Skip to main content
Uutiset

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy vs. Munax Oy – Maantieteellisen sanan vakiintumisesta tavaramerkiksi

19.4.2016

Sisällysluettelo
  Berggren

  Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

  Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy haastoi Munax Oy:n markkinaoikeuteen tavaramerkkiensä loukkauksen johdosta. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas halusi myös kieltää Munax Oy:tä käyttämästä Laitilan-sanaa tuotemerkissään Laitilan Proegg. Lisäksi Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n mukaan Munax Oy on menettelyllään toiminut sopimattomasti käyttämällä hyväkseen kantajayhtiön ja sen merkkien mainetta ja tunnettuutta. Munax Oy vaati vastauksessaan, että markkinaoikeus hylkää kaikki Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vaatimukset.

  Laitilan Wirvoitusjuomatehdas perusteli vaatimustaan sillä, että Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan rekisteröityihin tavaramerkkeihin sisältyy Laitilan-sana, joka on myös sellaisenaan vakiintunut sen tavaramerkiksi. Lisäksi sana sisältyy yhtiön vakiintuneeksi väittämään LAITILAN WIRVOITUSJUOMA –merkkiin.

  lemonade-bottles_violet-900x451 

  Munax Oy vastusti kantajayhtiön väitettä LAITILAN- ja LAITILAN WIRVOITUSJUOMA -merkkien vakiintumisesta sillä perusteella, että sana Laitilan on erottamiskyvytön, koska se kuvaa tavaroiden alkuperää ja valmistuspaikkaa. Munax Oy:n mukaan Laitilan-sana ei ole vakiintunut eikä ole edes voinut vakiintua viittaamaan ainoastaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tuotteisiin, koska tällaisten merkit on syytä pitää vapaana.

  Markkinaoikeus oli samaa mieltä Munax Oy:n kanssa ja sen mukaan Laitilan-sanaa on pidettävä erottamiskyvyttömänä sekä itsenäisesti että LAITILAN WIRVOITUSJUOMATEHDAS -merkin osana.

  Markkinaoikeuden mukaan Munax Oy:n tunnusten loppuosat Proegg Valkuainen ja Proegg Protein Smoothie ovat ulkoasultaan, lausuntatavaltaan ja merkityssisällöltään hyvin erilaiset kuin Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n rekisteröityjen tavaramerkkien loppuosat Oiva, Bingo, Kukko-olut, Wirvoitusjuomatehdas, Kievari Humalainen ja Into. LAITILAN WIRVOITUSJUOMATEHDAS -tavaramerkkiin sisältyvät kuvioelementit ovat yksinkertaisia ja kirjasinlajit melko tavanomaisia, joten niillä ei ollut merkitystä sekoitettavuusarvioinnissa. Merkit eivät siten ole vähäisessäkään määrin samankaltaisia, joten ne eivät ole sekoitettavissa keskenään.

  Kuviotavaramerkin LAITILAN WIRVOITUSJUOMATEHDAS osalta markkinaoikeus lausui, että kohderyhmä ei ainoastaan Laitilan-sanan perusteella yhdistä Munax Oy:n tuotteita Laitilan virvoitusjuomatehtaan tavaramerkkiin, kun otetaan huomioon Laitilan-sanan erottamiskyvyttömyys. Munax Oy:n tuotteiden ei siten katsottu loukkaavan kantajayhtiön kuviotavaramerkkiä.

  Markkinaoikeuden mukaan yksinomaan Munax Oy:n tuotenimiin sisältyvän Laitilan-sanan johdosta ei voi syntyä mielleyhtymää Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:öön tai sen tunnuksiin. Näin ollen Munax Oy:n menettelyssä ei ole kysymys maineen ”norkkimisesta”.

  Edellä mainitulla perusteella markkinaoikeus hylkäsi myös Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annettuun lakiin perustuvat vaatimukset.

  Lähde:
  MAO:883/15

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.