Skip to main content
Uutiset

FOODDUCK® -leviteannostelijan ekologinen maine leviää maailmalla

9.2.2016

Sisällysluettelo
  Berggren

  Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

  Tuore suomalainen innovaatio, FOODDUCK® -leviteannostelija, on ihannekeksintö. Se säästää ympäristöä, rahaa ja aikaa – älykäskin se on. Idean alku on kuin sadusta. Isä ja poika löysivät ratkaisun arkiseen, hyvin ilmeiseen ongelmaan miettimällä yksinkertaisesti, ”mikä palanen puuttuu”. Ratkaisusta kumpusi joukko kilpailukykyisiä ominaisuuksia ja hyvälle mielelle tuova brändi.

  Annetaan tarinan pojan, Foodduck Oy:n toimitusjohtajan Timo Sorsavirran, kertoa lisää:

  -Huomasimme, että tyylikkäissä ja herkullisissa leipäpöytäkattauksissa toistui yksi ongelma ravintolasta toiseen ja ruokalasta toiseen. Tunnelman pilasi joko sottainen leviteastia tai kasa muovisia, yksittäispakattuja leviterasioita.

  -Innostuimme ideoimaan uudenlaista leviteannostelijaa, joka olisi sekä esteettinen että ekologinen. Kestäisi katseita ja käyttöä, Sorsavirta kertoo.

  foodduk_uutisen-paakuva-900x676

  Päättäväisiä valintoja ja panostuksia jo alussa

  Elettiin vuotta 2012, ja Timo Sorsavirtaa vei eteenpäin visio innovatiivisesta leviteannostelijasta, jonka jokainen haluaisi leipäpöytäänsä.

  Hän teki monia viisaaksi osoittautuneita valintoja jo alussa: Selvitettyään, että historia tunsi vain harvoja vastaavantyyppisiä keksintöjä, hän panosti tuotekehitykseen kunnolla ja toimi nopeasti.
  -Jättäydyin perheyhtiöstämme Sepimasta taustalle ja ryhdyin pienen asiantuntijajoukon kanssa suunnittelemaan prototyyppiä kokopäiväisesti, Sorsavirta kertoo.

  Todettuaan, että ratkaisun avain olisi laitteen sisällä, Sorsavirta tutustui erilaisiin elintarvikepakkausten trendeihin. Hän huomasi, että erityisesti pussipakkaukset olivat saavuttaneet suosiota – sellaisen voisi kehittää myös leviteannostelijaan.

  Ydinidea poiki monia käytettävyyshyötyjä

  Lopputuote saa hyvälle tuulelle: FOODDUCK® -leviteannostelija on näppärä ja hyvännäköinen hightech-laite, joka sopii niin ravintoloihin, ruokaloihin, kouluihin kuin sairaaloihinkin. Ohjaat leivän annostelijan alle, saat leivälle tarkan määrän levitettä, ja laite palvelee yli vuosikymmenen minimoiden jätteet, maksimoiden käyttömukavuuden ja säästäen siistijän hermoja. Vuokraat laitteen käyttöön kohtuullisin kustannuksin.

  Se, mikä syntyneestä keksinnöstä tekee maailmalla erottuvan, on sen ainutlaatuisen ekologinen pussipakkaus ja siihen yhdistetyt toiminnallisuudet. Pussipakkausta suunnitellessaan Sorsavirta selvitti eri vaihtoehtojen IPR-suojattavuutta Turun Patenttitoimiston eurooppapatenttiasiamiehen Katja Mäkelän tekemän uutuustutkimuksen avulla. Kullanarvoinen tieto jo olemassaolevista IPR-suojauksista viitoitti lopulta tuotekehitystä maaliin.

  -Pussipakkausratkaisu toi annostelijan käyttämiseen lukuisia lisähyötyjä. Laitteen sisällä sijaitseva pakkaus takaa käytön hygieenisyyden – levite ei leviä käsiin. Taipuisa pakkaus on pumpattavissa 100-prosenttisen tyhjäksi, eli levitteen hävikki on huikeat 0 %. Myös tyhjien pussipakkausten viemä tila on vain murto-osan esimerkiksi tyhjien leviterasioiden viemästä tilasta.

