Skip to main content
Blogi

Miksi suojaisit tuotteesi muotoilun? Mitä menetät, jos et suojaa yksilöllistä muotoiluasi?

25.10.2018

Sisällysluettelo
  Milla Lehtoranta

  Neuvon asiakkaitani brändien sekä designien suojaamisessa ja puolustamisessa maailmanlaajuisesti. Autan rakentamaan liiketoiminnan kannalta hyödyllisimmät IPR-suojaukset, koulutan IPR:ien hyödyistä ja niiden oikeanlaisesta käytöstä sekä avustan myös mahdollisissa riita-tilanteissa.

  Onko sinulla tuote, joka erottuu muista vastaavista tuotteista muotoilullaan? Harmittaisiko sinua, jos kilpailijasi kopioisi omaan tuotteeseensa vastaavan kaltaisen muodon ja näin käyttäisi hyväkseen sinun suunnittelemaasi muotoilukieltä ja muotoiluun tekemiäsi investointeja?

  Usein kuulee kommentin, ettei meidän alalla suojata tuotteiden muotoilua tai että kaikkihan kopioivat ja saavat inspiraatiota toistensa töistä. Lisäksi monet luottavat siihen, että tuotteen muotoilua suojaisi pikemmin tekijänoikeus. Valitettavasti tekijänoikeussuoja on erityisesti taideteollisuuden tuotteissa hyvin epävarma, koska vain harvoin käyttöesineet ylittävät niin sanotun teoskynnyksen. Lisäksi tekijänoikeuteen vetoaminen on vaikeaa, koska se ei perustu Suomessa oikeuden rekisteröintiin. Loukkaustilanteessa on ensin selvitettävä, että teoskynnys on ylittynyt ja suojaa ylipäänsä voi saada. Lisäksi on voitava esittää todisteet oikeuden syntymisestä.

  Nykyään tuotteiden ja palveluiden¬ muotoilulla on suuri kaupallinen merkitys. Kilpailu on kovaa. Muotoilu onkin usein kilpailutekijä, josta yritys/suunnittelija tunnetaan. Kuluttajat liittävät tietyn muotoilun tietyn yrityksen/suunnittelijan tuotteeseen. Kun muotoilu on yksilöllistä ja erottuvaa se voi olla yksi yrityksen tärkeimmistä kilpailutekijöistä. Muotoilua hyödyntämällä vahvistetaan sekä tuotteen että yrityksen tunnettuutta.

  Kopiointiin on vaikea puuttua ilman rekisteröintiä

  Jos muotoilua ei suojata, on sen kopiontiin hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta puuttua. Suomessa jopa orjallinen jäljittely on joissain tilanteissa sallittua, jos muotoilua ei ole suojattu mitenkään. Tällaisessa tilanteessa muotoiluun ja suunnitteluun käytetyt investoinnit valuvat kilpailijan laariin, kun kilpailija voi hyödyntää yrityksesi tunnetuksi tekemää muotokieltä ja brändiä. Kopiointitilanteessa yrityksesi tärkeimmät tunnettuustekijät - design ja brändi – heikentyvät, kun samanlaista erottuvaa muotoilua hyödyntävät myös muut tahot. Tällöin ääritilanteessa voi käydä niin, että yrityksen yksi vahvimmista kilpailutekijöistä on menetetty lopullisesti.

  Tuotteen muotoilu on vaivatonta ja kustannustehokasta suojata EU-mallirekisteröinnillä (yhteisömallioikeusrekisteröinnillä), jolla saa tehokasta suojaa uudelle ja yksilölliselle muotoilulle kaikissa EU-jäsenmaissa.  Mallioikeusrekisteröinti antaa suojaa tuotteen tai sen osan ulkomuodolle tai ulkoasulle ja suoja perustuu pelkästään mallioikeushakemuksessa toimitettuihin kuvamateriaaleihin. Siksi kuvamateriaaleihin pitää ja kannattaa panostaa. Suojausta tehtäessä on erityisesti mietittävä, miten tuotteen yksilöllinen ja tunnistettavissa oleva design tulee mallioikeushakemukseen tulevissa kuvissa esiin. Olennaista on löytää tapa, jolla suoja nimenomaisesti kohdistetaan näihin yksilöllisiin ja designin muista erottaviin erityispiirteisiin. Tällöin myös kopioihin puuttuminen on tehokkaampaa, kun rekisteröinnin kuvamateriaali on ensiluokkaista.

  Erottuvan ja yksilöllisen muotoilun suojaaminen mallioikeudella kannattaa, koska silloin saat kilpailuetua ja varmistat tunnistautumistekijäsi ja brändisi tulevaisuuden.

  Ota rohkeasti yhteyttä Berggrenin designin suojauksen ammattilaisiin, jotka auttavat sinua suojaamaan tuotteesi yksilöllisen muotoilun siten, että siitä on hyötyä liiketoiminnassasi ja myös mahdollisessa loukkaustilanteessa.

  Järjestämme Turussa "Muotoilun suojaus haltuun" maksuttoman aamiaisseminaarin 28.11.2018 jossa kerromme lisää muotoilu suojaamisen tärkeydestä. Tutustu ohjelmaan ja tule mukaan!

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.