Skip to main content
Uutiset

Brexit lähtölaskenta: EU-tavaramerkki- ja yhteisömallioikeusrekisteröintejä koskevat muutokset voimaan jo kuukauden päästä!

25.11.2020

Sisällysluettelo
  Berggren

  Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

  Brexitin on tarkoitus astua lopullisesti voimaan 1.1.2021, kun Yhdistyneen kuningaskunnan (jäljempänä UK) EU-erosta alkanut siirtymäaika on päättymässä. Siirtymäajan kuluessa sovelletaan edelleen voimassa olevia aineettomia oikeuksia koskevia sääntöjä. Ennen siirtymäajan päättymistä on kuitenkin tärkeää varmistaa, että nykyiset rekisteröinnit, hakemukset ja muut oikeudet pysyvät suunnitellusti voimassa myös siirtymäajan jälkeen.

  Ennen siirtymäajan päättymistä rekisteröityjen EU-tavaramerkkien tai EU:ssa voimassa olevien kansainvälisten rekisteröintien haltijoille myönnetään automaattisesti vastaava kansallinen rekisteröinti UK:ssa. Sama koskee yhteisömalleja, jotka on myönnetty ja julkaistu ennen siirtymäajan päättymistä. Ennen siirtymäajan päättymistä EU:ssa rekisteröityjen oikeuksien voimassaolo jatkuu siis automaattisesti vastaavan UK:n kansallisen rekisteröinnin muodossa.

  Siirtymäajan päättyessä vireillä olevien EU-tavaramerkkihakemusten, EU:n nimeävien kansainvälisten hakemusten ja yhteisömallihakemusten haltijoilla on puolestaan 9 kk:n ajan (pääsääntöisesti siirtymäajan päättymisestä) mahdollisuus hakea vastaavaa kansallista rekisteröintiä UK:ssa.

  Siirtymäajan jälkeen uudet tavaramerkki- ja mallioikeushakemukset on jätettävä EU:ssa ja UK:ssa erikseen, mikäli suojaa halutaan molemmilla alueilla. Suojauksen hakemista erikseen UK:ssa on kuitenkin tärkeää harkita jo ennen siirtymäajan päättymistä.

  Vielä on hieman aikaa vuodenvaihteeseen, ja suosittelemme mahdollisimman pian arvioimaan suojaustarpeenne UK:ssa sekä suunnittelemaan tavaramerkkien ja mallien mahdollisen uudistamisen.

  Berggren Brands & Designs tiimimme on valmiina auttamaan.  Olethan yhteydessä meihin, mikäli UK on yritystoiminnallenne tärkeä alue.

  Asiantuntijamme Jenni Ihalainen vastaa mielellään kysymyksiin. Ota Jenniin yhteyttä jenni.ihalainen@berggren.fi tai +358 40 596 1024. 

  Jenni_ihalainen_webinaari

   

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.