Skip to main content
Asiakastarina

Kilpaillut markkinat vaativat Veikkaukselta entistäkin vahvempaa suojaa

10.4.2024

Sisällysluettelo
  Veikkaus

  Veikkaus Oy suomalainen, valtion kokonaan omistama rahapeliyhtiö, joka tarjoaa yksinoikeudella Manner-Suomessa monipuolisesti erilaisia rahapelejä, kuten Lottoa ja muita arvontapelejä, automaattipelejä sekä muita kasinopelejä, vedonlyönti- ja totopelejä sekä raaputusarpoja. Vuoden 2024 alusta alkaen Veikkauksen tuoton yksilöidyistä käyttötarkoituksista luovutaan ja tuotto ohjataan jatkossa valtion talousarvioon ilman nykyisiä arpajaislaissa säädettyjä käyttökohteita.

  Nettisivut

  Rahapeliyhtiö Veikkaus on yksi Suomen suurimmista tavaramerkkien ja tunnetuimpien brändien omistajista. Brändin suojaaminen on kansainvälistyvälle yhtiölle ratkaisevan tärkeää kilpailluille markkinoille siirryttäessä – niin Suomessa kuin ulkomailla. Immateriaalioikeuksilla voidaan suojata paitsi Veikkauksen omaa brändiä ja tunnettuutta, niin myös asiakkaita ja heidän turvallisuuttaan. 

  Veikkaus on Suomen valtion omistama yhtiö, jonka toiminnasta saadut tulot tuloutetaan suoraan valtion budjettiin. Siinä missä Veikkaus keskittyy kuluttajille suunnattuihin tuotteisiin ja palveluihin, tarjoaa Veikkauksen tytäryhtiö Fennica Gaming pelipalveluita- ja tuotteita yritysasiakkaille. Kaikkien pelien on tarkoitus tuottaa pelaajilleen iloa ja elämyksiä vastuullisesti.

  –  Veikkaus on ollut alallaan todella innovatiivinen kaikki nämä vuodet. Olemme niin paljon muutakin kuin pelitalo. Esimerkiksi Tech-organisaatiossamme on jo yli 350 ihmistä, jotka muun muassa kehittävät erilaisia pelialustoja ja itse pelejä. Talossa on laajasti osaamista, painottaa Head of IP Tuomas Matila. 

  Berggren-Veikkaus-3
  Tuomas Matila, Head of IP, Veikkaus

  Tavaramerkit suojaavat brändin lisäksi myös asiakkaita

  Berggren tuottaa hyvin monipuolisesti erilaisia IPR-palveluita sekä Veikkaukselle että Fennica Gamingille. Kokonaisuuteen kuuluvat niin tavaramerkit, patentit, keksinnöt kuin yleinen IP-neuvontakin. Veikkauksella on myös yksi multimediamerkki, mikä on Suomessa hieman harvinaisempi audiovisuaalinen tavaramerkki. Veikkauksen hankkima merkki oli Suomessa ensimmäinen laatuaan.

  – Berggren auttaa meitä tavamerkkien rekisteröinnissä, patenttihakemusten laatimisessa ja prosekuutiossa, sekä loukkaustilanteissa, joita valitettavasti löytyy vähän liiankin paljon. Vastaamme tulee esimerkiksi luvattomia rahapelitoimijoita mainostavia affiliate-sivustoja tai joitakin alustakauppoihin vietyjä feikkiapplikaatioita, jotka loukkaavat brändiämme. Saamme Berggreniltä apua niiden poistamisessa, Matila summaa. 

  Osa huijaussivustoista on Matilan kokemuksen mukaan onneksi sellaisia, että ne kunnioittavat esitettyä tavaramerkkiä, ja vetäytyvät pyynnöstä. Domainkiistojen ratkaisuun kehitetyn UDPR-menettelyn kautta käytännössä jokainen huijaussivusto poistetaan ja kyseinen domain siirtyy Veikkauksen haltuun. 

  – Vasta äskettäin oli yksi applikaatio, joka muistutti täysin meidän omaa applikaatiotamme. Tein sovelluskauppaan valituksen, jossa kerroin, että applikaatio loukkaa tavaramerkkejämme. Ei mennyt kuin kolme tuntia, kunnes tuo applikaatio oli poistettu. Jos tavaramerkkejä ei olisi ollut, emme olisi itse voineet tehdä oikein mitään, vaan olisi pitänyt mennä varmaankin markkinaoikeuteen tai vastaavaan raskaampaan menettelyyn jossain muussa maassa. Haluankin korostaa sitä, miten iso tavaramerkkien arvo on. Sillä puolustetaan paitsi omaa brändiä ja tunnettuutta, niin myös asiakkaita ja heidän turvallisuuttaan, Matila sanoo. 

  Keksintöjen suojaamien ja patenttisalkun kasvattaminen on entistä tärkeämpää

  Erilaisia peleihin ja brändiin liittyviä tavaramerkkejä Veikkauksella on ollut jo pitkään ja niiden tuoma brändiarvo on selkeästi tunnistettu. Kansainvälistymisen myötä tavaramerkkejä on haettu entistä enemmän myös Suomen ulkopuolelle. Fennica Gaming aloitti kansainvälisen B2B-liiketoiminnan vuonna 2022, kun nykyinen arpajaislaki tuli voimaan. Sen jälkeen markkinaa on avattu muun muassa Amerikassa ja useissa Euroopan maissa. 

