Skip to main content
Asiakastarina

Lentola Logistics: "Patenttiasiat ovat niin hyvissä käsissä kuin ne vain voivat olla"

17.8.2020

Sisällysluettelo
  Lentola Logistics

  Lentola Logistics kehittää parhaillaan sähkökäyttöisiä ilma-aluksia hyödyntävää kuljetusjärjestelmää, jolla voidaan pienentää haja-asutusalueiden last mile -kuljetusten hiilidioksidipäästöjä jopa 70 %.

  Nettisivut

  Lentola Logistics kehittää parhaillaan sähkökäyttöisiä ilma-aluksia hyödyntävää kuljetusjärjestelmää, jolla voidaan pienentää haja-asutusalueiden last mile -kuljetusten hiilidioksidipäästöjä jopa 70 %. Yhdessä Berggrenin kanssa kaksimoottorisen ilma-aluksen suunnattavan työntövoiman kontrollointiin ja rahtitilan toimintaan saatiin haettua patentti USA:sta vuoden 2020 alussa. USA:n lisäksi hakemuksia on vireillä myös muualle maailmaan. 

  Lentola Logistics on nelihenkinen firma. Toimitusjohtaja Markus Hohenthalin lisäksi kehitystyötä tekevät kolme Tampereen ammattikorkeakoulun insinööriä – Ossi Linna, Johannes Lappalainen ja Risto Hyväri

  – Kyseessä on VTOL -ilma-alus, eli kone nousee ja laskeutuu pystysuorasti. Nykyinen aluksemme kantaa korkeintaan 4 kg hyötykuorman ja sen kantama on rahdin painosta riippuen 30-40 km. Jos hyötykuorman sijaan alus täytetään lisäakuilla, kantama kasvaa n. 90 km:iin. Se soveltuu kaiken päivittäisen postin ja pakettien jakeluun joko suoraan verkkokaupoista tai Postin jakelureittejä pitkin, Hohenthal kertoo. 

  – Voisimme periaatteessa järjestää suuren osan maaseudun ja haja-asutusalueiden last mile -jakelusta. Tämä on hyvin ekologinen tapa ja lisäksi myös sitä kustannustehokkaampi, mitä vaikeampi reitti on kyseessä. Olemme laskelmiemme osalta vasta aivan alustavissa luvuissa, mutta niiden mukaan näillä alueilla pystyisimme leikkaamaan kuljetusten hiilidioksidipäästöistä jopa 70 %, Hohenthal summaa. 

  "Mikan tietämys oli kovinta luokkaa"

  Hohenthal jätti ensimmäisen ilma-alusta koskevan patenttihakemuksen itse vuonna 2014. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä ja lopulta Hohenthal päätti ottaa yhteyttä Berggrenin Mika Laajalahteen.

  – Mikalla on itsellään vahva ilmailutausta. Kun kävi ilmi, että hän on sekä IPR-alalla pitkään toiminut asiantuntija että ilmailuharrastaja, oli valinta selvä. En siinä vaiheessa enää miettinyt muita toimijoita. Mikan tietämys oli kovinta luokkaa, mitä vain voi olla, Hohenthal muistelee. 

  – Mika osasi kertoa hyvin tarkasti, mikä kaikki on mahdollista. Rupesimme sorvaamaan tarvittavia muutoksia, jotta patentti saataisiin läpi. Hakemusta jätettäessä on otettava huomioon monia eri asioita. EU:n osalta hakemus on vielä vetämässä. USA:sta saimme iloisia uutisia alkuvuonna, kun patentti meni läpi, Hohenthal iloitsee. 

  Patentit edesauttavat rahoituksen saamista

  Vaikka Lentola Logistics oli aivan ensimmäisten toimijoiden joukossa kehittämässä juuri tällaista ilma-alusta, ovat oman kehitystyönsä aloittaneet nyt myös muut toimijat, joista osa on hyvinkin suurikokoisia. Sen vuoksi erityisesti USA:sta saatu patentti oli merkittävä voitto. Tällä hetkellä Lentola Logistics hakee rahoitusta, jotta voisi ottaa seuraavia askeleita eteenpäin tuotekehityksen ja uusien patenttien osalta. Yhdessä Berggrenin kanssa on tehty myös IP-strategia.

  – Berggrenin kanssa toimiminen on ollut koko ajan todella kivaa. Tapaamiset ovat olleet tosi rentoja, mutta tietysti ammattimaisuus on ollut koko ajan läsnä. Esimerkiksi tietoturva-asioista on pidetty todella hyvää huolta, mikä on tärkeää, kun olemme liikenteessä isojen kilpailijoiden kanssa. Kun hakemukset ovat parempia, on todennäköisyys patenttien saamiselle luonnollisesti suurempi. Silloin meille avautuu parempia mahdollisuuksia myös rahoittajien saamiseksi. Kyllähän sijoittajia kiinnostaa se, että yhtiöllä on patentteja teknologiansa suojaamiseksi, Hohenthal painottaa.

  – Yhteistyö Berggrenin kanssa tuo tietynlaista varmuutta, kun tiedämme, että patenttiasiat ovat niin hyvissä käsissä kuin ne vain voivat olla, Hohenthal kiteyttää. 

  Pysy ajan tasalla IP-uutisista

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.