Skip to main content
Asiakastarina

Kansainvälinen suojaus tukee Spinnovan kasvua

23.5.2023

Sisällysluettelo
  Spinnova

  Spinnovan tavoitteena on tuottaa maailman kestävimmät tekstiilimateriaalit ympäristön ja ihmiskunnan hyväksi.

  Nettisivut

  Tekstiiliteollisuus on yksi kaikista eniten ympäristöä kuormittavista teollisuudenaloista. Spinnova on tekstiilialan globaali materiaali-innovaattori, joka on kehittänyt uudenlaisen teknologian tekstiilikuidun valmistamiseen puusta ja jätevirroista ilman liuotusta ja haitallisia kemikaaleja. Yhdessä Berggrenin kanssa Spinnovan teknologiaa ja brändiä on suojattu kattavasti patentoimalla sekä laajalla, kansainvälisellä tavaramerkkisalkulla. 

  On arvioitu, että jopa 10 % kaikista maailman kasvihuonepäästöistä syntyy tekstiiliteollisuudesta. Tällä hetkellä monet tekstiiliteollisuuden toimijat etsivät kuumeisesti erilaisia keinoja oman ympäristöjalanjälkensä pienentämiseen.

  – Erityisesti monissa länsimaissa kuluttajat kohdistavat isoihin brändeihin paljon paineita. Monet brändit ovatkin luvanneet asiakkailleen ja osakkeenomistajilleen olla ilmastoneutraaleja tai vähintäänkin leikata päästöjään merkittävästi johonkin tiettyyn ajankohtaan mennessä. Näin syntyy orgaanisesti tarve ja kysyntä tällaiselle Spinnovan teknologialle. Markkina kaipaa uudenlaisia ympäristöystävällisiä raaka-aineita, kiteyttää Spinnovan laki- ja IPR-asioista vastaava johtaja Lasse Holopainen

  Berggren-Spinnova-Still6 (1)Lasse Holopainen, Spinnova, General Counsel

  – Spinnovan potentiaali on valtava. Maailmassa tuotetaan reilusti yli sata miljoonaa tonnia tekstiiliä vuosittain. Kaikkea emme tietystikään voi korvata, sillä on olemassa kuituja, joilla on tietynlaiset ominaisuudet ja käyttötarkoitukset, mutta hyvin merkittävä osa on korvattavissa. Tämä on se keino, millä voimme tehdä muutosta maailmassa, Holopainen jatkaa. 

  Patentoinnin merkitys korostuu hitaasti muuttuvalla alalla

  Yleisesti monien tekstiilien valmistus edellyttää liuotusta ja haitallisten kemikaalien käyttöä. Spinnovan teknologia on täysin uusi ja perustuu mekaaniseen käsittelyyn, jolloin liuotusta ja haitallisia kemikaaleja ei tarvita lainkaan. Kehitettäessä uutta teknologiaa, joka voi perustavanlaatuisella tavalla muuttaa kyseistä teollisuudenalaa, on erittäin tärkeää varmistaa myös se, ettei kyseistä teknologiaa voida kopioida tai ohittaa. 

  – Teollisuudenalat eivät yleensä muutu kovinkaan nopeasti, vaan muutosprosessit vaativat vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Mitä pidempi aikajänne on, niin sitä suurempi on kilpailijoiden ja muiden toimijoiden kiinnostus yrittää kopioida kyseinen teknologia itselleen, Holopainen painottaa.  

  – Teknologian suojaamisella varmistat itsellesi vapauden toimia ilman, että kukaan varastaisi kehittämääsi teknologiaa. Samalla pidät huolta myös siitä, että teknologian vientiin ei tule ongelmia. Kukaan ei voi tulla väittämään, että olet kopioinut jonkun muun teknologiaa. Berggren on ollut olennaisessa roolissa siinä, miten olemme kehittäneet IPR-portfoliotamme. He ovat varmistaneet sen, että kun me keksimme jotain, niin se varmasti suojataan, hän summaa. 

  Tavaramerkit ylläpitävät brändin arvoa kansainvälisesti

  Vuonna 2015 perustettu Spinnova on edelleen nuorehko, mutta voimakkaasti kasvava yhtiö. Pörssiin Spinnova listautui kesällä 2021. Kasvun myötä brändiä ja sen arvoa on täytynyt ylläpitää systemaattisesti. Tällä hetkellä yhtiöllä onkin kansainvälinen ja jatkuvasti kasvava tavaramerkkisalkku.

  – Tässä on ehkä pieni häivähdys omakehua, mutta Spinnovasta on kasvanut kohtuullisen upea, merkittävä ja arvokas brändi. Berggren on ollut tukemassa meitä myös tavaramerkkipuolella brändin suojaamisessa, jottei sitä käytetä väärin, Holopainen sanoo.

