Skip to main content
Uutiset

KKO on tänään antanut merkittävän ennakkopäätöksen patentista

6.2.2019

Sisällysluettelo
  Jukka Palm

  Olen IPR-suojausten ja riita-asioiden hoitamisen kokenut ammattilainen. Tavaramerkkijuttujen lisäksi olen hoitanut useita patentti- ja mallioikeuskiistoja. Intohimoni on hoitaa asia hyvin ja tuottaa asiakkaalle lisäarvoa, olipa se sitten vahvempi IPR -suoja tai säästöä kuluissa.

  KKO on tänään antanut merkittävän ennakkopäätöksen todisteiden esittämisvelvollisuudesta patentin loukkausasiassa.

  https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/precedent/1549365861248.html

  KKO:2019:10

  Berggrenin asiakas Taminco Finland Oy haki turvaamistoimea ja vaati saada taloudelliset tiedot patentin loukkauksen laajuudesta jo ennen varsinaisen loukkausoikeudenkäynnin aloittamista. Markkinaoikeus hylkäsi tämän vaatimuksen ja Taminco valitti korkeinpaan oikeuteen.

  Ottaen huomioon EU-tuomioistuimen kannanotot korkein oikeus katsoi, että markkinaoikeus ja korkein oikeus muutoksenhakutuomioistuimena voivat ratkaista tiedonsaantia koskevan vaatimuksen ennen patentin loukkausoikeudenkäynnin alkamista ja turvaamistoimiasian yhteydessä.

  KKO muutti markkinaoikeuden päätöstä ja määräsi ulosottomiehen ottamaan jäljennökset tai valokuvaamaan B Oy:n hallussa olevat, Happo78plus-nimisiin tuotteisiin liittyvät laskut, kuitit, kirjanpitoaineiston ja tilausasiakirjat vuosien 2014 – 2016 ajalta niiden esiintymismuodosta riippumatta. Turvaamistoimi koskee aineistoa, joka sijaitsee B Oy:n toimitiloissa tai B Oy:n käytössä olevilla palvelimilla, joihin yhtiön toimitiloista on tietoliikenneyhteys.

   

  Päätös on erittäin selkeä ja tervetullut. Berggrenillä asiaa hoiti OTT, VT Jukka Palm

   

   

  Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.