Skip to main content
Asiakastarina

Kassakuitilta kansainvälisille markkinoille

27.4.2021

Sisällysluettelo
    One Eyed Spirits

    One Eyed Spirits on tunnettu laadukkaista väkijuomistaan.

    Nettisivut

    Berggren auttoi laadukkaista väkijuomistaan tunnettua One Eyed Spiritsiä solmimaan kansainväliset lisenssisopimukset erään maailman tunnetuimman aikuisviihdetähden kanssa. Lisenssisopimusten lisäksi töitä on tehty yhdessä myös tavaramerkkien ja immateriaalioikeuksien parissa.

    One Eyed Spiritsin tarinan alku juontaa juurensa erääseen amsterdamilaiseen baariin, jossa yrityksen perustajat, tuolloin mainostoimistossa työskennelleet Olli Hietalahti ja Jouko Laune istuivat työmatkallaan iltaa pitkän päivän jälkeen.

    – Baarin seinällä oli rommijuliste, jossa luki “ron” ja jotakin muuta. Olimme pitkän päivän jälkeen väsyneitä ja aloimme naureskella sitä, että “ron” on espanjaa ja tarkoittaa rommia. Mietimme, kuka on maailman tunnetuin Ron-niminen henkilö ja päädyimme parissa sekunnissa aikuisviihdetähti Ron Jeremyyn. Se oli mielestämme lystikästä, Hietalahti muistelee.

    Saman illan aikana syntyi myös ensimmäinen luonnos tulevasta Ron de Jeremy -rommin etiketistä ja itse pullosta.

    – Otimme siinä muutaman oluen lisää, kehitimme brändiä ja valloitimme mielikuvissamme maailmaa. Silloin Jokke piirsi baarin kassakuittiin kuvan rommipullosta, joka oli lopulta aika lähellä sitä, mitä tuotteesta aikanaan tuli, Hietalahti hymyilee.

    Bereggren-OES-Olli-Hietalahti-stilli5

    Aika uudelle

    Tästä illasta ehti kuitenkin kulua noin kuusi vuotta ennen kuin tuo kassakuitille piirtynyt idea kaivettiin uudelleen esiin. Hietalahti ja Laune olivat juuri perustamassa omaa mainostoimistoa muutaman muun kaverinsa kanssa. Heillä oli ollut niin kiire tehdä “oikeita töitä” sekä pyörittää tahoillaan lapsiperhearkea, että ajatus omasta rommista oli elänyt vain vitsin tasolla.

    – Se pysyi kuitenkin mielessä ja palasimme toistuvasti miettimään sitä, että tämä olisi oikeasti hauska juttu. Siinä vuosien varrella se mainostoimistotyö, mitä olimme tehneet jo 15 vuotta, alkoi vähän puuduttamaan. Mieli alkoi olla avoin jollekin uudenlaiselle tekemiselle, Hietalahti kertoo.

    Bereggren-OES-Olli-Hietalahti-stilli12

    Nimi paperiin

    Siitä alkoi tarvittava tausta- ja tutkimustyö. Hietalahti ja Laune lähtivät selvittämään, mitä kaikkea oman rommibrändin luominen edellyttäisi. Koska rommin nimeksi haluttiin edelleen ehdottomasti Ron de Jeremy, oli otettava yhteyttä myös itse idean innoittajaan. Kun puhelinnumero oli ylhäällä, oli aika soittaa. Hietalahti istui yhtenä iltana kotona kalsareissaan ja odotti, että ilta kääntyisi riittävästi yön puolelle niin, että Los Angelesissa alkaisi olla puolipäivä.

    – Minä sitten soitin hänelle ja sain jotenkin änkytettyä, että täällä on Olli Suomesta terve. Kerroin, että meillä olisi tällainen idea ja kysyin, voisimmeko tulla tapaamaan häntä. Saimme varattua hänen kalenteristaan puolituntisen, lensimme Losiin ja tapasimme hänet, Hietalahti kertoo.

    Idea sai lopulta hyvän ja innostuneen vastaanoton, jonka perusteella sopimusta ryhdyttiin tekemään. Oman lisämausteensa jo valmiiksi monisyiseen sopimusprosessiin toi se, että tähdellä itsellään ei ollut lainkaan lakimiestä sopimusta tehtäessä. Hän olisi paperien pyörittämisen sijasta sopinut asioista mieluummin kädenpuristuksella.

    – Me olimme kuitenkin sitä mieltä, että eikö se olisi hyvä, jos saisimme jotain nyt sinne paperillekin. Koska hän ei tosiaan ollut kauhean kiinnostunut paperityöstä, kesti kommenttien saaminen kauan. Usein ne tulivat suoraan faksattuna niin, että muutosehdotukset oli kirjattu harakanvarpain marginaaleihin. Päädyimme lopulta siihen, että lensin valmiin sopimusluonnoksen kanssa uudelleen Losiin, jotta saimme allekirjoituksen, Hietalahti virnistää.

    Bereggren-OES-Olli-Hietalahti-stilli9

    Berggrenin kanssa synkkasi heti

    Sopimusta tehdessä Berggren oli hyvin vahvasti mukana auttamassa Hietalahtea ja Launea, jotta kaikki tarvittava osattaisiin varmasti ottaa huomioon.

