Skip to main content
Asiakastarina

Tärkeä kumppani kansainvälistymiseen

11.10.2023

Sisällysluettelo
  Foodduck

  FOODDUCK®-leviteannostelija on innovatiivinen ja vastuullinen ratkaisu leipäpöytiin erilaisten levitteiden tarjoiluun.

  FOODDUCK®-leviteannostelija on innovatiivinen ja vastuullinen ratkaisu leipäpöytiin erilaisten levitteiden tarjoiluun. Annostelija on ekologinen, hygieeninen ja kustannustehokas vaihtoehto perinteisille leviterasioille tai annospakkauksille. Suomalaisen perheyrityksen innovaatio on herättänyt kiinnostusta myös maailmalla. Patentti- ja tavaramerkkisuojaukset luovat hyvän pohjan liiketoiminnan laajentamiseksi eri puolille Eurooppaa ja Amerikkaa.

  Kaikki Foodduck Oy:n tuotteet valmistetaan Suomen aurinkokaupungissa Naantalissa. Tuotteille on myönnetty Avainlippu- sekä Design from Finland -merkit osoituksena suomalaisesta alkuperästä ja kotimaisesta valmistuksesta, laadusta ja osaamisesta.

  – Näiden merkkien saaminen on ollut meille historian alusta asti kunnia-asia, painottaa yrityksen toimitusjohtaja Timo Sorsavirta

  Foodduck-Berggren-5Timo Sorsavirta, CEO - Foodduck

  Foodduck Oy perustettiin vuonna 2012. Ensimmäiset kolme vuotta yritys keskittyi vahvasti tuotekehitykseen. Vuonna 2015 markkinoille saapui onnistuneen tuotekehityksen tulos – ensimmäinen FOODDUCK®-leviteannostelija. Tällä hetkellä yrityksellä on toimintaa Suomen lisäksi myös Ruotsissa. 

  – Meitä on täällä Suomessa noin kymmenen ihmisen ydintiimi, joka hommaa pyörittää. Sen lisäksi meillä on lukuisa joukko läheisiä yhteistyökumppaneita ja alihankkijoita. Suomen tiimi tukee Ruotsissa tehtävää paikallista myyntiä. Olemme saaneet Ruotsista merkittäviä asiakkaita ja isoin asiakkaamme organisaatiokoon puolesta onkin tällä hetkellä valtavan kokoinen Tukholman kaupunki, Sorsavirta kertoo. 

  Täysin uudenlainen teknologia mahdollistaa ekologisuuden ja hygieenisyyden

  Foodduckin leviteannostelijoiden teknologia on täysin uusi ja innovatiivinen. Käytännössä FOODDUCK®-leviteannostelijan avulla levitteistä syntyvää jätettä kertyy noin 90 % vähemmän kuin aikaisemmin. Edistyneen tekniikan avulla pakkauksen käyttö on tehokasta. Annostelija tuo merkittävää säästöä levitehävikin- ja hukan hallintaan.

  Foodduck-Berggren-8

  – Leviteannostelijan keskeiset edut eivät liity pelkästään automaattiseen annosteluun ja sen tuomiin kustannussäästöihin, vaan myös esimerkiksi levitteen ympäristöystävälliseen pakkaukseen ja annostelijan hygieenisyyteen. Muovia tarvitaan pakkaamisessa vain 10% perinteisten pakkausten vaatimasta materiaalista ja alumiinia ei enää ollenkaan, Sorsavirta summaa.

  – Ympäristöystävällisyys ja ekologisuus näkyvät myös siinä, että FOODDUCK®-leviteannostelijat on suunniteltu elinkaarilaitteiksi. Emme myy koskaan laitteita vaan ne vuokrataan aina käyttöön niin sanotusti tuote palveluna -mallilla. Koko toimintamme perustuu kestävään kehitykseen ja uudelleen valmistuksella, sekä elinkaarimallilla saamme pidettyä tuotteet kierrossa mahdollisimman pitkään. Tässä olemme edelläkävijöitä ja kiertotalouden polttopisteessä, Sorsavirta jatkaa.

