Skip to main content
Blogi

Vinkkejä yrityksesi domain-salkun kevätsiivoukseen

25.3.2019

Sisällysluettelo
  Paula Hänninen

  Toimin Berggrenin domain-tiimissä yhdessä IPR-asiantuntijoittemme kanssa. Erityisosaamistani on verkkotunnusten hallintaan liittyvät toimenpiteet.

  Myös domain-salkku tarvitsee välillä siivousta, jotta siitä saa irti parhaan hyödyn liiketoiminnalle. Salkkuun on voinut pesiytyä päättyneiden projektien rekisteröintejä, tai ehkäpä jokin tärkeä domain on voinut unohtua matkasta, kun uutta tuotetta ja tavaramerkkiä on lanseerattu. Kokosimme alle muutaman vinkin domain-salkun kevätsiivoukseen.

  Domainien luokitteleminen

  Domain-salkkua on helpointa tarkastella käyttötarkoituksittain ryhmiteltyinä, jolloin tarpeita ja puutteita on helpompi huomata. Kriittisen tärkeitä ovat merkit, jotka ovat käytössä esimerkiksi sähköpostissa, pääsivustolla ja markkinointimateriaaleissa. Mieti, voisiko kriittiset domainit uudistaa pitemmissä jaksoissa? Pidempi jaksotus tuo ennen muuta huomattavaa kustannussäästöä portfolion hallintaan. Tarkasta vielä, ovatko kaikki tärkeimpiä päämerkkejä vastaavat .com ja .fi -domainit hallussa. 

  Maakohtaiset domainit kannattaa lajitella ja selvittää, onko kaikissa niissä maissa domain rekisteröitynä, joissa on toimintaa tai suunnitelmissa aloittaa toiminta? Myös lähialueen domainit kannattaa ottaa haltuun ja lisäksi voi miettiä, olisiko esim. Malesialle kuuluvasta ”.my” domainista vetoapua liiketoiminnalle. Koska domain-maailmassakaan ei valitettavasti vältytä huijareilta, useat yritykset ulottavat domain-strategiansa myös estävien domainien rekisteröintiin. Tällaista estävää domainia ei käytetä aktiivisesti toiminnassa, mutta sitä ei haluta kenenkään muunkaan rekisteröivän ja käyttävän. On helpompaa ja huomattavasti edullisempaa ylläpitää domain-rekisteröintiä muutamilla kympeillä kuin riitauttaa se jälkikäteen.

  Domain-rekisteröinti on useissa tilanteissa tavaramerkkiä ketterämpi tapa markkinoida tiettyä sesonkiluonteista brändiä tai suojata sellaista brändiä, jota ei voi rekisteröidä tavaramerkillä. Jos salkusta löytyy tällaisia ”kampanja-domaineja”, jotka on rekisteröity vain tietyn projektin, kuten markkinointikampanjan ajaksi, kannattaa tarkistaa, onko projekti vielä käynnissä tai onko se tarkoitus käynnistää uudelleen tai onko muutoin tarpeen enää ylläpitää domainia.

  Ohjausten tarkastaminen

  Hakukoneoptimoinnissa huolellinen domain-strategia ja hierarkian luominen domain-salkkuun on tärkeää. Jokaisesta domainista kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ohjaamalla se aktiiviseen sisältöön. Mikäli domainille ei ole tarvetta tuottaa omaa sisältöä, kannattaa domain ohjata jo rekisteröintivaiheessa pääsivuston etusivulle, sillä sitä ylläpidetään jatkuvasti. 

  Haltijoiden tarkastaminen

  Kun salkku on haravoitu, jäljellä olevien domainien tietojen tarkastaminen ja päivittäminen on tärkeää. Pitävätkö rekisteröijän tiedot vielä paikkaansa? Tietoja kannattaa päivittää, sillä domain on omaisuutta, jota voi myös siirtää ja myydä. Tulevaisuudessa tarve siirtoon saattaa tulla nopeasti, ja vanhentuneilla tiedoilla olevaa domainia on yleensä erittäin hankalaa siirtää ja hallinnoida.

  Autamme mielellämme domain-salkun läpikäynnissä. Ollaan yhteydessä! Tutustu Domain-palveluihimme tai ole suoraan yhteydessä asiantuntijoihimme. 

  Sarina Lehto, Domain-konsultti
  sarina.lehto@berggren.fi 
  +358 10 227 2297
  +358 40 715 6037

  Paula Hänninen, Domain Specialist 
  paula.hanninen@berggren.fi 
  +358 10 227 2378

  Paula Sailas, Lakimies, EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusasiamies
  paula.sailas@berggren.fi 
  +358 10 227 2228
  +358 40 521 1767

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.