  Berggren-Veikkaus-4

  – Voi sanoa, että suojaamme todella vahvasti kaiken brändeihin liittyvän. Samaa voi sanoa myös keksinnöistä. Keksintöjen suojaaminen ja patenttisalkun kasvattaminen muodostuvat koko ajan tärkeämmäksi, kun menemme tuonne kilpailtuun markkinaan joko täällä Suomessa tai ulkomailla, Matila sanoo. 

  Markkinat tulevat suurella todennäköisyydellä muuttumaan kilpailluiksi myös Suomessa. Nykyiseen hallitusohjelmaan kirjattu rahapelaamista koskeva muutos johtaa siihen, että rahapelaaminen siirretään saman sääntelyn piiriin ja markkina avataan osittain kilpailulle. Tämä aiheuttaa sen, että Veikkauksella pitkään ollut monopoliasema muuttuu.

  – Aiemmin, kun meillä oli täällä Suomessa toimiva monopoli, ei patenteilla ollut niin suurta merkitystä, koska kilpailua ei ollut. Moni yhtiöhän yrittää rakentaa juuri patenteilla ja tavaramerkeillä edes jonkinlaisen monopolin, mutta meillä se oli oikeasti "annettuna". Nyt tässä muuttuvassa tilanteessa se ei enää olekaan niin, vaan sitä suojaa pitää alkaa itse rakentaa, Matila painottaa.

  Greip-järjestelmä tarjoaa tietoturvallisen tavan IPR-asioiden hallinnointiin

  Iso osa Berggrenin ja Veikkauksen välisestä arkipäiväisestä yhteydenpidosta kulkee Berggrenin Greip-järjestelmän kautta. Greip on tietoturvallinen ohjelmistoratkaisu IPR-omaisuuden hallintaan, jonka avulla kaikki IPR-asioihin liittyvä tieto ja materiaali on helppo koota keskitetysti yhteen paikkaan. 

  – Käytännössä kaikki kirjeenvaihtomme, joka liittyy keksintöihin tai tavaramerkkeihin, kulkee suojatusti siellä Greipin sisällä. Ei tarvitse sähköpostia lähetellä tai kaivella vanhoja viestejä, jos jotakin pitää tarkistaa. Greip kokoaa samaan paikkaan esimerkiksi viranomaiskommunikaation, viestintämme Berggrenin kanssa ja muut ajankohtaiset asiat. Uudetkin toimeksiannot voin lähettää suoraan Greipin kautta suojatusti. Järjestelmä on koko ajan automaattisesti ajan tasalla, eikä minun tarvitse ylläpitää mitään omaa exceliä, Matila kiittelee. 

  Greip helpottaa myös kaikkien tärkeiden päivämäärien muistamista ja esimerkiksi raportointia. Matila käyttää järjestelmää aktiivisesti päivittäin.  

  – Joka päivä avaan Greipin ja sieltä näen, että onko mitään deadlineja tulossa tässä lähiaikoina. Saan sieltä halutessani myös raportteja ulos ja voin seurata vaikkapa sitä, minkä verran olemme investoineet tietyn pelikategorian suojaamiseen. Saan helposti ulos sen tiedon, mikä milloinkin kiinnostaa, Matila jatkaa.  

  “On helppoa, kun meillä on palveluntarjoaja, johon voimme luottaa sataprosenttisesti”

  Tällä hetkellä Veikkauksen ja Fennica Gamingin tavaramerkkisalkut ovat hyvin vahvoja ja myös patenttisalkut on saatu hyvin kasvuun. Berggren on ollut keskeisessä roolissa kaiken tämän mahdollistamisessa. Yksittäiset, pienetkin neuvot kriittisissä tilanteissa ovat Veikkaukselle usein hyvin tärkeitä. Apua saa aina nopeasti ja mutkattomasti. Matila arvostaa erityisesti sitä, miten asiat ilmaistaan selkeästi ja ymmärrettävästi, ilman turhia juridisia koukeroita.

  – He tuntevat meidät talona ja toimialaamme liittyvän problematiikan, ja osaavat peilata kokonaisuutta sitä kautta. Jos he eivät voisi meitä syystä tai toisesta edustaa, niin kyllä se vaatisi paljon työtä, että löytäisimme heidän tasoisensa toimijan joko Suomesta tai ulkomailta, Matila toteaa. 

  Kaikista tärkeimmiksi tekijöiksi Berggrenin kanssa tehtävässä yhteistyössä Matila nostaa luotettavuuden ja laadun. Immateriaalioikeudet ovat yksi isoimmista Veikkauksen arvon muodostajista – taitavien ihmisten lisäksi. Käytännössä Berggren auttaa siis yhtiön arvon säilyttämisessä ja suojelemisessa. 

  – Meidän arvomme ovat Rohkeasti, Yhdessä ja Välittäen. Yhteistyökumppaneiltamme vaadimme paljon luottamusta ja sitä, että he ovat valmiita ratkomaan ongelmia yhdessä. Yhteistyö Berggrenin kanssa toimii todella hyvin. Vaikka me olemmekin aika iso talo, ovat talon sisäiset resurssit kuitenkin aina rajalliset, eikä kaikkea ole järkevää tehdä itse. On helppoa, kun meillä on palveluntarjoaja, johon voimme luottaa sataprosenttisesti, Matila painottaa. 

  – Voisin suositella Berggrenia jokaiselle yritykselle, jolle oma brändi tai teknologia tuo kilpailuetua. Kasvaville ja kansainvälistyville tuotekehitystä tekeville yrityksille patentti- ja tavaramerkkiasiat tulevat yleensä väistämättä vastaan, Matila summaa.

  Pysy ajan tasalla IP-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.