  Kohti kansainvälisiä markkinoita

  Jo yritystä perustettaessa Foodduckilla oli visio siitä, että 2020-luvun alkupuolella iso osa kaikista kaupoista ja liikevaihdosta tulisi kansainvälisiltä markkinoilta. Koronapandemia ja yleisesti koko maailman tämänhetkinen tilanne ovat tuoneet kansainvälistymiseen omat haasteensa, mutta realistiset kasvutavoitteet ja seuraavat askeleet ovat jo selvillä. 

  – Ensimmäisiä toimia jossakin uudessa Euroopan maassa on tarkoitus tehdä lähitulevaisuudessa, Sorsavirta iloitsee. 

  Tällä hetkellä Foodduckin teknologialla on patentit voimassa useissa Euroopan maissa, Amerikassa ja Brasiliassa. Ensimmäiset patenttihakemukset laitettiin vireille hyvin pian yritystoiminnan aloittamisen jälkeen. 

  Foodduck-Berggren-3

  – Saimme vinkin Berggrenistä muistaakseni ELY-keskukselta, kun olimme keskustelleet siitä, että haluaisimme tehdä jonkinlaista ennakkouutuus-tutkimusselvitystä. Halusimme selvittää, millaisia laitteita maailmalta löytyy ja kannattaisiko meidän lähteä hakemaan omalle teknologiallemme patenttisuojaa, Sorsavirta muistelee. 

  – Pääsimme Berggrenin Katja Mäkelän puheille ja hän puhui heti kanssamme samaa kieltä. Hän alkoi tehdä meille tarvittavaa selvitystä. Se oli todella hyvä yhteistyön alku. Iso juttu meille oli nimenomaan se, että hän ymmärsi heti mitä me ajattelimme ja me ymmärsimme mitä hän ajatteli, Sorsavirta jatkaa. 

  Kaupallistamisanalyysi tukee kansainvälistymistä

  Patenttien lisäksi Foodduckilla on tällä hetkellä myös yksi EU-alueen tavaramerkki. Vuosien varrella Berggren on patentti- ja tavaramerkkihakemusten lisäksi toiminut erityisesti tavaramerkkiasioihin liittyvänä konsulttina. Yhdessä on tehty myös kaupallistamisanalyysi kansainvälistymisen ja patenttien hyödyntämisen tueksi. Berggren pitää meillä huolta kokonaisuudessaan siitä, että kaikki tarvittavat rekisteröinnit pysyvät ajan tasalla. 

  Foodduck-Berggren-6

  – Kaupallistamiseen ja erilaisten liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamiseen liittyvä kartoitus on meille arvokas taustatyöväline omaan työkalupakkiimme. Se auttoi meitä herättämään ajatuksia siitä, mitä patentti oikeastaan tarkoittaa ja mikä siinä voisi kiinnostaa mahdollisia yhteistyökumppaneitamme. Tällaisia asioita ei aina itse osaa ajatella – jos on riittävän lähellä, ei välttämättä näe niin kauas, Sorsavirta toteaa.

  Pitkän yhteistyön taustalla asiakasymmärrys

  Yhteistyö Berggrenin kanssa on jatkunut tiiviisti kaiken aikaa aina Foodduckin alkumetreiltä asti. Sorsavirta itse arvioi, ettei sellaista kvartaalia ole vielä tainnut olla, etteikö jotakin olisi yhdessä tehty. 

  – Yhteistyö on sujunut aina todella hyvin. Katja on ollut yhteyshenkilömme jo yli 10 vuotta ja olemme oppineet tuntemaan toisemme. Hän tuntee meidät, meidän ajatusmaailmamme ja tuotteemme. Hänellä on myös todella hyvä tekninen ymmärrys. Voisikohan tämän kiteyttää niin, että hän ymmärtää aina asiakkaan tarpeen, Sorsavirta hymyilee. 

  – On meidän kannaltamme hyvä juttu, että saamme kaiken tarvittavan avun samasta paikasta. Sanoisin, että Berggen on yksi keskeisiä kumppaneitamme ja osa arkeamme. Näen, että heidän roolinsa tulee pysymään vähintään yhtä tärkeänä, sillä suuntaamme selkeästi kohti kansainvälisiä markkinoita, Sorsavirta summaa. 

  Pysy ajan tasalla IP-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.