    – Berggren oli mukana ihan alusta asti. Minulla ja Jokella oli taustamme mainostoimistosta, eikä oikeastaan minkäänlaista osaamista liittyen esimerkiksi alkoholilainsäädäntöön. Huomasimme hyvin varhaisessa vaiheessa, että tarvitsemme apua sopimuksen tekemiseen. Tarvitsimme apua myös immateriaalioikeuksiin ja trademarkkeihin liittyen. Haimme tätä varten sopivaa kumppania ja Berggrenhän on tässä yksi Suomen parhaita toimijoita, Hietalahti sanoo.

    – Hieman me etukäteen jännitimme, että miten Berggrenillä vastassa olleet kaksi naislakimiestä tämän ideamme ottaisivat, mutta se oli turhaa – hehän tykkäsivät siitä ihan todella paljon ja heittelivät ideoita siitä, millainen esimerkiksi itse rommipullo voisi olla. Emme ottaneet kaikkia ideoita vastaan, mutta muuten meillä synkkasi heti, Hietalahti virnistää.

    Kuoppainen taival päättyi pidätykseen

    Prosessin lopputuloksena oli maailmanlaajuinen sopimus yksinoikeudesta tähden nimen käyttämiseen alkoholituotteissa. Kun nimi oli paperissa, saatiin toiminta polkaistua kunnolla käyntiin. Vielä tuolloin ei ollut tietoa siitä, mistä itse juoma saataisiin. Se oli kuitenkin selvää, että maailmalle haluttaisiin tarjota erinomaista rommia. Matkaan mahtui monia mutkia, mutta lopulta rommia valmistettiin yhteensä noin 10 vuotta ja se niitti menestystä voittaen useita kansainvälisiä palkintoja.

    – Halusimme saada ihmiset hymyilemään kahdesti. Ensimmäisen kerran silloin, kun he näkevät pullon ja naurahtavat sen nimelle. Toisen kerran silloin, kun he maistavat itse juomaa, koska se on hemmetin hyvää, Hietalahti kiteyttää.

    Kesäkuussa 2020 One Eyed Spirits kohtasi kriisin, kun rommille nimensä antanut tähti pidätettiin. Tilanne aiheutti melkoisen shokin.

    – Ensimmäinen ajatus oli se, että teimmekö nyt 10 vuotta töitä turhaan ja valuuko kaikki tämä hukkaan. Siitä sitten kuitenkin pikkuhiljaa rupesimme kampeamaan itseämme ylös ja miettimään, että miten pääsemme tästä eteenpäin, Hietalahti summaa.

    Luovuttaminen ei ole vaihtoehto

    Pidätyksen aiheuttamasta tilanteesta huolimatta muiden brändien, kuten esimerkiksi vuonna 2017 lanseeratun Tom of Finlandin, käyttöä on jatkettu normaalisti. Berggren on ollut mukana auttamassa One Eyed Spiritiä sekä Tom of Finlandiin että keväällä 2021 lanseerattavaan uuteen brändiin liittyvissä trademark- ja immateriaalioikeusasioissa. Tom of Finlandissa trademarkin omistaa tietysti Tom of Finland -säätiö, mutta tavaramerkin rekisteröinnissä Berggren on tukenut paljon sekä One Eyed Spiritsiä että välillisesti myös säätiötä.

    Bereggren-OES-Olli-Hietalahti-stilli3

    – On olemassa esimerkiksi sellainen GI- eli geographical indication -status, jonka mukaan shampanjaa saa tehdä vain tietyllä shampanja-alueella. Suomalaisella vodkalla on tällainen “vodka of Finland” GI-status. Tähän liittyen oli olemassa uhka, että Tom of Finland loukkaisi tätä statusta, koska siihen sisältyy sana Finland, Hietalahti selventää.

    Hän oli prosessin aikana yhteydessä kaikkiin niihin suomalaisiin tuottajiin, jotka valmistavat tuotteita tällä suojatulla menetelmällä ja keskustelin asiasta heidän kanssaan. Lopputulos oli se, ettei tämä häiritse heitä millään tavalla. Tällaisia kimurantteja kysymyksiä oli kuitenkin paljon ja Berggrenin apu oli niissä aivan korvaamatonta, Hietalahti selventää.

    – Yhteistyö Berggrenin kanssa on ollut aina hyvin mutkatonta, kivaa ja epämuodollista. Heille on helppo soittaa ja vastaukset kysymyksiin saa nopeasti. Homma on toiminut kivasti 10 vuotta, Hietalahti hymyilee.

    Keväällä tuleva uusi brändi on nimeltään Come Hell or High Water, joka syntyi juuri siitä ajatuksesta, että kovienkaan vastuksien jälkeen ei pidä ikinä luovuttaa.

    – Pyrimme koskettamaan tunteita. Tämä “vaikeuksien kautta voittoon” -ajatus koskettaa meidän tarinaamme, mutta on samalla hyvin universaali. Jos ajatellaan vaikka viime vuotta, niin ei tässä kenenkään auta muuta kuin vain mennä eteenpäin ja yrittää elää tämän vallitsevan tilanteen kanssa, Hietalahti toteaa viitaten vuonna 2020 maailmaa kohdanneeseen kansainväliseen koronakriisiin.

    – Vaikka mitä tapahtuisi, niin jatketaan ja lyödään päätä seinään, kunnes se seinä kaatuu. Periksi ei anneta, Hietalahti kiteyttää.

    Pysy ajan tasalla IP-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.