  -Yhteen ämpäriin mahtuu yli 50 tyhjää yhden kilon pussipakkausta, mutta vain kymmenkunta tyhjää leviterasiaa. Ero on kymmenkertainen; rasiat ovat sisällöltään pääsääntöisesti 400 grammaa, Sorsavirta demonstroi.

  Brändi ja muotoilu luotiin ammattitaitoisesti ympärille

  Tällaisiin tuloksiin oli Sorsavirran mukaan ilo yhdistää älykästä elektroniikkaa ja tarkkaa annostelumekaniikkaa.

  -Leviteannostelijassa on ohjelmisto, jolla voi kerätä käyttäjädataa, sekä digitaalinäyttö modernia viestintää varten. Laitteesta on saatavana kahta eri versiota: sekä jäähdyttimellä että ilman jäähdytintä.

  Tuotteen muotoilu ja brändi lähtivät rakentumaan innovaation ympärille heti.

  - FOODDUCK® on Suomessa suunniteltu ja valmistettu tuote. Nimi viestii käyttömukavuudesta ja hyvästä fiiliksestä. Brändin on tarkoitus puhutella monia erilaisia käyttäjäryhmiä: kouluja, työmaaruokaloita, sairaaloita, päiväkoteja jne.

  -Muotoilulta haimme jotain aivan muuta kuin perinteisiltä ammattikeittiölaitteilta tuttua ulkonäköä. Siinä meitä auttoi muun muassa Iittalallekin muotoilua suunnitellut designeri.

  Kansainvälistymistä IPR:ien ja yhteistyökumppanien siivittämänä

  Vuosi sitten lanseerattu FOODDUCK® on saanut Suomessa ansaittua huomiota. Brändin kasvot eli toimitusjohtaja Timo Sorsavirta on tuotteensa kaltainen: erottuu positiivisella asenteellaan ja on mutkaton, nopealiikkeinen suomalainen. Laitteen tunnettuus on rakentunut somen ja ystäväverkoston kantamana laajalti. Tuotetta on myyty jo hyvin ruokaloihin ja kouluihin.- Laitteemme käyttönopeus ja hygienisyys tuovat tulevaisuudessa helpotusta vanhainkotien ja sairaaloiden ruoanjakeluun, Sorsavirta lupaa.

  FOODDUCK® -brändiä ja - teknologiaa voi nyt hyvillä mielin viedä maailmalle, Eurooppaa kauemmaksikin. IPR-suojaukset on huomioitu.

  -Patentointi on vireillä usealla tärkeällä markkina-alueella, tavaramerkkirekisteröintejä on tehty ja muotoilua suojattu yhteisömallilla, Turun Patenttitoimiston eurooppapatenttiasiamies Katja Mäkelä sanoo.

  Sorsavirta kiittelee Katja Mäkelän asiantuntemusta patenttihakemuksia laadittaessa.
  -Yhteistyö on ollut sujuvaa, ja IPR-investointien hyödyt alkavat vähitellen konkretisoitua.

  Vuoden 2016 alussa Foodduck Oy otti kansainvälistymisessä ison askeleen.
  -Solmimme yhteistyösopimuksen elintarvikejätti Orklan kanssa. Orkla Food Ingredients osti puolet FOODDUCK® -leviteannostelijan teollisoikeuksia ja patentteja hallitsevasta FD Holding Oy:stä. Jo aiemmin Orkla on valmistanut levitteitä annostelijoihimme, mutta vastaa jatkossa myös niiden maahantuonnista, myynnistä ja jakelusta eri markkinoille. Asiakkaillemme yhteistyö tarkoittaa myös annosteltavan levitevalikoiman laajentumista.

  Suomalaisuus on ja pysyy FOODDUCK® -laitteissa ”sisäänrakennettuna” – sen verran kokonaisvaltaista oli sen tuotekehitys naantalilaisen yrittäjäperheen tietotaitoa ja tulevaisuudenvisioita hyödyntäen.

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.