoittaen käyttäneensä aktiivisesti ja tosiasiallisesti IBIS-tuotemerkkiään Suomessa yhteistyökumppanileipomonsa leipätuotteissa. Tarkasteluajanjaksona oli tavaramerkkidirektiivin asettama viimeiset viisi vuotta ennen kanteen vireillepanoa. IBIS-tavaramerkkiä oli selvitysten perusteella käytetty täsmälleen suojatussa muodossaan Suomen markkinoilla, eli sen käyttö täytti tavaramerkkidirektiivin edellytykset tavaramerkin pätevästä käytöstä sen rekisteröinnin voimassapitämiseksi. Sen sijaan liiketoiminnassaan vähemmän merkittävässä osassa olevien pasteijoiden osalta IBIS suostui kantajan vaatimuksiin IBIS-tavaramerkin suoja-alan supistamisesta Suomessa. Käyttönäyttönä toimivat tässä tapauksessa IBIS-leipomoyrityksen tuote-esitteet sekä sen tuotteita vastaavat tilaus- ja laskutusdokumentit.

  -Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu muistuttaa käyttönäytön tärkeydestä tavaramerkkiriidoissa. Yritysten kannattaa huolella säilyttää markkinointi- ja muun taustamateriaalinsa tavaramerkin käytön osoittamisen tueksi monen vuoden ajalta taaksepäin, toteaa Hannu Halmetoja.

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.