  Berggren-Spinnova-Still4

  – Jossain vaiheessa, kun brändistäsi tulee tarpeeksi merkittävä, niin erilaisia kopioita alkaa väistämättä ilmaantua. Siksi on tärkeää pitää huolta siitä, että brändin arvoa ylläpidetään. Berggren hoitaa tavaramerkkisalkkuamme maailmanlaajuisesti, hän toteaa. 

  Vahva osaaminen ja kokemus näkyvät arjessa

  Holopainen on ollut erityisen iloinen siitä, miten hyvin Berggren tuntee nuoren, kasvavan yrityksen elinkaaren ja sen eri vaiheet. Hänen mukaansa Berggren on aidosti joustava ja lähellä Spinnovan tuotekehitystä sekä innovaatioprosessia. Käytännössä Berggrenin patentti-insinööri vierailee säännöllisesti Spinnovan tuotekehitystiimin luona Jyväskylässä ja haastattelee keksijöitä patenttihakemuksien tekemistä varten.

  – Berggrenillä on niin valtava osaaminen ja kokemus, ettei heitä voi hirveästi edes muihin toimijoihin verrata. Heillä on kokemusta kansainvälisistä patenttiprosesseista, se on heidän leipälajinsa ja näkyy selkeästi. He eivät vain nojaa sohvalla taaksepäin ja kirjoita patenttihakemusta, vaan ovat konkreettisesti mukana innovaatioprosessissa. Heiltä löytyy joustoa ja keinoja sen suhteen, miten meidän keksijöiltämme, joiden päätyö ei ole patenttifailausten miettiminen, saataisiin kaikki tarvittava tieto niitä varten, Holopainen kertoo.

  Yksi tällainen keino on Keksintömetsästys, jonka Berggren järjesti Spinnovalle viime kesänä. Keksintömetsästyksen tavoitteena oli saada uusia tuotekehitysideoita esiin tuomalla yhteen Spinnovan tuotekehityksen ja kaupallisen puolen ihmiset.

  – Keksintömetsästys oli todella hyvä ja sai erittäin hyvää palautetta talon sisäisesti. Tämä pitää siis tehdä ihan ehdottomasti uudestaan, kun uusia, pinnan alla kuplivia ideoita on jälleen ehtinyt syntyä. Täytyy sanoa, että Keksintömetsästys oli ihan kuin nenä päähän meidän organisaatiollemme, Holopainen hymyilee.

  Aktiivinen patentointi lisää innovointia

  Kasvuyhtiön elinkaaren tunteminen korostuu Holopaisen mukaan erityisesti Berggrenin asenteessa. Erikoisemmatkin toiveet ja kysymykset on otettu vastaan ennakkoluulottomasti. Berggrenillä on ymmärretty hyvin myös se, että nuoren ja kasvavan yhtiön sisäiset prosessit ja henkilöstön roolit voivat poiketa paljonkin etabloituneemman yhtiön prosesseista ja sisäisistä vastuista.

  – Berggren ei ole meille mikään pelkkä ulkoistettu resurssi, vaan he ovat hyvin lähellä tuotekehitystämme ja sitä, millä tavalla keksinnöt organisaatiossamme syntyvät. Kun väkemme näkee, miten lähellä he ovat, niin se myös motivoi heitä ja tuo tietoisuutta siitä, että me todella patentoimme ja suojaamme hyvin aktiivisesti. Tämä lisää innovoinnin määrää. Mitä paremmin voimme pitää Berggrenin erinomaiset patentti-insinöörit lähellä tuotekehittäjiämme, niin sitä enemmän sieltä myös kumpuaa keksintöjä, Holopainen iloitsee. 

  Berggren-Spinnova-Still3

  Olennainen osa Spinnovan tuotekehitystä ovat tietysti myös erilaiset tuotekehitysyhteistyöt ja -kumppanit. Berggrenin IPR-juristit ovat aina tarvittaessa olleet apuna yhteistyöhön liittyvien sopimusten laatimisessa ja läpikäynnissä. 

  – Heillä on päteviä juristeja. Tuotekehitysyhteistöihin liittyvissä kysymyksissä saatamme hyvin konsultoida heitä esimerkiksi oikeuksien siirtoon liittyvissä asioissa ja muissa vastaavissa aiheissa, Holopainen sanoo.

  Yhteistyön tiivistyminen jatkuu myös tulevaisuudessa

  Parhaillaan Berggren ja Spinnova keskustelevat yhteistyön tiivistämisestä vielä entisestään esimerkiksi Spinnovan sisäisen keksintöilmoitusprosessin kehittämisessä. Keksintöilmoitusprosessissa Spinnovan työntekijät ilmoittavat ideoistaan ja yhtiön sisäinen raati käsittelee ideoita ja vie niitä eteenpäin aina patentointiprosesseihin saakka.

  – Kaikki tällainen yhteistyö on lisääntymään päin ja mietimme tapoja tehdä yhdessä enemmän. Se helpottaa meidän arkeamme ja erityisesti minun, Holopainen summaa.

  – Olemme oikein tyytyväisiä Berggrenin palveluihin, hän kiteyttää. 

  Pysy ajan tasalla IP-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.